Нов шофьор – в кола до 67 коня! Плаща 500 лв. глоба при нарушение

В новия Закон: 150 лв. ще е глобата за минаване на червено
Обновена: 25 яну 2019 07:06 | 25 яну 2019 07:00, Анисия Иванова
200
Нов шофьор – в кола до 67 коня! Плаща 500 лв. глоба при нарушение
Архив: Булфото

Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане, пише "Труд".

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, сакнцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

150 лв. става глобата за минаване на червено според проекта за новия Закон. В сегашния закон санкцията е 100 лв.

150 ще бъде глобата и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка, отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека и на колоездач на велоалея, за нарушаване на правилата за предимство, за изпреварване и разминаване, за каране в забранената посока на еднопосочен път и др.

С 1500 лв. глоба ще се наказва шофьор, който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, надвишаващи нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Същата санкция се предвижда за водач, който навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените.

Който управлява пътно превозно средство с неукрепен товар в нарушение на изискванията, ще се наказва с глоба от 1500 лв. – при констатирани опасни неизправности при укрепването на товара, 1000 лв. – при констатирани значителни неизправности при укрепването на товара, 500 лв. – при констатирани незначителни неизправности при укрепването на товара.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв.

600 лв. става глобата за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв.

Същата санкция се предвижда, ако книжката е взета за три тежки нарушения в рамките на две години, както и ако шофьорът е лишен от право да управлява МПС по съдебен и административен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
13
 
! Отговори
Mopcku_ преди 5 години
Това с конските сили на автомобила не беше ли отбелязано в големия талон, който от своя страна не е задължително да се носи? И как ще провери Ушевия като не си длъжен днго носиш? Ше брои конете на място? Тия закони ги пишат в трмвая на коляно.
6
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше това за младите шофьори. Колко момчета, дето не са се научили да карат се претрепаха така. Даже е малко 6 месеца. То като си вземе книжката, докато си купи кола могат да минат няколко месеца. Т.е. могат да решат просто да ги изчакват да минат 6те и да си купят направо по-мощна, без да имат реален опит. Според мен година трябва поне. Тогава няма да имат търпение. А ако си си купил кола вече, вероятно ще си я караш поне 2-3 години, макар и маломощна.През това време ще си се научи
5
5
 
48
 
! Отговори
Nunu преди 5 години
Уважаеми г-да законотворци, направете едно статистическо проучване с елементарни въпроси към активните шофьори - какъв е размерът на глобите за най-често правените нарушения. Не повече от 5% ще ви отговорят адекватно! Това значи, че контролния орган практически ГО НЯМА! Ежедневие е в София по основните булеварди при опит да се движиш с максимално допустимата скорост да те изпреварват от двете страни, че даже и ти бибиткат.... Сложете в София за 1 месец 23-те пикливи камери и съберете МИЛИОНИ!!!
4
13
 
30
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
50kW X 1.36=67к.с. Тая идея я подкрепям, защото масовия случай е новия шофьор, мамин-златен кара на някоя удушена учебнярка и после мама и тати му дадат ключовете за 15-20 годишното БМВ, дето най-слабия мотор е 136к.с. и после риват по телевизиите след като *** им се е размазал в някое направили пресичащо дърво.
3
23
 
21
 
! Отговори
Лимонад преди 5 години
Как 67 коня ? Това майтап ли е ? Правят ли такива коли още ? Нека има ограничение но да е смислено - 100-101 коня е доста по разумно. И вече има такъв праг използван при данъците. Няма смисъл от различни числа само.
2
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брави. Трябва да се сложи край на хулиганите на пътя.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последно - 67 или 76 к.с ?