Тайни и мощни – катаджийски коли с камери плъзват за джигити

С тях ще записват и ловят агресивните водачи на високоскоростни луксозни коли
Обновена: 4 дек 2018 11:57 | 4 дек 2018 09:00, Елка Василева
109
Тайни и мощни – катаджийски коли с камери плъзват за джигити
Снимка: архив, Булфото

МВР ще пусне мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които ще записват агресивното поведение на водачи на високоскоростни луксозни коли по магистралите и скоростните пътища.

Това са част от мерките, приети на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, пише "Сега".

Мярката с мощните коли, които ще дебнат пътните хулигани, ще е задължение на вътрешното министерство. Тя е записана като "въвеждане на негласен контрол за документиране на агресивното поведение".

Интересно е да се отбележи, че вътрешното министерство е записало като краен срок за вкарване на мярката и за оборудването на преследвачите 1 януари 2020 г. Не се отбелязва защо е необходимо толкова дълго време за въвеждането й, но пък по този начин повече от очевидно се признава, че МВР и неговите контролни органи са напълно безсилни пред пътните хулигани със скъпи автомобили, които карат с по 200-300 км/ час, като тормозят и притискат други водачи.

Още по темата

Всъщност Държавно-обществената комисия излиза с много мерки, които според нея имат за цел подобряване на безопасността на движението. Те са разделени в три групи. Едните са мерки за внасяне на заседание на Министерския съвет, другите са такива, които трябва да се изпълняват от министерствата, областните управи и общините, а последните са предложения към работната група за разработване на новите закони.

Например препоръчва се "на кметовете и общинските ръководства, на работодателите от частния сектор, на ръководителите на обществени организации да създадат система за опазване на техните служители и работници от нараняване при движението по пътищата". Не се казва как точно например работодателите ще опазват живота и здравето на работниците си.

Предлага се и срокът на обучение по кормуване да се увеличи от 31 на 50 часа. Освен това е заложено Министерството на образованието "да осигури цялостен цикъл за обучение на децата от детската градина до 12-и клас за безопасно участие в движението като пешеходци, пътници, велосипедисти и водачи на МПС". Предвидено е обучението по новите програми да започне през учебната 2021/2022 г.

Държавно-обществената комисия прави и множество предложения за нови текстове към Закона за движение по пътищата. Сред тях е например идеята за превишение на скоростта на 40 км /ч по който и да е път да се отнема книжката за месец, за същия срок да се спира автомобилът от движение, да се отнемат 13 от всички 39 контролни точки и да се налага 1000 лв. глоба.

Предлага се и намаляване на максимално разрешената скорост на движение от 90 км/ч на 80 км/ч по двулентовите пътища, които не са обезопасени, нямат разделителна преграда на насрещно движещите се превозни средства и по които мантинелите, колчетата и др. крайпътни съоръжения са разположени на разстояние по-малко от нормативно допустимото.

Комисията предлага на водач, който "допусне пътнотранспортно произшествия на хоризонтална крива" (разбирай завой), да му се налага директно "проверовъчен изпит поради незнание и неумение да преминава тези участъци", а книжката да му се "отнема веднага до успешното вземане на проверовъчния изпит".

Тежки санкции с отнемането на много контролни точни при определени нови конкретни нарушения предлага още комисията. За първи път се прави опит за въвеждане на по-тежки санкции при нарушения на правилата през празничните и почивните дни. Комисията предлага за тях да се отнемат 10 контролни точки.

Като нови нарушения са посочени например тези, при които водачът вози пътници - отнемане на 15 контролни точки, ако има катастрофа в чуждата лента - 20 точки, ако е блъснат пешеходец - 15 точки, при блъскане отзад на движещ се автомобил - 10 точки.

Комисията предлага изключително спорна промяна: когато е хванат водач, който е неправоспособен, лишен от правоуправление или е под въздействие на алкохол и превозва пътници - да бъде подведен под отговорност за измама. Още по-спорно е предложението, в случай че пътниците заявят, че знаят това, те да могат да бъдат подвеждани под отговорност за подбудителство или съучастие.

Предлага се и въвеждането на правилото, според което всеки водач "да е длъжен, когато влезе в автомобила, да извади шофьорската си книжка и да я постави на видно място, преди да потегли".

Комисията аргументира предложенията си с това, че по показател убити на 1 милион жители България е на челно място по смъртност сред от Европейския съюз. През 2017 г. е отчела 96 убити на един милион жители при средна стойност на този показател за останалите страни 49 убити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59А по кои няма?
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново за мръсният бизнес за продажба на книжкинито ред.А за вече продадените също.
64
1
 
19
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
"да е длъжен, когато влезе в автомобила, да извади шофьорската си книжка и да я постави на видно място, преди да потегли".Тази глупост само *** герберска глава може да я измисли. Тези с тези застраховки и правилници простотии измислят.
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам преди тия всичките мерки да се провери дали пътищата на разБойко са изпълнени както трябва или са правени с морски пясък!
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въведете закон за това видео регистраторите (камерите) от колите да се приемат като доказателство и почвайте да следите Фейсбук. Тия тъпни с 200 немаркирани коли няма да доведат до решаване на проблемите
61
0
 
22
 
! Отговори
Samo minavam преди 5 години
Пътувах от Калотина до Суботица и обратно.Стана ми криво като видях какво са направили сърбите.И там се краде но има нещо направено.Тука нашите гащници,крадат два пъти.Шосето го няма и парите също,сега замислят втората кражба и ще я реализират.Царе са на кражбата и измамата
60
2
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Явно цяло ято калинки на ГЕРБ предлагат тези промени. През 2009-2013 години при първото правителство на ГЕРБ, гледаха да не правят ниаккви промени и нещата да си вървят на самотек, защото тогава още съзнаваха, че са пълни некадърници. Сега ГЕРБ започнаха и промени да правят и нещата станаха веднага много зле. Чета какво предлагат и се питам защо хората от тази комисия не се лвкуват в специализирано болнично заведение?
59
0
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Единственото, което реално ще даде резултат е, както в белите държави всяко нарушение да се наказва, като размера на наказанието е несъществен. Това изисква работа от КАТ, а КАТ никога е е работил в последните 30 години.
58
4
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 5 години
Цитат: Предлага се и намаляване на максимално разрешената скорост на движение от 90 км/ч на 80 км/ч по двулентовите пътища, които не са обезопасени, нямат разделителна преграда на насрещно движещите се превозни средства*Тези Калинки на ГЕРБ в тази комисия съвсем изтрещяха. Как ще сложиш преграда на двулентов път?!?!
57
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добри мерки, дано скоро влязат в сила. Такива самоубийци на пътя като нас няма никъде!
56
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добри мерки, дано скоро влязат в сила. Няма такива самоубийци като нас на пътя!
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато неюристе се правят на юристи, се получават горните нелепици...Увеличете събираемостта на глобите и всичко ще бъде както го искате!
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
когато съм с мотор къде да им завра свидетелството тия мислители минават ли психо.и след като вече всичко е електронно даже не е нужно да носиш свидетелство а само лична карта.а нарушенията на ограниченията са поради ненужно ниската скорост явно има лоби и на закъсалият жп транспорт.без бой положението няма да се оправи.
53
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По кои магистрали има дупки, посочи ми ги?
52
0
 
8
 
! Отговори
Мощно преди 5 години
Трябва да имат и таратайки с камера на задното стъкло, та да записват ***, които идват с 200 и мигат с фарове. И не само с 200 - навъдили са се едни "немски" коли по тракия - турчина не може изобщо да те настигне и все пак мига от километри разстояние, в продължение на минути.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално ли да те спират.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ МЕ КЕФИ УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ОБУЧЕНИЕТО ПОЧТИ ДВОЙНО - СЕЩАТЕ ЛИ СЕ КОЙ СИ Е ПЛАТИЛ ЗА ТОЯ ПАРАГРАФ ОТ ЗАКОНА....
49
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само глупости могат да измислят гербавите, умствени им багаж е колкото на вожда им. И за това единственото което правят е да тормозят и доят народа си!Проблема в България е че пътищата и магистралите са в окаяно състояние, през зимата не се поддържат не са обезопасени, дупките са навсякъде.А на катаджиите работата трябва да им бъде да помагат на водачите когато има заледяване на пътя да наказват АПИ и когато има проблем на пътя да сигнализират на водачите да внимават, а не да се крият в храсти
48
4
 
5
 
! Отговори
Геле преди 5 години
До SHEFAе как защо човече, всичко е с други норми. На технически преглед неможе да минеш само по документи, направо ти разкостват колата за да разберат изправна ли е или не. След като техническия преглед ти е наред, платил си си гражданската (дистанционно следене също) то какво остава за полицаите - да следят за джигити на пътя. Като караш нормално, дори малко по-бързо, но не правиш рискови маневри и пазиш дистанция не те спират. В БГ полицая е 10 в 1, няма как да огреят навсякъде.
47
1
 
24
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Абе има едни коли дето притискат, в центъра на София всеки ден ги виждам. Едно БМВ и един джип Тойота. Като са със сини буркани само бутат колите настрани, за да прекарат някой дебел(извън габаритен товар). Тези с агресивното поведение на пътя са 1/4 бандЮги и 3/4 държавни служители и политици.