Зимните грешки на пътя: Резки спирачки и пренавит волан!

Шофьорите да са внимателни когато има т.нар. "черен лед"
3 дек 2018 07:40,
7
Зимните грешки на пътя: Резки спирачки и пренавит волан!
Снимка: flickr

Резки спирачки и пренавиване на волана - това са основни грешки, които водачите допускат на снежни и заледени пътища, заяви за "Дарик" инструкторът по безопасно и майсторско шофиране Васил Жеков.

Той добави, че шофьорите трябва да са особено внимателни, когато след дъжд температурите се понижат и се образува т.нар. "черен лед".

Хората се раждат с грешни инстинкти за самосъхранение при управление на автомобил, каза Васил Жеков и добави, че в практиката си на инструктор по безопасно и майсторско шофиране всекидневно става свидетел на грешки, които са следствие на това.

"Имаше лед тези дни, колата поднася или не завива и ние винаги се опитваме с волана да я спасим. Това е грешно! Воланът не трябва да се пипа и да се завива повече, отколкото е нужно. Всеки шофьор се опитва да пренавие волана повече и тя продължава да не завива. Тя не завива от загуба на сцепление. А сцеплението се подсигурява с умение. Има си начини, по които можеш да си подсигуриш в ледена обстановка, в сняг, влизайки в завой по-бързо. Има си физика, която трябва да се изучи, за да могат хората да се справят с такива снежни или заледени случаи. Скачат на спирачките - това е един от най-често срещаните навици. Просто веднага хората се стряскат, ако има нещо, например преди завой или вътре в завоя, а това е строго забранено", обясни той.

Често се допускат грешки и когато занесе задницата на автомобила, посочи Жеков.

"Тръгва задницата и шофьорът моментално контра завърта волана. А воланът не се пипа! Знаете ли, че при една такава ситуация трябва да се подаде газ. Вижте колко е противоположно на инстинктите и разбирането ни на автомобила".

Васил Жеков добави обаче, че в първите снежни дни тази седмица е видял закъсали автомобили с летни гуми, а подходящите гуми са първото условие за безопасност на пътя.

"Тук вече и умение да имаш и всичко останало, ако ти не си сложил гумите за сезона, няма кой да ти помогне. Едно от първите неща, които ние трябва да си подсигурим е това. Гумата е първото нещо за безопасност", каза той.

Жеков настоя, че взимането на шофьорска книжка не означава, че водачът е усвоил всички умения. Необходими са тренировки на полигони, които симулират лед, както и познаване на физичните закони, на които се подчинява автомобила ни в зависимост от това, дали е с предно, задно предаване или 4Х4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не са оптимални условията за шофиране, въобще не я изкарвам колата. Най-вероятно няма да реагирам правилно при такава ситуация, защото никой не ме е научил и за това въобще не рискувам да шофирам, когато не съм сигурен. Когато ми се е налагало да карам на сняг намалявам само със скоростите, спазвам дистанция и скоростта ми е доста под ограничението.
6
2
 
15
 
! Отговори
fdghfdg преди 5 години
Като ти тръгне задницата се върти волана натам на където тръгва. При кола със задно предаване и газ става много по-лошо
5
4
 
9
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
"Тръгва задницата и шофьорът моментално контра завърта волана. А воланът не се пипа! Знаете ли, че при една такава ситуация трябва да се подаде газ. Вижте колко е противоположно на инстинктите и разбирането ни на автомобила"...Ами ако колата е със задно предаване като и дадем още газ чичко полицай ще ме обвини, че дрифтя.
4
7
 
21
 
! Отговори
NFS преди 5 години
Съвет за безопасно шофиране - не шофирайте в бг.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радослав Радев гледам два дена да не сте на магистрала черезслучаино
2
3
 
20
 
! Отговори
.. преди 5 години
Бас държа, че поне 60% от тези зад волана не знаят какво е черен лед. Затова има и толкова състезатели в зимни условия. И всички викат - Аз си знам, няма проблем.
1
12
 
15
 
! Отговори
Шофьори внимавайте преди 5 години
Зимата в Б.я не се чисти като по света !