Всеки пети: МС, АПИ – виновени за хаоса с винетките!

Ежедневно по пътищата у нас се разминават около 2,5 млн. души
26
Всеки пети: МС, АПИ – виновени за хаоса с винетките!
Снимка: Булфото, архив

Само 23% от  шофьорите, които имат нужда от винетки са успели да си я купят в началото на 2019 година. 15 на сто са опитали, но не успели да се справят със системата, а цели 53% от шофьорите въобще не са правили опит да се сдобият с новия електронен документ, защото техните винетки още не са изтекли.

Това сочат данните от проучване на социологичестата агенция АФИС.

Още по темата

Изненадващо се оказва, че хората не обвиняват за хаоса с електроните винетки само АПИ, ами смятат, че отговорността за това носи и правителството.

12 на сто винят кабинета, 17% - АПИ, 19% фирмата изпълнител, а цели 39 на сто всички изброени дотук.

Шофьорите са 55 на сто от пълнолетните българи, което прави 3,250 хил. души. О тях повече от половината твърдят, че карат кола всекидневно, а всеки четвърти – няколко пъти седмично.

Данните показват, че мъжете-шофьори са двойно повече от жените, както и че столичани по-често се придвижват с колите си, отколкото жителите на останалите населени места.

Най-голям дял имат шофьорите между 30 и 60 години. Работещите, независимо от социалния статус, много по-често сядат зад волана в сравнение със студентите и особено в сравнение с пенсионерите.

56 на сто от домакинствата имат по една кола, а 13,4% и повече. Сумарно това прави близо 70 на сто от българските домакинства. Това означава, че почти всеки ден по пътищата у нас се разминават около 2,5 млн. души с колите си.

Около една четвърт от тях шофират само в рамките на населените места, в които живеят, тъй че те не са засегнати от кризата с винетките.

Според анкетираните обаче пътната мрежа не е в добро състояние.

На пряк въпрос: "Колко често преминавате с автомобила си през опасни новопостроени или новоремонтирани пътни участъци?", 22 на сто отговарят "Всекидневно", а други 23 на сто – "Почти всеки ден".

43 на сто пък декларират, че това им се случва няколко пъти месечно или по-рядко.


26
Още от Коли
Статистиката на КАТ: Двама българи на ден сменят колите с електрически
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Виновени, винени - наздраве!
23
5
 
0
 
! Отговори
Айде бе преди 3 седмици
Е как не са успяли? Аз как успях от първия път? Нито хаос имаше нито проблем при закупуването. Това, че някой е неграмотен и не може да си закупи е негов проблем, а не хаос.
22
2
 
2
 
! Отговори
??? преди 3 седмици
Цитат: 56 на сто от домакинствата имат по една кола, а 13,4% и повече. Сумарно това прави близо 70 на сто от българските домакинства.
*
Това едва ли е вярно. Според преброяването от 2011 година, 46% от домакинствата са имали кола, а сега твърдят, че този процент е 69,4%, т.е. увеличение с 50% само за 7 години, което просто не може да бъде. По-вероятното е, малко под половината домакинства в България да имат кола
21
1
 
4
 
! Отговори
До 20 Ганьо преди 3 седмици
Не, Ганьо пише, че другите са Ганьо.
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак ли, Ганьо не се ли научи вече, как се купува винетка?!
19
2
 
8
 
! Отговори
Ала_Бала преди 3 седмици
Сноши около 23:39 си купих винетка от официалния сайт - bgtoll.bg и платих с дебитна карта. Разпечатах си хартиена разписка и пратих известие на електронната си поща. Малко повече ми се видяха банковите защити за сума от 97 лв.. Вероятно е направено за големите фирми, които купуват много винетки. Смятам, че нещата не бяха подготвени за 2 януари и конвертирането на книжните винетки беше излишно. Нещата се объркаха на граничните пунктове, където трябваше да има достатъчно машини и подготвени хора.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
сметките нещо не излизат ... 23+15+53 е по-малко от 100.
освен това ако 23 са успели, а 15 не са успели, излиза че повече от 40% от опиталите не са успели, което е доста зле
17
0
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 3 седмици
Такива случаи колкото щеш. Ти им дай и допълнителна възможност, щом искаш.
16
2
 
21
 
! Отговори
КАЗАХ преди 3 седмици
Никога повече няма да гласувам за Герб! Това толкова много глоби и откровени шизофренични закони за шофЕрите никой не е създавал, това е просто геноцид!
Черешката на тортата е да направят 30 км/ч градско!
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И познайте от тези 3 250 000 шофьора, колко ще гласуват за Герб след нечуваните безумия, които вкараха в закони!
14
1
 
7
 
! Отговори
3 преди 3 седмици
"До 3" А как ти се връчва фиш или акт? Пращат ти препоръчано писмо, пощальона ти носи известие, че имаш препоръчана поща и отиваш в пощата да си го получиш. Но някой по веригата се подписва, за да не се разкарва. Полицията ти пуска глобата и един хубав ден, без въобще някога да си получавал каквото и да е, спира те полиция и чао чао преден номер. Това е действителен случай на приятел. Това, което е на сайта на КАТ за проверка на фишове и актове се отнася само за връчени такива.
13
1
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 3 седмици
Не си особено умен. За неплатена глоба могат да ти свлят номерата, само ако са ти връчили фиш или акт. И то не според теб, а според тях. Затова купуването на винетка през сайта е като за умници като теб.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
никъде не казаха тази винетка как да я изключвам вечерно време, да пестя акумулатора поне през зимата?
както и линк към замунда да си я дръпна?
11
3
 
2
 
! Отговори
3 преди 3 седмици
Ей смешник, вече всяка кука може да ти свали номерата за неплатени глоби. Особена радост изпитват, ако това става в събота вечерта или неделя.
А в КАТ ако отидеш за каквото и да е, първо те проверяват за глоби, фишове и актове и дали са платени. И хората ходят с платежните, че иначе ще плащат втори път.
Ти си седнал да ми се тръшкаш, че щели да връчват през мейла. Е това се предвижда да отпадне и законово. Но дори и да не отпадне, казал съм защо наложени актове по тази схема, ще отпаднат в съда.
10
1
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 3 седмици
Това , предполагам, много добре ще го обясниш в КАТ на госпожата на гишето, като ти задържи книжката за неплатена глоба и те прати да се оправяш на съседното гише - банковото.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Книжната си важи до перфорираната дата, стига да е залепена на стъклото. Свиркай си до май месец.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фъргай и си купи нова онлайн- годишна ако може и то я плати три пъти за една кола и един период!!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Купих си едногодишна винетка през май 2018.
Някой може ли да ми каже да я хвърлям ли, или мога да я удължа до май 2019?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да сте купили компютър на баща ми пенсионера и да му плащате интернета,че да има възможност за плащане с интернет,не е задължителна и банковата карта за гражданина,а само личните документи,трябва да не се дискриминират гражданите по образование и фин.възможности за да ползват шосейната мрежа срещу заплащане,затруднявате хората над 70 г.
5
4
 
5
 
! Отговори
3 преди 3 седмици
"До 3". Първия неграмотник се обади. Плащането през банка е легитимен разплащателен способ. Документа за плащане е парагона от банката ти.
А що се отнася до получаването на фишове, актове и каквото друго преценят господата от КАТ, първо трябва да докажат, че въпросния мейл е на собственика на МПСто и глобата е за него, а след това и че мейла е получен. Нещо което е неизпълнимо и веднага ще падне подобно връчване на глоба.