Диференциалите, 4х4... Технологиите, дошли от спортните автомобили

Днес някои неща приемаме като даденост, но не винаги е било така
19 яну 2019 17:34, Екип на Automedia.bg
47
Диференциалите, 4х4... Технологиите, дошли от спортните автомобили
Снимкa: Reuters, архив

Днес присъствието на съвременни технологии на борда на всеки сериен автомобил се приема за даденост, а водачите все повече разчитат на електронните помощници. Естествено, не винаги е било така, а някои нововъведения са успели сравнително трудно да си пробият път в серийното производство.

Десетилетия наред автомобилният спорт се приема като идеално тестово поле за развитие на нови технологични решения, които след това да се използват в серийното производство. Това, естествено, става с доста промени, но е важна причина за това автомобилните компании да инвестират в състезателни програми.

Предлагаме ви кратка селекция на 5 важни технически решения, които са развити в моторните спортове и след това са стигнали до масовите автомобили.

Турбото

Преди появата на турбо технологиите създателите на автомобили са били изправени пред дилемата – по-нисък разход на гориво или по-добра динамика и повече мощност. Турбокомпресорът е създаден за авиационни двигатели – за да осигурява повече мощност на по-големи височини. През 60-те години обаче инженерите постигат първите сериозни успехи при налагането на турбо технологията в автомобилните двигатели. Първият ефект е добиването на повече мощност и скорост, а след това идва и по-ниският разход на гориво.

Диференциалите

Когато автомобилите са се движили с по-ниски скорости завиването е било сравнително лесно упражнение. След това обаче скоростта в завоите се покачва и се появява проблемът, свързан с това, че вътрешното и външното колело спрямо завоя изминават различен път и затова трябва да завиват с различна скорост.

Спирачките

Също с покачването на скоростите при развитието на автомобилите бързо става ясно, че технологиите, идващи от каретите няма да помогнат. Първо се появяват първите барабанни спирачки, но само за няколко десетилетия и те се оказват недостатъчно ефективни. Следващата голяма стъпка са дисковите спирачки, допълнени от системи за разпределение на спирачното усилие, ABS и т.н. Първите по-масови дискови спирачки се появяват по време на Втората световна война, но бурното им развитие се дължи на моторните спортове, от 50-те години нататък.

Впръскване на горивото

Горивната смес и точното дозиране на горивото и въздуха в тази смес са много важни за ефективната работа на двигателя. В началото тази задача се изпълнява от карбуратора – най-масовото решение при ранните опити за извличане на максимума от горивната смес. Впръскването на гориво също се появява първо при самолетите, по-точно при най-бързите и маневрените сред тях – изтребителите, след което навлиза и при състезателните автомобили. В интерес на истината, за серийното производство се използват отделни решения от целия процес, но през годините те се оказват много ефективни.

Задвижване 4х4

Завръщането на системите 4х4 при серийните автомобили е тенденция, която може да се сравни с новата турбо ера. Съвременните системи за задвижването на четирите колела стават все по-ефективни, електрониката, която ги управлява работи все по-бързо, а теглото им постоянно намалява. Дори в последните години се стигна до парадокса, че в серийните коли има по-развити системи 4х4 в сравнение с ралитата, например, където те бяха ограничени от правилата за намаляване на разходите. Тук началото поставят военните автомобили, а благодарение на Audi и системата Quattro задвижването 4х4 натрупва световна слава през 80-те години, за да се наложи като функция, с която се предлагат много съвременни автомобили.

Още за автомобилите четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Няма такива ползи от автомобилния спорт. Всякакви твърдения, че новите автомобилни технологии тръгват от спортните/състезателни автомобили или пък се изпробват там са просто неверни и подвеждащи. Конструктивните особености и изисквания при спортните/състезателни коли са едни, при серийните коли съвсем различни.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб в затвора!
25
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия иска да пороби отново България
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми не може да говориме за хубави коли и веднага някой да намеси руските автомобили. Какво място имат руските автомобили в коментарите под статия за истински коли?!!
23
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Гларуса бъди сигурен, че по времето, за което пишеш, *** и сестра ти са били не по-малко обезкосмени, от рускинчетата.У нас тогава се обезкосмяваха само туркините и помакините, в домашни условия.
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито сме първи по смъртност, нито 3 милиона мизерстват зад граница. Не ги слушай тия от руското посолство, от край време лъжат като разпрани.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо живеете мизерно? В Мюнхен има много работа за квалифицирани хора. Моите приятели там работят кой в БМВ, кой в полупроводниковата индустрия. Чупят парите. Ти защо не се оправяш, да не си сбъркан нещо?
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми нарастват я, аз един започнах работа през 2007, на заплата от 980 лева бруто, като инженер. Днес, дванайсет години по-късно, взимам над 7000 лв.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рускините дават всичко за паспорт и виза. В Русия не се живее вече.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аутомедия ли е на същата групировка?
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Сега да не би пенсионерите да ровят в кофите за храна?ЮНе бе, не би, не би! При ЕС и демокрацията пенсионерите живеят добре, даже фърлят пачки с хилядарки през балконите,всеки ден пишат по медиите, и доходите се увеличават постоянно растата заплатите пир ЕС и демокрацията.
16
2
 
1
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
Телефона, беше- до- волан- кормилото...Когато, образованието,...Тежеше, над- 5 години ....
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да не би пенсионерите да ровят в кофите за храна?А и сега сме 9 милиона, просто вече не живеем в затвор и свободните хора се разселиха малко!
14
6
 
4
 
! Отговори
ОСО преди 5 години
В магазин за авточасти:- Добър ден, имате ли части за руски автомобили?- Да, кажете какво ви трябва?- Дайте ми пет десетсантиметрови пирона.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато българите караха лади и москвичи България беше 9 милиона и пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
12
4
 
4
 
! Отговори
ОСО преди 5 години
Те руските производители на автомобили разчитат предимно на фанатици. Сой нормален, технически грамотен човек би си купил руски автомобил?!
11
2
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Толкова ли не можете да сметнете колко е 4х4, та го пишете вместо 16?
10
2
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Толкова ли не можете да сметнете колко е 4×4, та го пишете вместо 16?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаех, че ако завиваш бавно, може и без диференциал...
8
5
 
5
 
! Отговори
До Ташко преди 5 години
Абе гледам Корни я влече към немско. Другите от "върхушката" също не ги карат много руските.