Скъпа, изпипана система, а не работи: Провалът с е-винетките!

Обещание: до 15 януари всичко ще бъде оправено!
4 яну 2019 12:15,
144

Изключително скъпата система за електронните винетки започна работа подобно на столичните градски строежи – с много проблеми и грешки.

До 15 януари ще се пътува без нужда от винетни стикери, отбелязаха от АПИ. След тази дата обаче ТОЛ-полицията и катаджиите ще започнат да глобяват шофьорите без винетки. Също така спира и конвертирането на хартиените стикери в електронни поради опити за измама.

Още по темата

"Надявам се решението да няма винетки до 15 януари да успокои шофьорите. Надяваме се това да създаде толеранс на пътя. Спряхме конвертирането на хартиените винетки – 35% от тях бяха опити за измама. Системата има проблеми, но те се отстраняват. До 15 януари всичко ще бъде оправено.

Системата обаче няма да позволява промяна на данните, ако се допусне грешка. Не мисля, че ще има финансова щета за бюджета. Повечето граждани имат валидни винетки до 31 януари. Въпреки гратисния период, няма да има компенсация за шофьорите, които все пак са успели да си купят електронна винетка. Системата ни е най-модерната", коментира директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов пред репортера на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

IT специалистът Иво Мирчев посочи, че тази система е била въведена преди 15 години в Румъния.

"Замисълът ѝ не е нов. Но реализацията ѝ в България куца. За нея са дадени 180 милиона - много повече пари, отколкото всъщност струва. Тази система не представлява особена трудност, особено за IT държава като България. Винаги когато един проект попадне под контрола на държавата – той се проваля. Ако системата беше тествана от 18 август, както се твърди, то елементарните проблеми щяха да си проличат на втория час. Държавата не може да управлява подобни процеси", категоричен бе той.

Гостът заподозря корупционна схема, стояща зад прекомерната цена на системата за електронни винетки и ТОЛ-такси.

"Когато се отдели толкова голяма сума за такава поръчка, в това число са и подкупите по веригата, то фирмата изпълнител е спокойна, че няма да има последствия от провал на проекта. Така тя няма стимул да наема по-кадърни специалисти. Не може така да се продължава. Първоначално казаха, че нямало да има санкции за фирмата изпълнител, а сега го обмислят. По тези проекти работят хора, които не знаят какво вършат", подчерта Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма провал. Парите са усвоени успешно.
41
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИТЕ СА ДВА ВИДА: КАДЪРНИ И НЕКАДЪРНИ.КАДЪРНИТЕ СА В ЧУЖБИНА, НЕКАДЪРНИТЕ - В ГЕРБ.
40
0
 
35
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
Какво значи, че се опитвали хората да мамят?! По подразбиране системата трябва да е защитена от такива опити за измама, за двойно плащане и др. такива грешки. Това означава, че системата не е читава и защитена. С такива абсурди със се срещала/служебно и като частно лице/ относно базата им в НАП, и МДТ, че нямате си представа. Ако базата им с данни е като тази в КАТ- пази Боже! А не ми се мисли, ако има ел. гласуване, тогава на едно ЕГН колко гласа ще отчита системата?!
39
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калинковите специалисти са направили съвършена система. Трудно се подкарва но тръгне ли веднъж няма спиране. Системата е скъпа щото тя трябва да нагуши много калинки по веригата, така че моля ви да проявите толерантност. Калинковият вожд Винету обеща че ще въведе ред до 15 януари.
38
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто пуснаха сайта bgtoll.bg при опит за покупка на винетка има една отметка "Прочетох и приемам условията за ползване", а линкът към условията презарежда сайта в нов прозорец и там няма никакви условия. Що за глупуст да се съгласявам с несъществуващи условия.
37
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само преди 2 месеца гръмнаха дисковете на регистъра, но депутати и министри си раздадоха бонуси, Явно не е толкова заради некадърност колкото се саботира електронно правителство за да гепат пачки, че уж компютрите не били надеждни и трябва ГЕРП да прибира парите.
36
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и неразбрах кое не и работи на системата, освен че вече не позволява да се правят измами с хартиени винетки !
35
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да не работи, това не е вярно!
34
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чак пък провалена !? Доста бомбастично заглавие !
33
1
 
20
 
! Отговори
Радомир преди 5 години
Пуснете пак конвертирането на стари винетки, че да можем да си направим винетки за автомобилите без пари. Пишеш номера на колата си, слегаш една дата и ето ти без пари цяла година. В системата им си наред и никой няма да те спре за проверка, а с камерите не те хващат.
32
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХАЙДЕ ПОНЕ ТОЗИ ПЪТ ДА СЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ ВИНОВНИТЕ - ТЕЗИ, ДЕТО ВЗЕХА ПАРИТЕ И НЕ СВЪРШИХА РАБОТАТА КАЧЕСТВЕНО И В СРОК? ИЛИ ПАК Е НЕУДОБНО, ЧЕ СА НЕЧИИ ХОРА, А?
31
0
 
34
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Чудовищна гавра с народа, отново! Нали цар Тиква правеше кръчмарска сметка, че за година ще събира 1 милярд, грубо. Значи ако разделим милярд на 365 дни, излиза, че тая система трябва да генерира събирания в размер на 2.5 - 2.7 милиона лева на ден. Ами за 15 дена държавата ще е с 30-35 милиона назад от пропуснати ползи!! Тия, наетите за да работи тол системата да ги плащат на държавата, щото държавата в момента плаща за нещо, което не работи!! И не се знае докога!!!
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мирчев им скъса шортите с два лафа. Сега очаквам тотално неглижиране на проблема и замазване. По старата схема всяко чудо за три дни както замазаха протестите.
29
1
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Когаго гербаджия ти каже "Добър ден!", погледни дали навън няма луна....
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак едни 180 милиона за нещо което не работи. Ами няма и как да работи като се прави от некомпетентни хора...Със 180 милиона знаете ли на колко болни деца можехте да помогнете вместо да ги хвърляте за некадърно свършена работа...друг е въпроса колко от тях са отишли по нечии джобове
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бяха дали 1млн на фешъндейс да им продаде сорса.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надяваме се това да създаде ТОЛЕРАНС на пътя.Толеранс?!? Това на какъв език е?Кой ви е учил на Български език дребни потурчени мижитурки?Вие Български език не знаете, хванали сте се да управлявате тол ситема
25
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой ще глоби Борисов, АПИ и държавата, че се провалиха и не си свършиха работата?За един приятел питам!
24
1
 
22
 
! Отговори
браво преди 5 години
Мирчев супер адекватен, браво за коментарите му!
23
0
 
23
 
! Отговори
аре преди 5 години
не скачайте толкова, решил съм да купа и квартала в барцелона и нема да вада от спестените досега я.