Докъде с винетката? До... гробищата на Варна и летището на Пловдив!

Днес кметове и премиерът на среща решават проблемите
4 яну 2019 10:30,
72
Докъде с винетката? До... гробищата на Варна и летището на Пловдив!
Снимка: архив, Булфото

Във Варна до гробищния парк "Тополи" с кола може да се пътува само с винетка. Същото важи и за летището на втория по големина град Пловдив.

Кметът на Варна Иван Портних ще поиска днес от премиера Бойко Борисов стикерите за жителите на селата Тополи и Константиново, както и на вилните зони около Варна да отпаднат, както това се случи в София със Северната скоростна тангента.

Още по темата

В морската ни столица Тополи и Константиново са част от Община Варна, но живеещите там пътуват до града по шосета, които са част от републиканската пътна мрежа. Затова в момента, за да отидат на работа, или пък да закарат децата си на училище с кола, трябва да имат винетка.

Такава е ситуацията и за варненци с адресна регистрация на север от града, тъй като и курортът Златни пясъци е на общинска територия.

Варненци припомнят, че още през 2005 г., месеци след въвеждането на винетните стикери, от общината са поискали 3 отсечки от републиканската мрежа да бъдат включени в града. Това са пътищата до курортен комплекс Златни пясъци и до Тополи и Константиново. За целта табелите, указващи края на града, трябвало до бъдат преместени, а автомобилите да се движат в посочените зони, но без винетки. Това така и не станало!

В Пловдив пък проблемът с пътуването до летището се изостря и от факта, че до аерогарата няма как да се стигне с друг транспорт, освен с лека кола.

Влакът, пътуващ по жп линията от Пловдив към Асеновград и обратно не спира на Летище Пловдив.

Спирката "Маврудово", както е обявявана от БДЖ, по гарите, се намира току до входа на военната авиобаза. Качи ли се човек на трена с куфарите си и е за летището, ще трябва да върви пеша километри наред и никак не е сигурно, че ще стигне навреме за полета си.

До жп гарата в Разград гражданите на областния център също не могат да стигнат, ако нямат винетка.

В Габрово е възможно да възникнат спорове за пътуването към кв. "Войково", което става по пътя към Севлиево.

В Монтана пък общината от няколко години чинно си плаща винетки за сметоизвозващите автомобили, които ползват малка отсечка от държавния път, за да стигнат до депото за битови отпадъци, отдалечено само на 2 км на града.

Кметовете на Смолян и Търговище казаха за "Монитор", че не очакват проблеми с пътуването по републиканските пътища в чертите на градовете и всичко ще бъде, както досега. От общината в Петрич, поясниха, че нямат информация по казуса.

След като премиерът Бойко Борисов разпореди по Северната скоростна тангента на София да не се плаща пътна такса, бе решено да се демонтират табелите за винетки на магистралната отсечка. Вчера това все още не бе направено и най-вероятно ще стане в следващите дни.

За днес е насрочена среща между министър-председателя и ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ) за решаване на казусите с винетките по републиканските шосета, минаващи през населените места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
6
 
! Отговори
? преди 5 години
Само един въпрос относно винетките. КАДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ ПАРИ САБРАНИ ОТ ПЪТНИТЕ ТАКСИ ЗАЩОТО АЗ НЕ ВИЖДАМ НЯКЪВИ ПРОМЕНИ РАБОТИ СЕ САМО ОКОЛО СОФИЯ НАПРАВЕТЕ ТАКА ЧЕ ДА СТИМУЛИРАТЕ ХОРАТА
64
1
 
7
 
! Отговори
Винетката преди 5 години
Не съм съгласен да плащам винетка.Причината е че пътищата за които я ползвам са във вечен ремонт.Реално карам от две години в насрещното за да вляза в града Обиколния и безопасен път- рискувам да ми изпадат пломбите,но съм платил данъка за това!Плащам пълната определена сума, а получавам нещо на половина.Нещо като да ти продадът очила пък да получиш лупа за четене.
63
0
 
3
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Спокоино бреее господ бог Боко ще ви оправи само търпение.
62
1
 
11
 
! Отговори
ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ ,БЕ... преди 5 години
ТИЯ ПЪТИЩА ИСКАТ ПОДДЪРЖАНЕ С ПАРИ ...НЕ С ВЪШКИ!КВИ ПАРИ ПЕЧЕЛЯТ КМЕТОВЕТЕ ---ТА ДА ПОДДЪРЖАТ ПОНЕ ЕДИН ПЪТ....!!!???КВОТО ПРИПЕЧЕЛИ КМЕТСТВОТО---- ОТИВА НА КМЕТА У ДЖОБА!НАЛИ ГО ГЛЕДАМЕ КАК СТРОИ:--ДАВА ПРИМЕРНО 3-млн.лв за ДАДЕН СТРОЕЖ НА МАНТИНЕЛИ И СГРАДА.../..С УГОВОРКАТА -- да му се върнат под масата 300-хил.лева/РАБОТЯТ --САМО НА ТАЯ СХЕМА!!!!
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В конкретнивят случай да не се приема електронното гласуване защото то не е надеждно. Гражданите сами видяха провала с винетките . МНОГО МАЙСТОРСКИ И ИНДЕРЕКТНО ПОДГОТВЯТ ОБЩЕСТВОТО ЗА БЪДЕЩИ ПРОВАЛИ С ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ. МНОГО УДОБЕН ПОДХОД НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ИЗПЕЧЕНИ РЕЦИДИВИСТИ МЕ МАМЯТ ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ ОТ СОЦИАЛНАТА СФЕРА .
60
1
 
3
 
! Отговори
хах преди 5 години
До House M.D.Ко каза, ко?
59
3
 
7
 
! Отговори
Така де преди 5 години
Калинките от ГЕРБ разградиха всичко в България. Единствено корупцията, кражбите и простотията им, работят безупречно.
58
1
 
9
 
! Отговори
НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЕД! преди 5 години
БЕЗПЛАТНО Е--- САМО СИРЕНЦЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ , НА БКП/БСП!!!!
57
3
 
7
 
! Отговори
Ами , правилно преди 5 години
ЩОМ НЕ ИСКАТЕ ВИНЕТКИ --ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ НА ОБЩИНАТА , ЗА ДА ВИ ЧИСТИ И ПОДДЪРЖА ПЪТЯ!!!АКО Е ЛОШ ПЪТЯ----ПРАВИТЕ ПРОТЕСТ ПРЕД ОБЩИНАТА ..ИЛИ СМЕНЯВАТЕ КМЕТА!КЪВ Е ПРОБЛЕМА....????!!!ЕТО ВИ ---"ЧИСТА ДЕМОКРАЦИЯ"!!!
56
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #60, ако имахте поне обща култура в областта на програмирането, щяхте да знаете, че при задание 1+2, на екрана и в паметта на компютъра не е задължително да се появи 3. Може и да е 3896 или друго, съвсем произволно за страничния наблюдател, число.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В конкретнивят случай да не се приема електронното гласуване защото то не е надеждно. Гражданите сами видяха провала с винетките . МНОГО МАЙСТОРСКИ И ИНДЕРЕКТНО ПОДГОТВЯТ ОБЩЕСТВОТО ЗА БЪДЕЩИ ПРОВАЛИ С ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ. МНОГО УДОБЕН ПОДХОД НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ИЗПЕЧЕНИ РЕЦИДИВИСТИ МЕ МАМЯТ ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ ОТ СОЦИАЛНАТА СФЕРА .
54
1
 
3
 
! Отговори
Винетутка преди 5 години
За да се отиде на гробищата във Варна е необходим билет за метрото.
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Фандъкова, вместо да мълчи, да излезе и да каже колко пари София е наляла в републиканския бюджет, та от него след това да се строят пътища и те да се чистят. И от къде на къде, от АПИ ще се държат с пътищата като с бащиния. И защо лъжат хората - основната амортизация на Северната тангента идва от турските тирове - които си плащат винетка още на границата. Не са софиянци тези, които трябва да издържат пътя, те са дали достатъчно като са отделили земя, за да не се обикаля по околовръстното.
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям и Пловдив и Варна и който още се оплаче. Немислимо е гражданите на една община да трябва да си купуват винетки, за да пътуват в нея. Включването на пътища в републиканската пътна мрежа се прави на произволен принцип на кой му се плаща за чистенето. Това не е правилно. София например генерира около 1/3 от доходите в България. Това е огромна част от бюджета. Да карат софиянци да си купуват винетка за да пътуват от Люлин до летището, щото пътя бил републикански е АБСУРД!
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тотално се обърках какво стана с тези винетки, а смея да твърдя, че съм грамотен човек. Тогава, какво остава за по-възрастните хора, хората без достъп до интернет и прочее.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До опетковДо Анонимен Виж колко е ДОД на швейцарците и тогава се прави на умен. И в Холандия няма винетки, няма пътен данък, ама бензина им е 3.20 и всичко е вкарано там. Който кара повече, плаща повече.=А ти що се правиш на умен?А че в Швейцария се карат две коли с един комплект номра(които са си твои собствени, независимо колко коли 'е купиш/продадеш), че плащаш данък на по0скъпата кола и пак караш две, че гражданската е поименна и караш всичко, за което имаш категория, това го пропускаш?
49
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 5 години
За колите по Евро 6, според сумата за 1 киловат и процента за Евро категория, данък МПС може да е до 4,5 пъти по-висок от минималния, т.е. може да се плати и 100 лева, но може и 450 лева. При следващите еврокатегории тази разлика намалява и е най-ниска при колите без еврокатегория - малко над 3,32 пъти, т.е. за една такава кола може да се плаща 100 лева, а може и 332 лева. Ако се освободят пътища от винетки и тол такси, може да се вдигне данък МПС за компенсация, което ще е нормално.
48
6
 
4
 
! Отговори
??? преди 5 години
Винетки и Данък МПСАко някои пътища останат без винетка и тол такси, това означава, че трябва да се вдигне Данък МПС, за да се плаща за поддръжката на тези пътища. В момента общините събират Данък МПС по минималните суми, но могат да събират и по максималните, които са три пъти по-голями от минималните. Ако сега някой плаща 200 лева Данък МПС, как ли ще му се стори 600 лева Данък МПС?
47
1
 
10
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен Мантрата с червените убийци работи само до време. Свидетели сме на абсолютно безпринципно решение на един полуграмотен страхлив популист, с което зачеркна всички разумни доводи на подчинените от АПИ. Ако те имаха малко достойнство трябваше да си подадат оставките.
46
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До опетков 48Какво ми цитираш Швейцария или Холандия , там никога не е имало комунисти в управлението и техните пътища са оправени от 50-100 години. В България БКП-БСП изби хиляди образовани хора през 1944 г. за да дойдат на власт бедни, неграмотни и злобни комунисти. Сега пък червените *** дават за пример най развитите държави.