Скъпа, изпипана система, а не работи: Провалът с е-винетките!

Обещание: до 15 януари всичко ще бъде оправено!
4 яну 2019 12:15,
144

Изключително скъпата система за електронните винетки започна работа подобно на столичните градски строежи – с много проблеми и грешки.

До 15 януари ще се пътува без нужда от винетни стикери, отбелязаха от АПИ. След тази дата обаче ТОЛ-полицията и катаджиите ще започнат да глобяват шофьорите без винетки. Също така спира и конвертирането на хартиените стикери в електронни поради опити за измама.

Още по темата

"Надявам се решението да няма винетки до 15 януари да успокои шофьорите. Надяваме се това да създаде толеранс на пътя. Спряхме конвертирането на хартиените винетки – 35% от тях бяха опити за измама. Системата има проблеми, но те се отстраняват. До 15 януари всичко ще бъде оправено.

Системата обаче няма да позволява промяна на данните, ако се допусне грешка. Не мисля, че ще има финансова щета за бюджета. Повечето граждани имат валидни винетки до 31 януари. Въпреки гратисния период, няма да има компенсация за шофьорите, които все пак са успели да си купят електронна винетка. Системата ни е най-модерната", коментира директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов пред репортера на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

IT специалистът Иво Мирчев посочи, че тази система е била въведена преди 15 години в Румъния.

"Замисълът ѝ не е нов. Но реализацията ѝ в България куца. За нея са дадени 180 милиона - много повече пари, отколкото всъщност струва. Тази система не представлява особена трудност, особено за IT държава като България. Винаги когато един проект попадне под контрола на държавата – той се проваля. Ако системата беше тествана от 18 август, както се твърди, то елементарните проблеми щяха да си проличат на втория час. Държавата не може да управлява подобни процеси", категоричен бе той.

Гостът заподозря корупционна схема, стояща зад прекомерната цена на системата за електронни винетки и ТОЛ-такси.

"Когато се отдели толкова голяма сума за такава поръчка, в това число са и подкупите по веригата, то фирмата изпълнител е спокойна, че няма да има последствия от провал на проекта. Така тя няма стимул да наема по-кадърни специалисти. Не може така да се продължава. Първоначално казаха, че нямало да има санкции за фирмата изпълнител, а сега го обмислят. По тези проекти работят хора, които не знаят какво вършат", подчерта Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
1
 
! Отговори
Редови гражданин преди 5 години
Защо трябва всяко ново нещо да започва с негативизъм. Изгражда се една сложна и уникална за нашата страна система, която ще работи дестеки годни напред. Нормално е при пускането и да се появят проблеми, които щом са установени ще се коригират. Защо никой от журналистите не се поинтересува от техническата страна на нещата. За този униклен дейта център, който е изграден за да функционира тази наистина комплексна ТОЛ система обединяваща в себе си множество подсистеми работещи в реално време.
121
0
 
0
 
! Отговори
? преди 5 години
Добре че не всички са *** и все още има такива, които градят, а не реват.
120
0
 
0
 
! Отговори
? преди 5 години
Страшна *** има по този сайт, бедни души, хора несъздали нищо, равностойни на тълпата ревяла някога от "Осанна" до "Разпни го". Вашата гневност и гнилост нямат насита. Вие ще ревете еднакво ако няма уволнени: "Защо няма уволнени?", а ако има уволнени: "Защо има уволнени?". Некадърността и неспособността да създадете най-малкото благо лъха от всякъде, нужно е човек да се разходи и да се огледа. Не можете да управлявате личната си собственост, камо ли нещо по-голямо и значимо. Вижте си порутени коптори и раздрънкани автомобили, закърпените си фасади и разрухата и хаоса пред собствените ви вр
119
1
 
2
 
! Отговори
Привет от Германия преди 5 години
Е па няма друга такава идиотска държава като България.
118
1
 
3
 
! Отговори
до коментатор преди 5 години
A 0,5 % са малко пари от 180млн.?
117
1
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Аман от неинформирани коментатори, които само си нямат идея какво коментират. 180 М струва всичко, коли, транспорт, терминали, персонал, поддръжка и каквото още включва поръчката. Сигурно 0.5% от цялото е за сайта, 2% за интеграцията с другите системи или общо 5% за IT частта. Но защо да спекулирам, на който му е интересно, да прочете поръчката.
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дирекция тол управление, 180 милиона само за сайт, цяло АПИ, министерство.... Няма такава държава!
115
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се на постоянното нагнетяване на негативизъм. Има неща, които изискват технологично време. До средата на следващата или последващата седмица ще тръгне. Тогава за какво ще се напрягаме. Какво би се случило, ако компютърът Ви не тръгне след инсталиране? Това световната новина ли ще стане? Жалко за усилията и за неразбирането.
114
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Скъпа, изпипана система, а не работи"Бе, скъпа система, но щом не работи не може да е изпипана! Май само е опипана!
113
2
 
9
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Ужас.Къде си Боже -прибери си верисиите от мошенници.Защо няма възмедие за такива или има,но удря по най милите им...
112
6
 
7
 
! Отговори
Чича ви преди 5 години
Мирчев, Мирчев, тези изявления на какво са базирани? Сорс кода ли видя, процеса ли наблюдава? Как прецени, че в България системата е по-зле реализирана от в Румъния. Нямаш идея как е направено нещо, просто принципно като са го правили други, за нищо не става. Ти ако беше сам щеше да изпрограмираш всичко за една събота и неделя, а и терминалите лично щеше да закараш до КППтата.
111
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 180 милиона да бяхте хванали едни студенти от Техническия. Можеше част от тях да пукясат от алкохолно натравяне, другата в катастрофи с някоя бмв н-та употреба, ама ПАК нямаше да крадат толкова. 180 милиона за една смотана мрежа с база данни и бекъп + терминали и принтери по бензиностанциите. 180 милиона! Ама пак с НАШИ фирми като се избират и пак се краде. И всеки път така. Защо на БОРИКА системата работи? Защото там са много пари и бият яко. Да не е по-различка? Терминал + принтер.
110
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При БКПто работи единствено и само лъжата!
109
3
 
22
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
Борисов , пак се издънихте !Хайде омитайте се , чашата прелива от некадърността Ви!
108
2
 
26
 
! Отговори
Метла преди 5 години
Ако питате мен цялото правителство е за омитане. Те вече са вредни за страната - щети нанасят с некадърност, никой вече не очаква кадърни закони, немърливи при работата си и много корумпирани. Не знам защо още ги траем. За некадърниците метла и затвор - само това ще ги оправи.
107
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, че няма загуби - надали чужденците имат годишна винетка, изтичаща на 31-ви.Достатъчно е да съберат данните за продажби за 01.01-15.01 за 2018-та да се види колко сме загубили (трафикът надали много се е променил).Маса народ са за уволнение.И при положение, че се допуска при конвертирането една винетка да се запише на повече от един автомобил, някой е направо за съд - дали администрацията, дали разработчика....
106
0
 
8
 
! Отговори
Мими Цифровата преди 5 години
Другари нека да дигитализираме и конвертираме всяка винетка на земното кълбо за една петилетка , ура !
105
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след 15.01 като си видите и данъците за МПС-тата ще приклекнете.
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
180милиона....,че то има ли толкова приходи от винетки,че са платили такава колосална сума,за нещо, което не проработи,хайде прокуратурата спи ли?
103
0
 
8
 
! Отговори
ШЕСТ АПАРТАМЕНТА преди 5 години
...ИИ ТЕ ТАКА, ТЕ......