Караме трошка на пътя – глоба до три бона!

Вдигат санкциите за износени гуми и неработещи чистачки
29 яну 2019 08:10, Александър Попов
116
Караме трошка на пътя – глоба до три бона!
Снимка: Булфото, архив

Ако караш разбита кола или камион по родните пътища, глобата може да стигне до 3 бона, предвижда новият проект на Закона за движение по пътищата, който беше разделен на три части и качен за обществено обсъждане.

В член 219 е записано, че "опасните технически неизправности" ще се санкционират с 1500 лева, като тук влизат и камионите и автобусите, които не са укрепили товара си. Санкции ще има и за притежателите на леки автомобили, които имат неизправни спирачни и кормилни системи. Там е предвидена същата глоба.

С максимален размер на санкцията ще се наказват и водачите на превозни средства, които "имат въздействие върху околната среда, или могат да породят риск за други участници в движението по пътищата", се казва още в закона. Тълкуванието е, че старите коли, които тровят околната среда, нямат катализатори или пушат повече от нормалното, ще попадат под ударите на закона.

По-леките наказания са до 1000 лева и включват по-малки неизправности, отново касаещи околната среда и безопасността на останалите участници в движението.

Най-малката санкция пък е от 500 лева. Не е изключено обаче сборът им, когато се касае за много разбит автомобил, който създава опасност, да достигне и до 3000 лева. За да има максимална глоба при него трябва да са констатирани опасни, значителни и незначителни неизправности.

Те включват както развалени фарове, така и разтропана ходова част износени гуми, неработещи чистачки и други. До момента наказанието за подобни повреди беше едва фиш от 50 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
6
 
! Отговори
сравнение преди 5 години
Богат естонец си купил ново БМВ 7 серия за 122 000 евро.За изминати 54 000 км е имал 12 повреди,включително двигателят му е сменяван!Изписал е повредите на вратата на колата си.Богат руснак си купил мерцедес ГЛС и след изминати 500 км-повреда!Аз карам кола която е на 28 години ,карал съм я аз 21 години и никога не ме е оставяла на пътя.Въпросът ми е кое е трошка?Нали би трябвало да е трошка онова дето се троши-оттам му идва името-трошка.
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За полу трошки каква ще е глобата
89
0
 
31
 
! Отговори
мен преди 5 години
А това, че прекрасните пътища са докарали колата ми до този хал, къде е записано?
88
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всека дупка още нема полицай , ама на всека улища вече мое да има. Палиш колата - глоба, потегляш втора глоба, ако имаш още пари продължаваш. Пари требет за бюджета - охарчен е още от сега,пък и избори тропат.
87
0
 
26
 
! Отговори
Dimata преди 5 години
А пък най-малката глоба ще е за тия ,тръгнали сутринта на работа , спираш и оставяш 100кинта на първата паатрулка доброволно, за родино щот караш кола
86
2
 
39
 
! Отговори
татул преди 5 години
Менда не проби с застраховките и не ясвърта на едно място.80% са строшляци.Новите до 3 год.са в норми и после димят. Явно искат да спрат колите ни иние щем нещем, да се качим на влак,автобус и т.н.Гербич души всичко коетошава и не е наш човек.
85
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 91Ама всеки месец ли по 4 нови гуми? Щото ако са по на често, ще ми дойдат зорлем...
84
1
 
16
 
! Отговори
Румен до чичо преди 5 години
Щото няма да има с какво да зареждат електричките.
83
36
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям тази акция!Който няма пари за 4 нови гуми, няма да управлява автомобил!Не може да управляваш опасен за себе си и останалите участници в движението автомобил, защото вместо 4 нови гуми, си е купил нов телефон!
82
2
 
47
 
! Отговори
Di преди 5 години
Ами дааа, по тези нови пътища как така ще караш бракма, я всички бързо с нови коли да се сдобият....
81
4
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега какво, ще глобяват ако си беден ли??? Това само Борисов може да го е измислил. И неговата ***.
80
2
 
20
 
! Отговори
щик преди 5 години
До Млад шофьор, този дето е гласувал против е катаджия!
79
5
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадат ти частачките и МВР-то на ГЕРБ те глобява 3000 лева. Браво ГЕРБ, ненакрадохте се.
78
6
 
42
 
! Отговори
фгб преди 5 години
браво! много хубава статия за герб!!
77
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След подобни,меко казано слабоумни статии ми се изпарява всякакво желание да гласувам за ГЕРБЕРАЗИННИТЕ!
76
1
 
69
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
А защо не спрат тецовете Марица.
75
0
 
79
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Браво.А някои казват ,че византиецът Василиий 2 бил ***.Явно има по-вещи в занаята от него.Още веднъж браво и бъдете проклети българоубийци.
74
1
 
66
 
! Отговори
Данко Хаирсъзина преди 5 години
Колко изобретателни са някои хора, които обичат да получават рушвет!
73
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79Ама ние за съседите питаме. За тия от блока или от съседния, или от улицата в рамките на поне две пресечки, ако си в къща.За здравето на техните коли сме се загрижили. Иначе кво толкоз, ако ти е избушен катализатора, доливаш туба по шише антифриз седмично или си се охарчил 20 лв за чисто нови гуми 3-та ръка...
72
3
 
54
 
! Отговори
Млад шофьор преди 5 години
И сега какво карам си аз спира ме полицай и хоп изгоряла ми е крушката на фара, докато съм шофирал и глоба 1500 лева ? Сигурно трябва на всеки 5-10 минути да спирам да проверявам дали ми светят всички светлини ? Като сте тръгнали да глобявате, защо не направите и глоби за ГТП пунктове, които пускат неизправни коли по пътищата ?