С 30 км/ч из градовете!? А навиците ни, манталитетът ни?

Експерти коментират новите мерки срещу войната на пътя пред Bulgaria ON AIR
18 яну 2019 12:00,
176

Всяка четвърта жертва е при катастрофа на завой, сочат данните на МВР. 49%  от тях са единична катастрофа или такава, в която водачът самокатастрофира.

Именно затова министърът на вътрешните работи Младен Маринов предлага книжките на тези, които предизвикват произшествия на завой, да бъдат отнемани.

Още по темата

Мерките за намаляване на жертви предвиждат и промяна на скоростта - по първокласните пътища да бъде намалена до 80 км/ч, а общините да имат правомощия да налагат ограничения по определени пътища за максимална скорост до 30 км/ч.

Според Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България въвеждането на ограничение за 30 километра в час максимална скорост е необходимо в малките улички на кварталите.

"Тези мерки звучат добре, но зона до 30 километра не може да бъде в цялата градска зона. Очевидно няма как да бъде контролирано. По същия начин е и другото предложение от 90 км/ч да се намали на 80км/ч, защото така било във Франция", коментира пред Bulgaria ON AIR Емил Марков от Института за пътна безопасност.

Според представителите на Института за пътна безопасност не трябва автоматично да се взимат чужди модели от Европа, а да ги съобразим с нашата култура, навици и манталитет.

"Безопасността започва с обучението и може би завършва с обучението. Не можем да поставим полицай на всеки квадратен метър. Ако се създаде една безпощадна система за качествено обучение - там се създава манталитетът, възпитанието, шофьорската култура на бъдещия водач", категоричен беше Красимир Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
1
 
! Отговори
Крум преди 5 години
Коли до 100коня са ви достатъчни за да се избивате качествено! 30км е супер! И яки глоби, ако не ги платиш до 2 седмици ...затвор!
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напоследък спазвам стриктно граниченията на скоростта в България (откакто живея в Германия). Карам си с 90км/ч по междуградските пътища с почти нова кола. И забелязах че от Варна до София аз съм най-бавно движещата се кола. Всякакви тавратайки на намколко десетки години карат като бесни и изпреварват рисково. А на магистралите се влачат с 110. В Германия на магистралите карат като бесни но на двупосочен път спазват скоростта и никой не изпреварва. Та и 80 да го направят ограничението все тая
148
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно е къде в Европа видяхте 80 км/ч извън града? Това ще доведе до образуване на колони и силно замърсяване на въздуха. Оптималната скорост за двигателя е 90 км/ч, както е и сега.
147
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Кратери по улиците,псевдополиция,и..диото.ск.и поставени знаци,неграмотници зад волана,купени книжки...Като ограничите скоростта,какво от това?Мало.у..знаци.
146
2
 
6
 
! Отговори
Ами така е.. преди 5 години
Българина разбира от ред и дисциплина, само когато му бръкнеш у ДЖОБА!Простия , разбира--само от Дърво!
145
3
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Държавата и управляващите използват всяка ситуация, за да вземат пари от глоби, които после законно разпределят за себе си!Събраното не отива за подобряване на безопасността по пътищата, а във фирмите на управляващите,чрез крадене от разпределянето на държавния бюджет.Тази несправедливост озлобява с основание всеки съвестен човек!
144
2
 
4
 
! Отговори
впечатление преди 5 години
Милиционерската държава ще ви разкаже играта дори и в собствените ви домове!Всяка трета статия в медиите е свързана с чудовището МВР!
143
6
 
3
 
! Отговори
Супер преди 5 години
Аз съм ЗА!!!!!!!!!!!ДА се завишат и глобите за превишена скорост!!!
142
1
 
3
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 5 години
Когато не искаш да работиш, но искаш да взимаш много пари (МВР), то наказваш другите
141
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 30 е много.Направете го с 3 км.в час.Има и вариант да слизаме от колите и да ги бутаме докато не излезем от населеното място.
140
2
 
11
 
! Отговори
NenOFF преди 5 години
До Анонимен , тия са такива експерти, че не казвайте на никой! Истината е една - трябва да се изгради електронна система за приемане на оплаквания по нарушения. Така и така българинът обича все да топи Вуте, то това ще работи на пълни обороти и ефикасно. Второ - да направят вземанията задължителни - от сметката на работодателя или към данъците и за една година българинът така ще се дисциплинира, че няма сам себе си да познае.
139
1
 
8
 
! Отговори
Ъ преди 5 години
Никой няма да го спазва! Трябва яко да глобяват за да започнат що годе да се съобразяват шофьорите.
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нещо не вярвам някой да сложи на малките улички радар, та да контролира ама щом са решили. те така и така карат с 80 ис тях, нищо че деца изкачат, стари хора. Бай ви *** това не го бърка. Другото интересно нещо, което някои хора не съобразяват е, че ако всяко второ изпреварване ти е на завой, рано или късно ще срешнеш някой, дай боже тир... въпросът е не дали, а кога *** сигур е много сложно тва да го съобрази човек
137
2
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
И велосипедистите ще ви показват средни пръсти :-D
136
1
 
7
 
! Отговори
mdaa.. преди 5 години
трябва да се намали на 30 около детски градини, училища, жилищтни сгради. където минава градският транспорт - 50. Така е в европата..иначе - състезавайте се, убивайте хора на пътя, може и вашите деца да убиете, да не ви дреме. после кой в затвор кой с отрязани време, пътят е един.сами избирате.
135
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешно....,всичко се прави ,за да пълнят хазната с глоби,не че им пука за хората....Тази държава си пълно хазната само от глоби и нарушения...Тука все още няма никаква икономика,защото я унищожиха,а и няма никакви сериозни инвестиции.......
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Are da napravim nationalna bg muzeina galeria snimki i video na patnite tabeli za skorost v sasedstvo domovete na kmetovete, na gradskite, selskite arhitekti, injeneri, katadjiite, patni injeneri, iadreni injeneri, astronomi, zoolozi, fizici, himici, matematici, akademici, profesori, doktori docenti, obstinskite savetnici, veterinarite, advokatite, sadiite, prokurorite, lovdjiite, generalite, polkovnicite, majorite, aptekarite, bankerite, deputatite...te sa okolo vas...snimaite i tukaaa...
133
2
 
14
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
в центъра на софия и без това ограничение ако развиеш 30 км/ч средна скорост си направо светкавица...
132
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80 км/ч не е оптимална скорост за двигателя, и е близо или под минималната за 6-та предавка. Особено за дизела най-икономични са оборотите на максималния въртяш момент, около 1900-2000, а това не случайно съответства на поне 90км/ч.
131
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия ***, без извинение мислят само как да пълнят хазната. Новите автомобили прегряват при тая скорост, но нали за старите плащаме висок данък, така че измъкване няма. Простотиите нямат край. Предлага всички отново да гласуват за сегашните управници, защото още не са измислили как да си плащаме въздуха който дишаме. Една идея: във фините прахови частици има минерали и витамини, които спомагат за лекуването на много болести. Доразвийте идеята и печелите...