Тайни и мощни – катаджийски коли с камери плъзват за джигити

С тях ще записват и ловят агресивните водачи на високоскоростни луксозни коли
Обновена: 4 дек 2018 11:57 | 4 дек 2018 09:00, Елка Василева
109
Тайни и мощни – катаджийски коли с камери плъзват за джигити
Снимка: архив, Булфото

МВР ще пусне мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които ще записват агресивното поведение на водачи на високоскоростни луксозни коли по магистралите и скоростните пътища.

Това са част от мерките, приети на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, пише "Сега".

Мярката с мощните коли, които ще дебнат пътните хулигани, ще е задължение на вътрешното министерство. Тя е записана като "въвеждане на негласен контрол за документиране на агресивното поведение".

Интересно е да се отбележи, че вътрешното министерство е записало като краен срок за вкарване на мярката и за оборудването на преследвачите 1 януари 2020 г. Не се отбелязва защо е необходимо толкова дълго време за въвеждането й, но пък по този начин повече от очевидно се признава, че МВР и неговите контролни органи са напълно безсилни пред пътните хулигани със скъпи автомобили, които карат с по 200-300 км/ час, като тормозят и притискат други водачи.

Още по темата

Всъщност Държавно-обществената комисия излиза с много мерки, които според нея имат за цел подобряване на безопасността на движението. Те са разделени в три групи. Едните са мерки за внасяне на заседание на Министерския съвет, другите са такива, които трябва да се изпълняват от министерствата, областните управи и общините, а последните са предложения към работната група за разработване на новите закони.

Например препоръчва се "на кметовете и общинските ръководства, на работодателите от частния сектор, на ръководителите на обществени организации да създадат система за опазване на техните служители и работници от нараняване при движението по пътищата". Не се казва как точно например работодателите ще опазват живота и здравето на работниците си.

Предлага се и срокът на обучение по кормуване да се увеличи от 31 на 50 часа. Освен това е заложено Министерството на образованието "да осигури цялостен цикъл за обучение на децата от детската градина до 12-и клас за безопасно участие в движението като пешеходци, пътници, велосипедисти и водачи на МПС". Предвидено е обучението по новите програми да започне през учебната 2021/2022 г.

Държавно-обществената комисия прави и множество предложения за нови текстове към Закона за движение по пътищата. Сред тях е например идеята за превишение на скоростта на 40 км /ч по който и да е път да се отнема книжката за месец, за същия срок да се спира автомобилът от движение, да се отнемат 13 от всички 39 контролни точки и да се налага 1000 лв. глоба.

Предлага се и намаляване на максимално разрешената скорост на движение от 90 км/ч на 80 км/ч по двулентовите пътища, които не са обезопасени, нямат разделителна преграда на насрещно движещите се превозни средства и по които мантинелите, колчетата и др. крайпътни съоръжения са разположени на разстояние по-малко от нормативно допустимото.

Комисията предлага на водач, който "допусне пътнотранспортно произшествия на хоризонтална крива" (разбирай завой), да му се налага директно "проверовъчен изпит поради незнание и неумение да преминава тези участъци", а книжката да му се "отнема веднага до успешното вземане на проверовъчния изпит".

Тежки санкции с отнемането на много контролни точни при определени нови конкретни нарушения предлага още комисията. За първи път се прави опит за въвеждане на по-тежки санкции при нарушения на правилата през празничните и почивните дни. Комисията предлага за тях да се отнемат 10 контролни точки.

Като нови нарушения са посочени например тези, при които водачът вози пътници - отнемане на 15 контролни точки, ако има катастрофа в чуждата лента - 20 точки, ако е блъснат пешеходец - 15 точки, при блъскане отзад на движещ се автомобил - 10 точки.

Комисията предлага изключително спорна промяна: когато е хванат водач, който е неправоспособен, лишен от правоуправление или е под въздействие на алкохол и превозва пътници - да бъде подведен под отговорност за измама. Още по-спорно е предложението, в случай че пътниците заявят, че знаят това, те да могат да бъдат подвеждани под отговорност за подбудителство или съучастие.

Предлага се и въвеждането на правилото, според което всеки водач "да е длъжен, когато влезе в автомобила, да извади шофьорската си книжка и да я постави на видно място, преди да потегли".

Комисията аргументира предложенията си с това, че по показател убити на 1 милион жители България е на челно място по смъртност сред от Европейския съюз. През 2017 г. е отчела 96 убити на един милион жители при средна стойност на този показател за останалите страни 49 убити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
продължение на вчерашната "ШОК!!! боНба!!!", тия тука станаха бетер от жълт ***
25
0
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
В тази държавна комисия ми се струва, че творят от глупост по голяма глупост. Явно служителите там не са наясно къде точно е проблема, както и какъв е механизмът за неговото бързо и ефективно решение. Господа не е нужно да откривате "топлата вода"!
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами проблема с тъмно бежовите дето карат до един без книжки как ще решите господа управляващи?
23
1
 
13
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Полицаите ще събират пари за коледните бонуси на шефовете си.Не се наядоха ееей.....
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както винаги комунистическото мислене е водещо - наказателни действия вместо проактивни и предотвратяващи. Човек дали когато извършва престъпление изобщо си мисли каква е присъдата? То ако беше така навярно нямаше да имаме нито един убит, но статистиката говори друго уви...Оправете пътищата вместо 80 км/ч замислете се как в 21ви век да стане 110 допустимата скорост, вместо отнемане на книжки, накарайте ДАИ да работи и инструкторите да си свършат работата. Едно време книжка се взимаше за 6 месеца
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15 по Малинов няма буд лента - там по погрешка сложиха жълтаат боя и после се опитаха да я замажат с черна боя и отгоре Бяла но и черната и бялата ги изми дъжда
20
0
 
20
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Предлага магистралите да се делят на еднолентоеи, двулентови и трилентови, междуградските пътища не двулентови, еднолентови, обезопасени, необезопасени, разбити, с дупки, без дупки, междуселските пътища еднолентови с дупки и без дупки, коловози, билата на планините на двулентови еднолентови, с коловози и без коловози. За всички видове да има различни ограничения на всеки километър и да се оборудват с камери и скоростни автомобили на КАТ.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко са мощни не знам, а те и до сега бяха тайни (по храстите), ама ефекта ще е НУЛЕВ!Като го хванат и му напишат поредния акт, който джигита на пътя няма да плати, или дори като му вземат книжката, която така или иначе не му е необходима, няма да го спрат по никакъв начин!Работещите мерки са две - арест или за водача, или за автомобила, всичко друго са празни приказки
18
3
 
35
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
Ако ГЕРБ харчеха толкова пари за образование, здравеопазване и повишаване стандарта на живот, колкото харчат за МВР, България щеше да е една хубава страна за живеене.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на социализЪма имаше такъв виц : - На Българите им дай мощтни западни коли и те без война ще се избият. Явно не ставаме за шофьори и не обичаме реда и закона . Тогава ще си плащаме , за съжаление много скъпо.
16
1
 
20
 
! Отговори
Бързи и яростни преди 5 години
Важното е някоя наша фирма да сгъне парите от доставката на мощните коли.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога най-после ще накарат нахъсаните и напористи жители на младост да уважават бус лентата по Малинов?
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достатъчни са няколко хиляди безпристрастни камери и хубави пътища. Ама нали 'борим' джигитите ....
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се блъснат и не трябва да се пращат линейки да *** кат кучета на пътя и ще почнат да карат нормално.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закона за Движение по Пътищата с тия предложения все повече заприличва на ВКИСНАЛА ВМИРИСАНА БУЗА ПРИ ТОВА С ЧИФУТСКА РЕЦЕПТА ЗА ОГРАБВАНЕ НА НАРОДА ПОД ФОРМАТА НА ГЛОБИ И Т.Н. И АЗ ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗПЕРКАЛАТА КОМИСИЯ ЗА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА. НАПРИМЕР ШОФЬОРА КАТО ВЛИЗА В КОЛАТА ДА ОСТАВИ НА ВИДНО МЯСТО НА ТАБЛОТО СТЕК ПРЕЗЕРВАТИВИ В СЛУЧАЙ, ЧЕ МУ СЕ КАЧАТ МЛАДИ ДАМИ В МПС-ТО ДА ЗНАЯТ КВО ГИ ЧАКА В КРАЯ НА ПЪТУВАНЕТО ИМ. ХАХАХА
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно съм убеден че ни управляват пълни ***.100 процента.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да им купим на МВРто едни хубави коли а това с преследването на ония е само оправдание!Зваем ,че ро стара милиционерска традиция тях никога не ги закачат за да си нямат неприятности ,щото ония обикновено са я някои важни клечки,я обикновени улични мутри изпълняващи поръчките на същите важни клечки!
9
3
 
25
 
! Отговори
.. преди 5 години
Така го казвате, все-едно ще има смисъл от тази мярка. Всяко чудо за 3 дни.Зад волана съм 20 години, карал съм много км в чужбина. Толкова недисциплинирани, арогантни и прости задкормилни устройства има само у нас. Може би румънците ни конкурират, а *** са далеч от истината.И става все по-зле и все по-зле.
8
0
 
21
 
! Отговори
Аноном преди 5 години
Аз предлагам да забраним движението на автомобили и въпроса е решен.Пъро нека власт имащите да маркират и обезопасят като трябва пътищата и тогава да мислят за санкции
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво с тайните автомобили. Но сигурно ще се опорочи. Отдавна се говори за "изтрити"записи от камерите за скорост. Явно върви як бизнес. Дивотията с 80км/ч няма да я коментирам. Както "гениалните"предложения за 30-40км/ч в населени места. И сега си ме изпреварват като пътен знак. При това карам на ръба на санкцията! Не повишаване на санкциите и намаляване на скороста, а ефективното им налагане на санциите и контрол на пътя!!!!!!! Колкото и да биеш самара, магарето няма да се сети. "Експерти"!