Нов шофьор – в кола до 67 коня! Плаща 500 лв. глоба при нарушение

В новия Закон: 150 лв. ще е глобата за минаване на червено
Обновена: 25 яну 2019 07:06 | 25 яну 2019 07:00, Анисия Иванова
200
Нов шофьор – в кола до 67 коня! Плаща 500 лв. глоба при нарушение
Архив: Булфото

Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане, пише "Труд".

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, сакнцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

150 лв. става глобата за минаване на червено според проекта за новия Закон. В сегашния закон санкцията е 100 лв.

150 ще бъде глобата и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка, отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека и на колоездач на велоалея, за нарушаване на правилата за предимство, за изпреварване и разминаване, за каране в забранената посока на еднопосочен път и др.

С 1500 лв. глоба ще се наказва шофьор, който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, надвишаващи нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Същата санкция се предвижда за водач, който навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените.

Който управлява пътно превозно средство с неукрепен товар в нарушение на изискванията, ще се наказва с глоба от 1500 лв. – при констатирани опасни неизправности при укрепването на товара, 1000 лв. – при констатирани значителни неизправности при укрепването на товара, 500 лв. – при констатирани незначителни неизправности при укрепването на товара.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв.

600 лв. става глобата за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв.

Същата санкция се предвижда, ако книжката е взета за три тежки нарушения в рамките на две години, както и ако шофьорът е лишен от право да управлява МПС по съдебен и административен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втая територия наречена държава законите се основават на глобите а има пленена които не ги признават и не са плащали до сега глоби колкото и да ги вдигнат пак няма да ги плащат и да им бутнат куфторите други ще направят!герб видими резултати
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С други думи задължават новите шофьори да си купят друга маломощна кола, а понеже нови такива вече няма от доста години, ще си купят някоя кола на над 25 години, за да я карат през първите шест месеца. Препоръчвам им двутактовия Вартбург от преди 1989 година - 50 к.с., сипваш масло в бензина и пушиш добре. Ако не намерят Вартбург, може Трабант да карат.
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тия пари които вземат в парламента да измислят закони с които да ни направят закона черен си струваНякои да е видял шведии да плащат глоби
84
0
 
20
 
! Отговори
??? преди 5 години
Има ли още автомобили под 67 к.с.? Аз вече под 100 к.с. рядко намирам, а ГЕРБ сякаш живее преди 100 години.
83
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи спира ви ушака и ви намира незначителна неизправност и хайде глоба 500 лв.!БРАВО ГЕРБ ВИЕ сте номер 1
82
0
 
11
 
! Отговори
чекист преди 5 години
снимката кърти! таблет хуйвей и кълване по екраня
81
0
 
15
 
! Отговори
? Не плащаме преди 5 години
Замислете се, че от вашите удръжки от заплати и данъци плащаме на тези комисии и депутати за да произвеждат тези закони.При положение че навлизат електромобилите, те пишат тези проекти и звимат заплати хиляди левове за участието си в комисии и заседания.Трябва да се замислим сериозно за какво гласуваме.
80
0
 
16
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
а не може ли перманентно всеки шофьор да го бичат всеки месец по 300 кинта, така или иначе това е мерака на КАТ, да глобяват. И през 6 месеца освен парите, да оставя книжката в кат за по 6 месеца... Ще се прекръстя на *** Мунев, ако някой докаже, че е видял последните 5 години, някой търтей от двайсезаплатните да е бил някъде, където да е помогнал за регулиране движение или друга помощ...
79
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глоба 500 лв. "при констатирани незначителни неизправности при укрепването на товара".Който шофира пътно превозно средство с незначителни неизправности 50 лв глоба.Кой и как ще определи какво означава "незначителни неизправности"?
78
2
 
35
 
! Отговори
тт преди 5 години
Поредната *** недомислица на тъпацте в парламента.Ами представете си,че първата година новобранеца не кара кола щото няма.После си купува 200 коня звяр.Няма нарушение.Кво праиме ся.Малоумието не е болест, и въпреки това е нелечимо.
77
21
 
14
 
! Отговори
Има имааа преди 5 години
Има достатъчно коли до 67 коня. И нови и стари. Според мен идеята е много добра. Все пак книжката не е нещо задължително, а по желание. Щом искаш да шофираш, ще си платиш съответната цена. Поради липсва на такива ограничения в момента на пътищата има всякакви рецидивисти. Вчера взел книжка, купил щайга за 2000лв 3 литра бензин, 200 коня и утрепе някой.
76
9
 
9
 
! Отговори
az преди 5 години
поредната глупост.значи,ако е някое момче дето има пари и може да си позволи скъпа и мощна кола и е свестно,няма да може така ли?хахахаха,а ако иска да бодне някоя мома в нея,пак няма да може...тогава да карат само 20 годишни бангии на газ
75
4
 
11
 
! Отговори
MPS преди 5 години
Предвид , че освен най-най- базовия модел други МПС 67 коня няма, дори най-евтините марки, които стават щогоде за нещо почват от 75 коня, тази промяна има за цел всички до 6 м да карат с придружител, което го приветствам.
74
3
 
29
 
! Отговори
Сссс преди 5 години
Значи сина ми като излезе вечер с приятелката си и аз трябва да съм в колата да им светя.
73
7
 
14
 
! Отговори
Стефчо преди 5 години
Добри са мерките. При употреба на дрога и алкохол бих добавил отнемане на книжкката за винаги!
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Репресии! Ууууу!
71
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После... Що бягали младите.....
70
5
 
25
 
! Отговори
80%+ преди 5 години
И какво сега - вземаме книжка, тъкмо сме се понаучили да сменяме предавките и да умерваме завоите и хоп, 6 месеца пауза, защото от къде кола под 67 коня...и всичко забравихме за толкова време.
69
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уча 4 години, бачкам 4години, събирам и по 50% от заплатата, а именно, да си взема порше 911 и сега... Не мога, защото книжката я взех тази седмица..... Супер начин, да разрушитв и обезмислите нечия мечта и смисъл н живота... Да, това искам от живота, проблем?
68
4
 
4
 
! Отговори
гост преди 5 години
До До рогИма много коли с такава мощност,позаинтесувай се преди да пишеш