Колите с газова уредба (600 хил.) – само с 1/2 данък?

Идеята е на ОП, които внесоха промени в Закона за местните данъци
17 дек 2018 08:20,
70
Колите с газова уредба (600 хил.) – само с 1/2 данък?
Снимка: Flickr

Още от началото на следващата година данъкът за автомобилите с газови уредби да е 50% от този, който трябва да бъде платен. Тази спешна промяна в Закона за местните данъци са внесли в парламента депутатите от "Обединени патриоти". Само преди седмици парламентът одобри увеличение на данъците за стари автомобили.

Още по темата

"Доказано е, че тези превозни средства не замърсяват околната среда или я замърсяват в най-малка степен", посочват в мотивите си от групата на патриотите.

И определят като неправомерно гласуваното в данъчните закони увеличение на данъка точно за колите на газ, които обикновено са по-стари.

"Икономическата логика в 99% от случаите показва, че монтираните газови уредби се ползват с оглед на по-икономически изгодното гориво", мотивират се от групата.

И напомнят, че контролът върху газовите уредби също е "изключително завишен" - всяка минава през преглед и е придружена от паспорт.

По последни данни от 1 април тази година автомобилите, които се движат на газ у нас, са около 600 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
Водач преди 5 години
Даам, явно се подготвя поскъпването на автомобилната газ...
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1А на тези, които минават транзитно през България и НЕ зареждат гориво в БГ, как ще им съберем данъците?През летните месеци, половината турски гастарбайтери в Западна европа преминават 2 пъти през България БЕЗ да зареждат.Също и с чуждите ТИРове. Как си събираме данъците от тях?
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 600000 български автомобила на газ, едва ли и 6000 ще покрият изискванията за азотни окиси.Така, че за каква екология говорим?Ако не ми вярвате, идете на газанализатор, там майсторът ще ви обясни.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До туба нафтаТи луд ли си?На нов дизел, само годишното каско струва повече от цялата стаеа кола.Иначе за екологията си прав.
61
10
 
3
 
! Отговори
sport преди 5 години
Толкова са екологични и безопасни, че на много закрити паркинги има специална табела, която забранява МПС с газови уредби да влизат. Безумни глупости.
60
6
 
16
 
! Отговори
туба нафта преди 5 години
*** не разбраха, че дизел се купува нов от магазина. Тези гробници, които се внасят на 600хил. км, с надеждата да им горят 5/100 не водят до икономия. Като смениш дюзи, турбо и ти "роди" автомата или смениш демпферен маховик - благодаря за икономията. Като си сметнеш разходите за годината , ще ти излезе даже над 10/100 разхода. Няма да повдигам темата за екологията, че 90% от старите печки са без катализатори и дпф.
59
2
 
8
 
! Отговори
600 хиляди дела преди 5 години
айде дигайте се, едно дело срещу застраховки, данъци, евро едно пет, с техните камъни по техните глави!!!
58
5
 
23
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Времето за промяна на закона е малко. Всички желаем успех, но можеше да се приеме и по-рано. Автомобилът с газова уредба на пропан-бутан, вписана в талона и служебно дакларирана в данъчната служба отговаря на ЕВРО 6. В Израел предвидиха развитието на автомобилния парк в посока газ за старите автомобили и нови за сега електромобили. Редно е да се стимулират старите автомобили на газ.
57
4
 
13
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
Това е добре.Но,има коли,които са в заварено положение и не пише в талоните им че са с АГУ -Трябва СЛУЖЕБНО да сеприбавят в талона на колите за да е всичко наред за облекчаването на гражданите и селяните.Човещина да има трябва и да са доволни хората поне веднъж ,а не винаги прекарвани да се чувстват Те.
56
11
 
16
 
! Отговори
Аман от разбирачи ! преди 5 години
https://youtu.be/vosQepeiOj8Ако такова изпушване някой автомобил на газ го направи аз ще съм тролей.Изчетох доста коментари , изказа се твърдението , че газовите автомобили били неекологични от към СО2 - баце а този облак да не е екологичен ? *** е че е след тях и го дишаме ние , я да си монтират ауспусите вътре в купето да ги видя колко секунди ще издържат да са живи .
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малиии, много време им трябваше на патриотарските тикви да узреят за тази проста истина. Като си решил да правиш нещо , трябва пълен анализ от всички гледни точки, а не дай ша ги дигаме, все едно става въпрос за решение на почерпени авери от кръчмата
54
5
 
36
 
! Отговори
Метам преди 5 години
По цял свят е така,колите на пропан-бутан са с 50% по нисък данък,а на метан 70%, електромобилите нямат такъв,по този начин се стимулира и екологичното ползване на МПС
53
5
 
28
 
! Отговори
1 преди 5 години
Понеже избягахме от темата за данъците, аз си мисля, че трябва да се плаща някакъв имуществен данък. Останалото, като екологични такси и пътни такси, трябва да се калкулират в петролните продукти! Принципа е, че караш повече, по-мощния автомобил, гори повече и си плаща чрез изгореното гориво!Мисля, че така е най-справедливо!
52
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като вдигнат данъци те на старите коли по чист ли ще стане въздуха
51
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ви е казал, че газовото прави колата автоматично с по-ниски емисии. Може да я направи и с тройни емисии ако няма сегменти и газта се дозира едно към х. Качвайте ги на дино стенд при ГТП и им мерете емисиите. Стига ала-бала защото всички ще станат с газово по-документи щом данъка е на половина. Така правят по-цял свят.
50
3
 
30
 
! Отговори
Газова бутилка преди 5 години
Защо във германия срока на ползване на авто газоеа бутилка е 20 години а във Бг. Е само 10г.Нима тука по бързо ли се износват газовите бутилки или всичко се прави отново за да гушне найкой парата....
49
7
 
12
 
! Отговори
Старото куче преди 5 години
Чист предизборен популизъм !!! Ами колите с метанови уредби ???? В нормалните държави има изисквания и критерий при минаването за ГТП/ год.техн. преглед / Ако автомобила отговаря на нормите и критерийте , е в движение , ако не -не !!!Това е положението , не насаждане на конфронтация между притежателите на автомобили .
48
7
 
33
 
! Отговори
ХъЙ преди 5 години
Като компенсация може да вдигнат цените на газта. Ако това се случи, то спестените 50% от данъка дефакто ще бъдат "преместени" от касата на местната община и ще отидат в джоба на Лукойл. Ако това, на свой ред, наистина се случи, значи трябва вече да си купим калашници и да изметем ***.
47
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 5 години
До OzzyКато имаш представа от оценка на риска, обясни ми кое е по- опасно? Мелница за производство на брашно, цех преработващ памук или склад за петрол?Според мен, за всичко си има правила, които трябва да се спазват, защото можеш да взривиш и пудра захар!
46
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично не съм видял, нито чул на някой да му е гръмнала кола с газова.