Колко данък за колата ще платим? Софийският онлайн калкулатор – готов!

Във формулата влизат година на прозивоство, мощност, екостандарт
13 дек 2018 11:00,
62
Колко данък за колата ще платим? Софийският онлайн калкулатор – готов!
Снимка: Столична Община

По поръчка на Столичната община, "Информационно обслужване" АД изработи електронен калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък МПС ще дължи за 2019 г.

Новата формула, по която се формира данъкът за моторните превозни средства от 2019 г., включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени минималните коефициенти, приети от парламента с измененията на Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари 2019 г.

Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила - в малкия талон (за по-новите МПС-та) или в големия талон (за МПС-та, регистрирани по-отдавна):

- Под индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата.

- Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати.

- Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.

В момента калкулаторът може да бъде намерен на адрес: https://cartax.uslugi.io/#София/СТОЛИЧНА.

Той ще бъде достъпен и на страницата на Столичната община, след като се влезе в раздел "Справка за задължения и плащания" - https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf.

Чрез калкулатора всеки собственик може да се ориентира какви стойности на данък МПС се получават за автомобила му.

На две от снимките е посочено къде в документите на колата са записани трите компонента, от които се формира данъкът. На третата е самият калкулатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
6
 
! Отговори
БМ преди 5 години
В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени минималните коефициенти, приети от парламента с измененията на Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари 2019 г.МИНИМАЛНИТЕ коефициенти!!!!!!!!А реалните КОГА?Защо не напишете и МАКСИМАЛНИТЕ, за да разберем от - до :)
36
1
 
1
 
! Отговори
митрофан преди 5 години
Мисля че е важно в данъчното как е записана.Моята е евро 3 .74кв-2001г.Досега данъка е 26лв.по калкулатора сега трябва да е 36 лв.При регистрацията в КАТ ми казаха че данните автоматично отиват в данъчното.Аз все пак проверих и там автоматично си излезе евро 3.
35
1
 
4
 
! Отговори
miko преди 5 години
Моята е евро 4 и ми излиза със 100 лева повече, а уж нямаше да има промяна.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Например моята е 2001г.-трябва да е евро 3 или 4,но пише, че няма."Евро 4 няма как да е, защото стандарта е влязъл в сила 2005-та година. Сам се сещаш. че кола от 2001-ва няма как да премине във времето напред и да покрива стандарт от 2005-та.Евро 3 също ти е леко полет на фантазията, защото е влязъл в сила 2000-ната година, а на производителя обикновено му отнема година, година и половина да си сертифицира линиите по новия стандарт. Все пак може да си Евро 3. Но вероятно си Евро 2.
33
1
 
1
 
! Отговори
tanya преди 5 години
Айде ти оправния ми сметни тогава моя данък да те видим: 2016-та година, 140kW, Eco 6?
32
3
 
7
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Само че КАТ масово не вписваха еко категорията.Например моята е 2001г.-трябва да е евро 3 или 4,но пише, че няма.На италианските документи имаше ама не я вписаха.И не съм само аз така.
31
1
 
4
 
! Отговори
петков преди 5 години
До 1напълно съгласен,на всяка бензостанция могат да дават информация кой колко гориво "ИЗГАРЯ" ЗА година,и от там изминати километри,замърсяване на въздуха и използване на пътищата - НО НИЕ НЯМАМЕ КАЧЕСТВЕНИ ХОРА В УПРАВЛЕНИЕТО НА "ДЪРЖАВАТА" ПЪРВО И ВТОРО НЕ ИМ СТИСКА ЗАЩО,ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА "КЕЛЕПИР"-ОБИРЖИЙСТВОТО НА НАРОДА ОТ "УПРАВЛЯВАЩИТЕ" Е У М О П О М Р А Ч И Т Е Л Н О!!!
30
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До 1Аха. Само една добавка, данъка трябва да е 30 лв примерно , но на тон!
29
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 5 години
До SHEFAНе съм гледал телевизия тази сутрин! Та за какво става въпрос?
28
2
 
22
 
! Отговори
1 преди 5 години
Данъка за автомобилите трябва да е имуществен, примерно 30лв.!Всичко друго, като екология и винетки трябва да се калкулира в цената на горивото! Т.е., караш, гориш , замърсяваш и рушиш настилка! Мисля, че така е най-справедливо!Иначе един шофьор изминава, примерно 10000км. и плаща, колкото този който изминава 100000км.!
27
0
 
8
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Споко. Като всичко тук и калкулатора е сбъркан. На мен ми изкара, че ще плащам по малко с 100 лв. за кола с евро 3. Ще ни ошушкат двойно напролет. Вервайте ми
26
4
 
5
 
! Отговори
младен преди 5 години
Целата работа е някаква пародия. Колкото повече намалявам възраста на колата толкова по ефтино ми става, а би трябвало да е обратно.Овча държава. как да си купя нова кола или пък ел.!!!!
25
1
 
4
 
! Отговори
Петкан преди 5 години
Ако този калкулатор е верен - имам намаление на данъка от 360 лв. Силно ме съмнява, но пък ще съм доволен ако е факт.
24
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Моя таралясник е на 20 години и чади здраво. Данъка ми скача на колосалните 39 лв. Дреме ми!
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До смокДа ама моя 20 годишен таралясник е перфектно подържан и е на газ, която със сигурност замърсява по-малко и от дизел и от бензин. Нали се измерват вредните емисии от всяка кола. Данъка би трябвало да е обвързан с това.
22
11
 
12
 
! Отговори
смок преди 5 години
- 6 годишна кола 66 кв с евро 5 - 35 лв.- 20 годишен таралясник без никакви норми - 48 лвОГРОМНАТА РАЗЛИКА от 13лв ще оправи екологията!Пълна идеотия! Точно както дневните светлини, зимните гуми, гражданската ...
21
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Спокойно! За да сте на ясно всички! Получената в този калкулатор сума трябва да се умножи по минимум 8-9 и от толкова нагоре ще почват данъците дето требе да се платят! Това е!
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко данък за колата ще платим?Николко, събирайте ми го!
19
4
 
1
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Калкулаторът е ясно че не е верен, в закона категоризацията на автомобилите е от 15 до 20 годиини се умножава с коефициент 1, в калкуратора са 16-20 г, в закона пише, че Евро 1 и 2 се умножават с кофециент 1.1 до 1.4, а моят данък излезе по-малко, то общините още не са приели какви да бъдат тези коефициенти, но е ясно, че в този случай - Евро 1 и 2 ще поне 1.1, т.е 10 % отгоре. А калкулатора ми го сметна с 10 % по-малко.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За моята кола данъка е 750 лева.