С 30 км/ч из градовете!? А навиците ни, манталитетът ни?

Експерти коментират новите мерки срещу войната на пътя пред Bulgaria ON AIR
18 яну 2019 12:00,
176

Всяка четвърта жертва е при катастрофа на завой, сочат данните на МВР. 49%  от тях са единична катастрофа или такава, в която водачът самокатастрофира.

Именно затова министърът на вътрешните работи Младен Маринов предлага книжките на тези, които предизвикват произшествия на завой, да бъдат отнемани.

Още по темата

Мерките за намаляване на жертви предвиждат и промяна на скоростта - по първокласните пътища да бъде намалена до 80 км/ч, а общините да имат правомощия да налагат ограничения по определени пътища за максимална скорост до 30 км/ч.

Според Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България въвеждането на ограничение за 30 километра в час максимална скорост е необходимо в малките улички на кварталите.

"Тези мерки звучат добре, но зона до 30 километра не може да бъде в цялата градска зона. Очевидно няма как да бъде контролирано. По същия начин е и другото предложение от 90 км/ч да се намали на 80км/ч, защото така било във Франция", коментира пред Bulgaria ON AIR Емил Марков от Института за пътна безопасност.

Според представителите на Института за пътна безопасност не трябва автоматично да се взимат чужди модели от Европа, а да ги съобразим с нашата култура, навици и манталитет.

"Безопасността започва с обучението и може би завършва с обучението. Не можем да поставим полицай на всеки квадратен метър. Ако се създаде една безпощадна система за качествено обучение - там се създава манталитетът, възпитанието, шофьорската култура на бъдещия водач", категоричен беше Красимир Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
7
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Но пък в германия не е така, защо гледаме франция? Нека кат извадят статистика за катастрофи по вина на инфраструктурата?!?! В в класацията по качество на мрежата сме на 93-то място в класацията с 3,4 точки. Прави впечатление, че пред нас, с по-добри пътища, са класирани африкански страни като Уганда, Танзания, Мали, Замбия, Сенегал, Ботсвана, Гана, Гамбия. Румъния, Малта и Латвия. А завоите са ни най криви явно. Кат да дадат сводката! Май няма такава защо ли?
69
2
 
5
 
! Отговори
pr преди 5 години
простаците трябва да карат с 20км/ч и да им сложат устройства за записване и мониторинг на скоростта.Байчо, стой си на село!!! Кви излизаш по улиците да се биеш с хората? Ходи в ММА да се биеш като си толкова голям мъж. В България всеки трети е Шумахар, всеки пети се бие по улиците, всеки десети трепи жени, бие деца и се дрогира.Трябва просташки закони за БЪЛГАРИТЕ.Престанете да убивате жени. Онова отдолу дето виси не ви е "златния чл.ен"!!!500 лв. минимална заплата Ви е много на Вас.
68
1
 
16
 
! Отговори
Българинаы преди 5 години
***! По принцип в света има два завоя ляв и десен, специфичното е че в цял свят са разпространени. В цял свят и шахтите са на нивото на пътя, храстите в завоите изрязани и платната уширени. Специфичното за българските завои е че не са наред! Липсва маркировка, без банкет, без отстояния, тесни без видимост, без насрещни сферични огледала, клоните на дърветата стигат до средата на пътя, запрашени, кални, хлъзгави с грешни наклони. Завоите в България са като шахтите има ги но СА СИ ПРОБЛЕМ
67
3
 
0
 
! Отговори
бачкатор преди 5 години
До ПародияА я ни светни по въпроса ти каква кола караш пародиини ни приятелю?
66
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намалете скоростта на 20 км/ч в населените места и всички ще яхнат велосипедите. Чист въздух, здравословен и безопасен живот.
65
2
 
5
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До ПародияПо твоята логика излиза ,че ако всички български джигитис лоши шоф.умения от утре имат средствата да си купят чисто нови Мерцедеси БМВ и Поршета ще карат без да правят нарушения и катастрофите ще намалеят а ако изпратиш 15г си голф на гарманците то рязко ще скочат катастрофите и загиналите в Германия..Я пак помисли.катастрофите ги правят само и единствено задкормилните устройства!
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И спазващите законите да пълзят наравно с неспазващите ли? А няма ли да е по-здравословно да ходим на работа всеки ден пеша?
63
3
 
7
 
! Отговори
емигрант преди 5 години
Манталитетът се променя от съд. с-***.
62
2
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Аз имам още една революционна идея....да спрем изобщо да караме автомобии и по този начин няма да има никакви ПТП та!Но като не ги караме ще продължим да си плащаме за тях ГО,Винетки,данък,преглед и т.н за да ни е гадно!Ще караме кУлло ,каруци и рикши!
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На практика ГЕРБ предлага в България да се спре автомобилният транспорт, вкл. товарният и автобусният транспорт.
60
6
 
15
 
! Отговори
С 10КМ преди 5 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА КАРАМЕ С 10 ГРАДСКО И 20КМ НА МАГИСТРАЛА ---ИДИАЛНУ ИДИОТСКО ЩЕ Е --- ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ НИ СЕ СМЕЕ НА ПРОСТОТИЯТА
59
2
 
10
 
! Отговори
AA преди 5 години
И 20км/ч да е ограничението, тези които си карат душманската, пак ще си карат. Докато не се засили контрола по спазване на ЗДвП, ще е все така. И книжка да се взема със успех от средното образование добър (4), поне да покаже, че бъдещия шофЕр може да мисли малко от малко.
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат спиране с тъпизмите!Катастрофи в завой има да,но защото липсва адектватна маркировка и знаци.Не ми гледайте Франция,а прескочете дори до Албания да видите как навсякъде ама навсякъде има котешки очи по асфалта,светлоотразители по мантинелите,бо бетонни предпазни стени,боядисани светлоотразителни ленти,светлоотразителни колчета в банкета.В БГ на 95% това липсва!Да не говорим как от есен до лято пътищата ни са посипани с кал и пясък и как изчезва под тях всякаква маркировка...
57
0
 
28
 
! Отговори
име преди 5 години
Аз сега като си карам с 50 и ме изпреварват отляво и отдясно за да ме задминат преди светофара, а ако карам с 30, сигурно и отгоре ми ще минават
56
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** само плаче ,че му скьп бензина и нафтата аз ако сьм на бат Бойко ще го вдигна на 10 лева само гьрч за за хамавите шофьори
55
0
 
11
 
! Отговори
Верцингеторикс преди 5 години
Путин е виновен! Той накара нашите да намалят скоростта за да може кортежа му да мине безпроблемно до Бг на среща с графа на Баня.....
54
2
 
20
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Аз предлагам 1месец да караме всички в градовете в цялата държава само на първа скорост без газ!Ще е много забавно ;)
53
0
 
17
 
! Отговори
OK преди 5 години
А ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ....ТА ТОЙ АКО КАРА С 30КМ....АЛОООУ ОТИДЕ 5 ЧАСА ДО ВИТОШКА..........И ПАК ДА КАЖА ТОВА НЯМА ДА НАВРЕДИ НА ДЖИГИТИТЕ......ИЛИ ТЕЗИ КОИТО НЯМАТ КНИЖКА ...ТЯХ ЩЕ ИМ ПРЪЦНЕМ НА ...УРА....
52
0
 
26
 
! Отговори
Герберски ИДИОТИ преди 5 години
ИЗ-ПО-НАС-РАХ-ТЕ СЕ! Оправете пътищата, прилагайте закона и мислете за екологията! Или забранете изобщо колите - жертвите ще са 0%.
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сегашните ограничения са си ОК, проблема в, че няма контрол и санкции за неспазващите законоте. Преди две седмици на Рожен за 5мин на светофара изброих по е 20 наеушения, а полицаите си стояха кротко в автомобила и люпеха семе. На България новата бус лента си я ползват за нормална лента. От крайна лява се завива насясно, като се засичат три ленти автомобили, престрояване в последния момент без мигач, минаване на червено и тн о тн. Няма контрол и всеки си мисли че му е позволено всичко.