Пияни зад волана на колата: Може ли да бъде излъган дрегера?

Много шофьори използват различни трикове, реално ефект от тях обаче няма
18
Пияни зад волана на колата: Може ли да бъде излъган дрегера?
Снимка: Булфото

Коледните и новогодишни празници приключиха, но в близките дни предстоят още празници и именни дни. И именно това е времето в годината, когато вероятно се изпива най-много алкохол.

Най-големият проблем в такива дни са значителният брой шофьори, които смело сядат за волана, когато са пили. Независимо, че полицейските проверки особено в градовете са сериозни, мнозина пак шофират, защото са уверени в себе си или защото си мислят, че са пили малко. С това те стават заплаха за себе си и за околните, а ако бъдат спрени подлежат на проверки с техническо средство и евентуално бъдещо наказание.

За да се избегне подобно развитие на нещата, най-важното правило е да не се сяда зад волана в такова състояние. По принцип е добре всеки шофьор да има собствен тестер, с който да провери съдържанието на алкохол в кръвта си и ако то надвишава допустимите норми, съответно да избере друг начин за придвижване.

Как работи тестерът?

Първите устройства за тестване за алкохол чрез издишване на въздух са разработени още в началото на 40-те години на миналия век. Целта им е да улеснят американската полиция, тъй като взимането на кръв или урина не е удобно, а и не е конституционно. През годините тестерите са модернизирани многократно и сега те определят концентрацията на алкохол в кръвта по пътя на измерването на количеството етанол в издишвания въздух.

Самият етанол е малка водоразтворима молекула, която лесно се абсорбира през тъканта на стомаха в кръвоносните съдове. Тъй като това химическо вещество е много нестабилно, при преминаването на богата на алкохол кръв през капилярите в алвеолите на белите дробове изпареният етанол се смесва с други газове. И когато човекът духа в тестера, се измерва и резултата.

Именно този резултат се оказва решаващ, като в някои държави той се приема от доказателство за съда за степента на алкохолно опиянение на съответни шофьор. В различните страни по света максимално допустимото ниво на алкохол в кръвта съответно е различно. Проблем е обаче, че често тестерите за алкохол, използвани от полицията, могат да се окажат неточни по различни причини. Многобройни изследвания в лаборатории показват, че при тях може да има сериозно отклонение от нормата. То може да бъде в ползва на проверения, но може и да му навреди още повече, тъй като резултатът не е реален.

Например ако човек е пил 15 минути преди да мине теста, задържането на алкохол в устата му ще доведе до увеличаване на резултата, без реално този алкохол да е усвоен в кръвта. Завишен резултат се наблюдава и при хора с гастроезофагеален рефлукс, тъй като аерозолният алкохол в стомаха, който все още не е засмукан в кръвния поток, може да попадне отново в устата чрез оригване. Проблем имат и диабетиците, като и при тях резултатът може да бъде по-висок, отколкото е реално. Затова и понякога се стига до взимане на кръвна проба, при която резултатите са точни.

Може ли да бъде излъган тестерът?

Въпреки доказателствата за грешки при тестерите, полицията продължава да разчита на тях. Затова и хората търсят начини да ги излъжат. За близо век използване са предложени редица методи, като някои от тях са направо нелепи.

Един от тях е облизването или смучене на медна монета, която би трябвало да "неутрализира" алкохола в устата и следователно да свали резултата. В крайна сметка обаче, в устройството влиза въздух от белите дробове, а не само от устата. Затова и концентрацията на алкохол в устата не влияе на резултата. Да не говорим, че дори да работеше този метод, вече няма монети с достатъчна концентрация на мед.

Следвайки подобна грешна логика, някои хора смятат, че употребата на пикантна храна, мента или на освежител за уста ще замаскира алкохола в кръвта. Това обаче също не помага по никакъв начин, а дори може и да навреди, защото някои освежители или води за уста може да съдържат спирт. Същото се отнася и за някои медицински води за жабурене, предписани от лекар или зъболекар.

Много хора смятат, че пушенето на цигара също помага. Това обаче съвсем не е вярно и може само да навреди допълнително.  При изгарянето на цигарата, добавените в тютюна захари образуват химическото вещество ацеталдехид. Влязло в белите дробове, то само ще увеличи допълнително показанията при теста.

Реално единственият шанс да бъде излъган в малка степен дрегерът е в самото дишане. Става дума за хипервентилация – учестено и по-дълбоко дишане. Многобройните изпитания показват, че този метод може да намали показания за нива на алкохол в кръвта до известна степен, но и изпълнението му не е особено лесно, особено за пиян човек. Успехът в този случай се дължи на факта, че хипервентилацията изпразва белите дробове от остатъчния въздух по-добре отколкото при нормално дишане. В същото време се увеличава скоростта на обновяване на въздуха, като остава по-малко време за проникване на алкохол.

Дори и този трик обаче не е гаранция за успех. Доказано е, че той може да снижи показанията с минимални промили, тоест той може да ви спаси, само ако сте на ръба на позволеното количество алкохол в кръвта. Като цяло няма сигурно средство за заблуждаване на тестерите за алкохол, затова трябва да запомните едно много важно нещо - Не си струва, да се кара пиян!

Единственият сигурен способ, за да избегнете наказание за шофиране в нетрезво състояние е да не пиете, преди да седнете зад волана. Дори да има средство, с което тестерът да бъде заблуден, то няма да ни спести разсеяността и забавените реакции, които се появяват след употреба на алкохол. А това ви прави опасен на пътя – както за самите вас, така и за останалите участници в движението.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гошо кривогледият от съседният вход ако не пийне 200-300 грама сутрин му треперят ръцете и му е трудно да шофира.До вечерта стига над литър.Интересното е че работи разносвач с баничарка и по цял ден шофира из София, сигурно него дрегера не го лови.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При по-високо показание на дрегера, родната милиция ви придружава до най-близкият банкомат ако наличноста ви в портофейла е под 500 лева. Това е за София.Тарифите сигурно варират в различните населени места и в зависимост от показанията на уреда!
16
0
 
8
 
! Отговори
Трезвеникът преди 5 години
8 часа след като бях пил 200 гр.ракия и една бира ме спират за извършено нарушение и дрегерът показа 0.93 ! Ужас , свалиха номера и т.н.т Отидох на кръвна проба и...0.4 !!! Къде е истината ? Не вярвайте никога на дрегерите защото и корумпираните ченгета ги манипулират !
15
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
тоя от 12 е мноо весел - нали ако тресна 50-100г. олио отворям прозореца и почвам директно да повръщам ... ахахах, или да поврнеш в дрегера ;)
14
1
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
оооо, аз го лъжа дрегера няма грижи - 100-200лв и е излъган!
13
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 5 години
Невярна информация пишеш
12
7
 
3
 
! Отговори
Бай 100ян преди 5 години
Е как може да пишете такива щуротии,медни монети и прочее.Най-сигурния метод да излъжеш дрегера е ако изпиеш 50-100 гр. олио непосредствено преди теста.За целта си набави малка бутилка с олио която да изпиеш веднага след като ти ударят палката.Мазнината неутрализира мигновено алкохола в стомаха но не може да неутрализира този в белия дроб.За целта просто трябва при надуване на дрегера да издишваш със стомаха. Гарантирани от 50 до 70% по малко ще ти отчете.Достатъчни за да избегнеш дело!!!
11
3
 
3
 
! Отговори
До анонимен 9 преди 5 години
При отказ-до 2 години без книжка,плюс 2000 лв. глоба.
10
5
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Пробвай амфетки или кока преди да пиеш и ще видиш как си кукуряк след бутилка, алкохола ефект няма :))
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте сигурни, че сте над нормата откажете да дадете проба в дрегера или кръвна проба, те не могат да ви насилят за това. Моментално ще ви отнемат книжката за 3 месеца плюс глоба около 300лв, но ако дадете проба вече имат доказателство в съда срещу вас и глобата и наказанието ще са много по сериозни както и ще ви остане на досието.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз знам как се лъже дрегер но няма да ви кажа защото не искам някой на когото съм дал съвет да ме утрепе утре .Айде лека нощ.
7
0
 
8
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До Махмурлук Не, не са мръднали още сивите клетки !:)
6
3
 
24
 
! Отговори
Махмурлук преди 5 години
Някой може ли да ми каже една смислена причина да се посказва как евентуално да се "излъже" дрегер? За да карат хората пияни? Вие луди ли сте?
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има хора на които алкохола не им оказва никакво влияние. Познавам такъв който пие по 700 грама и си остава в същото състояние в каквото е бил преди да пие. Първо си помислих че това което пие не е алкохол и веднага пробвах от шишето от което е сипвал в чашата. Оказа се че е домашна гроздова над 40 градусова. Не ми го побира акъла как го прави. Щото аз от 350 грама съм пиян морков. Веднага ме кара на сън лягам и ставам чак на стринта. Много зависи от метаболизма на организма.
4
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък мисля , че го има и човека катаджия, който може за те изкара, че си пил с дрегера. А ти може и да не си и померисал алкохол. Това става ако си неудобен за някой. Чоже и камила да те изкарат. Доверие в КАТ нямам.
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IZPIVASH 200 GR.ZELEVA CORBA I SI GOTOV.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можеш да намалиш резултатите с учестено дишане в продължение на 20 секунди непосредствено преди теста, целта е да заместиш съдържанието на дробовете с максимално количество свеж въздух преди да се натрупа нова концентрация на изпарения. Това ще намали с до 10% концентрацията на алкохолни пари в дробовете, стига да не си се наквасил като казак, тогава няма да има значение. Този метод е потвъден в лабораторни условия.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам човек, който няколко пъти е подлаган на дрегер, след като е пил и винаги му отчита под нормата. Не знам как го прави и на какво се дължи това.