17 декември, 500 терминала в страната... е-винетките в продажба

Обмислят: Без платена винетка, няма технически преглед
28 ное 2018 07:00, Анисия Иванова
55
17 декември, 500 терминала в страната... е-винетките в продажба
Архив: Булфото

От 17 декември ще се пусне продажбата на електронни винетки през сайта на Националното ТОЛ управление и мобилното приложение, заяви неговият директор Антон Антонов. Той добави, че до края на годината ще бъдат инсталирани 500 терминала за самообслужване, които ще са разположени предимно по бензиностанциите на пътната мрежа.

По думите му ще има възможност и за закупуване на каса. В този случай не е необходимо да се пази разписката, каза Антонов пред БНР и обясни, че колата ще бъде разпозната само по регистрационния номер.

Той обаче предупреди, че в системата не е предвидено връщане на винетка при сгрешен номер.

Още по темата

"Започваме преобразуване на хартиените винетки към електронни от 17 декември. Това ще е достъпно от сайта ни. Единственото условие е да не отлепяте хартиената винетка до нейното изтичане", каза Антонов. По думите му няма да има наказания за хората, които не са преобразували хартиената си винетка в електронна.

Около 650 служители на ТОЛ управлението ще осъществяват проверките на пътя в цялата страна, отбеляза още Антонов. Те ще покрият цялото денонощие - ще работят на три смени по 8 часа. Този ТОЛ контрол ще спира шофьорите, единствено ако имат неплатена пътна такса. Той посочи и какви глоби се обсъждат в момента:

"Даваме улесняване на шофьора – при заплащане на компенсаторна такса. За леките автомобили до 3,5 т. е в рамките на 70 лв. Тази такса може да се плати на място с дебитна или кредитна карта, пари в брой няма да се приемат. Ако нямате възможност за заплащане на място, ще се издаде акт за нарушение, с който имате 14-дневен срок да си платите тази такса. Ако в срок не се плати компенсаторната такса, се издава наказателно постановление, глобата при което е в пъти по-голяма – около 300 лв."

Служители на Агенция "Митници" ще спират автомобили без винетки и на границата. Агенцията ще е последната инстанция, която ще налага глобите, каза Антон Антонов и подчерта, че се цели събираемостта на глобите да е над 90-95%.

Предвижда се още колата да няма възможност да мине на технически преглед преди да е платила винетната такса.

Освен досегашните винетки, ще има и уикенд винетки, която ще струва 10 лв. - тя ще е валидна от петък от 12 часа до неделя 23.59 часа.

От Националното ТОЛ управление очакват повишение на приходите от винетки.

"След 16 август 2019 в сила ще влезе ТОЛ системата. В момента се слагат около 300 камери, които ще определят  какъв вид е превозното средство, колко са осите му и на момента ще знаем каква тарифа ще трябва да му се наложи.  Ще има два варианта за заплащане - единият е чрез закупуване на маршрутна карта - тя ще се дава от място до място, докъдето пътува. Другият варианта е да си купят бордово устройство, което отново ще съдържа всички тези данни - тонаж, брой оси и т.н. Отделно с камерите ще сравняваме дали подадените от тях данни отговарят на истината", разясни той.

По думите му все още в процес на обсъждане е каква част от пътищата в страната ще влязат в ТОЛ системата. В началото на декември ще има яснота за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
16
 
! Отговори
??? преди 5 години
Да си я платя на каса или през специално устройство - добре, но защо да не мога да си я платя по интернет с картата си? Нали е електронна?
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЪЛНА ГЛУПОСТАко си карам возилото само в наше село и винетка ми не трЕбе, отпада и прегледа, така ли???Ураааааааааааа.......тия пак са спали като са мИслили.
3
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в с България ,някой с 50 акта може да плаща равна сума за гражданска с изряден шофьор.И за капак когато правителството излезе с мерки да спре това безумие и да оскъпява гражданската на джигитите излизат една тумба оли*офрени държащи български знамена и викат Оставка ,щото са патриоти ..Не е смешно ,просто е жалко
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На село на преглед не ходим и винетки не купуваме.
1
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се обвързват винетката и тех. преглед?