Скъпа, изпипана система, а не работи: Провалът с е-винетките!

Обещание: до 15 януари всичко ще бъде оправено!
4 яну 2019 12:15,
144

Изключително скъпата система за електронните винетки започна работа подобно на столичните градски строежи – с много проблеми и грешки.

До 15 януари ще се пътува без нужда от винетни стикери, отбелязаха от АПИ. След тази дата обаче ТОЛ-полицията и катаджиите ще започнат да глобяват шофьорите без винетки. Също така спира и конвертирането на хартиените стикери в електронни поради опити за измама.

Още по темата

"Надявам се решението да няма винетки до 15 януари да успокои шофьорите. Надяваме се това да създаде толеранс на пътя. Спряхме конвертирането на хартиените винетки – 35% от тях бяха опити за измама. Системата има проблеми, но те се отстраняват. До 15 януари всичко ще бъде оправено.

Системата обаче няма да позволява промяна на данните, ако се допусне грешка. Не мисля, че ще има финансова щета за бюджета. Повечето граждани имат валидни винетки до 31 януари. Въпреки гратисния период, няма да има компенсация за шофьорите, които все пак са успели да си купят електронна винетка. Системата ни е най-модерната", коментира директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов пред репортера на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

IT специалистът Иво Мирчев посочи, че тази система е била въведена преди 15 години в Румъния.

"Замисълът ѝ не е нов. Но реализацията ѝ в България куца. За нея са дадени 180 милиона - много повече пари, отколкото всъщност струва. Тази система не представлява особена трудност, особено за IT държава като България. Винаги когато един проект попадне под контрола на държавата – той се проваля. Ако системата беше тествана от 18 август, както се твърди, то елементарните проблеми щяха да си проличат на втория час. Държавата не може да управлява подобни процеси", категоричен бе той.

Гостът заподозря корупционна схема, стояща зад прекомерната цена на системата за електронни винетки и ТОЛ-такси.

"Когато се отдели толкова голяма сума за такава поръчка, в това число са и подкупите по веригата, то фирмата изпълнител е спокойна, че няма да има последствия от провал на проекта. Така тя няма стимул да наема по-кадърни специалисти. Не може така да се продължава. Първоначално казаха, че нямало да има санкции за фирмата изпълнител, а сега го обмислят. По тези проекти работят хора, които не знаят какво вършат", подчерта Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
24
 
! Отговори
Mitko преди 5 години
Австрийска фирма най-добрата в бранша? Но кой ѝ е подизпълнителят? Тези, дето срутиха Търговския регистър за 19 дни...
81
0
 
7
 
! Отговори
Митко до 91 преди 5 години
Абсолютно си прав!
80
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същото като с пътищата - скъпи и не съвсем качествени.
79
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най- новия прякор на Бойко знаете ли кой е? - Резила!
78
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ИТ специалист с около 20 години стаж мога да заявя, че цената на системата е завишена поне десетократно.
77
6
 
3
 
! Отговори
минувач преди 5 години
Цъка системата бе! Само не ми дава да избера начална дата друга от Януари? Що ли? Аз Февруари ходя да карам ски в Австрия, Март да се гмуркам на Малдивите - винетка ми не требе?
76
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фирмата, която изгражда системата е Kapsch и е австрийска - най-добрата в бранша !
75
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-досадното е че този убавец има гражданите за такива балами, че явно смята своите отговори за нормални.От Дедо още българските общественици са свикнали, че няма значение какво говорят и затова се подхилват ехидно, докато ръсят простотий.
74
1
 
43
 
! Отговори
:) преди 5 години
ГЕРБ са машина за кражби. Проверете сами колко сме дали за "електронно правителство", колко време го правим, докъде сме стигнали. После го сравнете с направеното и работещо отдавна в Естония и ще ви стане ясно за какви брутални кражби говорим. Не става въпрос за обикновени кражби на държавни служители, а за мафиотска структура унищожаваща държавата. Костов и Луканов са като малки ученичета сравнени с Мутрафон Боко и Шайката му.
73
0
 
38
 
! Отговори
хаха преди 5 години
АКо беше в частния сектор до сега да си ги уволнили всичките дисциплинарно...Но, не - къде ще си намерят работа горките? Никоя нормална ИТ фирма няма да ги наеме...:))) Кой ви прави софтуера , защо не казвате?
72
0
 
36
 
! Отговори
цецо преди 5 години
Абсолютно прав. Елементарен софтуер със елементарна защита против измама. Връзка със закупените хартиени - единна база данни (един екселски файл). Връзка по нета с устройствата за проверка. Изобщо не струва и половината, дадени на пишман специалистите дето тръбят че била ок. Яка глоба трябва.
71
0
 
29
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 5 години
Диагнозата на пациента Република България е ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛНА РЕФЛУКСНА БОЛЕСТ (ГЕРБ). Докато не се излекува от това досадно, но опасно заболяване, пациента няма да може да води нормален достоен живот.
70
0
 
23
 
! Отговори
pipo преди 5 години
Парите откраднати и изпити, а чиновниците пълни *** дето не стават и за каруцари!
69
0
 
20
 
! Отговори
anon преди 5 години
Пак са преебани изрядните, които вече са закупили винетка. Тарикатите, които са изчакали имат 15 дена гратис.
68
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не на електронното гласуване ! Ще е същия провал
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В конкретнивят случай да не се приема електронното гласуване защото то не е надеждно. Гражданите сами видяха провала с винетките . МНОГО МАЙСТОРСКИ И ИНДЕРЕКТНО ПОДГОТВЯТ ОБЩЕСТВОТО ЗА БЪДЕЩИ ПРОВАЛИ С ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ. МНОГО УДОБЕН ПОДХОД НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ИЗПЕЧЕНИ РЕЦИДИВИСТИ МЕ МАМЯТ ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ ОТ СОЦИАЛНАТА СФЕРА .
66
0
 
33
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
От винетки държавата събира към 220млн.лв. на година - НО плаща 180млн. лв. за куца система!? И за подръжка на системата се гласят да дават по 700хил. лв на месец още. Е, това ако не е пладнешки обир, не знам кое ще е!!!
65
0
 
13
 
! Отговори
Джоко преди 5 години
Няма работа, с която да сте се захванали и да не сте я *** !
64
0
 
26
 
! Отговори
Чоко преди 5 години
Не мога да разбера, коко трябва да са прости тези в АПИ , за да направят този батак. Оставете сайта, който ту работи ту не. Проблем е в липсата на устройства за продажба на винетки на КПП-та. Как може да изискваш винетка от ТИР след като той няма от къде де си я купи???? Тук явно е направено с цел онези с фуражките да захлебят след празниците.
63
0
 
33
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Както винаги няма виновни. Вдичко е наред, и така 30г. Овцете продължават да спят, годините минават, държавата затъва, народа бяга, цените се качват и ... резултата е че сме блатото на Европа.Боли, но истината си е истина.