13 000 пияни шофьори заловени за 11 месеца! Какво доказваме?

2964 водачи се качили зад волана след употреба на наркотици
Обновена: 27 дек 2018 11:02 | 27 дек 2018 07:10,
46
13 000 пияни шофьори заловени за 11 месеца! Какво доказваме?
Снимка: архив, Булфото

13 000 водачи, или средно по около 1180 души на месец, са заловени да управляват с над 0,5 промила алкохол за периода от януари до края на ноември тази година.

За същия период е била прекратена временно регистрацията на 4493 МПС, чиито собственици са спипани пияни. Това отчетоха от МВР по повод стартиралата международна полицейска операция по линия на TISPOL, насочена срещу пияни и дрогирани шофьори.

Други 2964 водачи пък са били заловени след употреба на дрога.

Независимо от промените в закона броят на пияните водачи остава тревожно голям, а по притеснителното е, че се увеличава и числото на хората, които шофират след употреба на наркотици, алармират от полицията. Най-често водачите посягат към канабиса и амфетамините.

В последните две-три години лекари токсиколози отчитат също ръст на комбинираната употреба, която в почти всички случаи е марихуана плюс амфетаминов стимулант.

В България има изключително голяма употреба на метадон. Той обаче също не се „хваща“ от тестовете на Пътна полиция, признават медици пред "Труд".

Много хора масово неглижират употребата на канабис и я считат за безопасна. Лекарите са на друго мнение. Според токсиколози в последно време у нас много се промени марихуаната, която се разпространява. Тя е или от модифицирани, или е от селектирани видове.

Отглежда се при специални условия и много често е с много високо съдържание на активен компонент. Ако до преди 3-4 г. марихуаната е била със средно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол по 2%, то в момента масово продаваната у нас марихуана е с над 20%.

Какво предвижда законът за шофиране след употреба на наркотици или дрога?

С последните промени в Закона за движение по пътищата водач, за когото е установено, че управлява с концентрация на алкохол от 0,5 до 0,8 промила, наказанието е глоба от 500 лева и временно отнемане на книжката за срок от 6 месеца. Наказанието за водач, за когото е установено, че е управлявал с концентрация на алкохол от 0,8 до 1,2 промила е глоба от 1000 лева и отнемане на книжката за срок от 12 месеца.

Шофирането с концентрация а алкохол в кръвта над 1,2 промила вече е престъпление. В този случай се прилага Наказателният кодекс. Предвидената по закон санкция е глоба е от 500 до 1500 лева и лишаване от свобода до три години. Същото се отнася и за водачите, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества, обобщават от Съюза на българските автомобилисти.

Пътните полицаи могат по преценка на поведението на водача да го подложат на тест за наркотици или алкохол. За целта се използва т. нар. полеви тест или пък друг, специален уред. След това следва повторен кръвен тест. Задължителен тест се прави при участие в тежка катастрофа.

Водачът може да откаже да бъде тестван, но тогава се прилага чл.174, ал.3 от Закона за движение по пътищата. Текстът гласи, че водач, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за употреба на алкохол или наркотични вещества, и не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или медицинско изследване, се наказва с лишаване от правото да управлява за срок от две години и глоба от 2000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
2
 
! Отговори
??? преди 5 години
КАТ хванали 13 хиляди каращи пияни, а други 130 милиона случая на карали пияни КАТ в същото време не са хванали. Това за хвалба ли е?
30
1
 
3
 
! Отговори
До 32 АБВ преди 5 години
Точно така ... в Гърция е както казваш - за най-малкото нарушение, глобата започва от 100 хиляди евро.
29
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че наказанията по Закона за движение по пътищата са несъразмерно високи спрямо останалите наказания в другите закони. Истината е, че свръхвисоките наказания, вкл. и глоби, никога и никъде по света не са спряли нарушителите, а в България 80-те процента са убедени, че само огромните наказания като се запишат в закона ще спрат нарушителите. Е, 28 години наказанията се вдигат, а нарушенията се увеличават, но явно ще трябват още 100 години, за да може 80% да проумеят, че така не става.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доказваме, че сме пропаднала нация
27
3
 
2
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
До Анонимен 31Даааааа, виждам, че разсъждаваш изключително логично! Но защо смяташ, че наказанията трябва да се намалят само 10-на пъти? Нека да станат по 1 лв. за независимо какво нарушение и по този начин КАТ ще заработят още по-добре а джигитите ще престанат да са джигити! Но се сещам за такива, които са решили да се поразтъпчат в Гърция например. Много примерно си карат колите! Да не би да е защото гръцките полицаи ще им вземат глоба, колкото им струва колата? Ама си "много малко умен"
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТ си имат план за глобите и си го изпълняват, най-често с добре познатите хранилки за глоби на КАТ. По-ввисоки глоби, означава КАТ да работи още по-малко. Сега КАТ санкционира за едно на над 100 хиляди нарушения, а ако се вдигнат двойно глобите, както искат някакви без много ум, КАТ ще санкционира за едно на над 200 хиляди нарушения и пак ще си изпълни плана за глобите. Много по-добре е наказанията да се намалят 10 или 20 пъти и КАТ поне малко да поработи.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези числа за пореден път показват, че КАТ не работи.
24
3
 
0
 
! Отговори
Панко преди 5 години
Намирам за супер малоумно това, че ако съм пил преди 1 седмица и ме спрат и ми направят тест, ще излезе положителен. Определено не съм под влиянието на алкохола, но ще бъда съден и книжката ще ми бъде отнета...
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, държавата доказва че няма сериозни наказания, и че криминалните са по ценни от спазващите закона нормални граждани. Сиреч няма лигитимност и се двйства про форма.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доказваме, че сме пропаднала нация плод на руската ***.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доказваме,че властта е лабава и не може да се справи с пияните и дрогирани джигити на пътя.Я вижте гърците как процедират и колко българи там са отнесли слени глоби и за най-малкото провинение.Ама ние нали сме "толерантни",затова се избиват по пътищата и това няма край.
20
3
 
13
 
! Отговори
... преди 5 години
всички затворници трябва да полагат обществено полезен труд. Вместо по цял ден да лежат и да се чудят каква глупост да направят да ги изпращат да строят 3токласни пътища и общински сгради. сега са като на хотел, че и отпуска имат, да се разходят из града че зад решетките им е скучно...
19
4
 
6
 
! Отговори
Тиквата преди 5 години
До коментар 16Първо че към 31. 12 . 2017 година , официалната статистика е че сме 5 181 775 второ какво ме засяга САЩ, и трето утре твойте деца ще са на пътя. Така че си стой в дупката и се моли някой от процента да не ги среща.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един каза - чипа, друг - че матреала бил калпав. Кое си е, си е.
17
1
 
2
 
! Отговори
Бони преди 5 години
По 4 на вечер за цяла БГ е нищо.за един квартал е много ,ама за цяла бг не е нищо.
16
3
 
20
 
! Отговори
Пародийко преди 5 години
Народ, дето пие и кара, далеч не стига!
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами с това доказваме, че не обичаме да спазваме нищо. За нашенеца не съществуват правила и закони. Това доказваме. Тоест - общество без елементарна дисциплина.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23 ХахахахаАбе гюн сурат Първо сме 7.1 милиона ,второ САЩ са 315 милиона Трето затова се изчислява като процент от глава от населението ..боже гати елементарника Молят отиди на работата си за 500 лв
13
4
 
7
 
! Отговори
българин преди 5 години
До Анонимен 21-САЩ са близо 325 милиона срещу нашите 6 милиона,за това правиш ли си сметката??
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 211.5 милиона американци годишно са арестувани за каране в нетрезво състояние