Защо Тръмп иска да накаже германските автоконцерни?

Той счита митата за ефективен инструмент за налагане на интереси
20 фев 2019 17:15, Бойчо Попов
43
Защо Тръмп иска да накаже германските автоконцерни?
снимка: Ройтерс

Предупрежденията на автомобилната индустрия са безспорни и еднозначни. Ако правителството на Доналд Тръмп всъщност реши да наложи наказателни мита въргу чуждестранни автомобили и автомобилни части, Съединените щати са застрашени от загубата на стотици хиляди работни места, твърди Auto Alliance - коалицията на автомобилните производители в САЩ. „Нашата индустрия се нуждае от свободна и открита търговия - сега повече от всякога", е позицията на съюза.

Автомобилното лоби има думата във Вашингтон. Неговите членове оперират 45 фабрики в 14 щата, като подкрепят повече от седем милиона работни места. Въпреки това далеч не е сигурно, че американският президент Доналд Тръмп ще приеме сериозно техните опасения.

Тръмп има собствено мнение за митата. Той смята, че те са ефективен инструмент за упражняване на неговите интереси в рамките на търговските конфликти. Така че е напълно възможно скоро президентът да наложи наказателни мита за чуждестранните автомобили. Никой не може да го спре, пише в свой анализ WirtschaftsWoche.

Основата за това е закон от Студената война. През 1962 г. Конгресът прие Закона за разширяване на търговията (Trade Expansion Act). Раздел 232 позволява на президента да налага мита върху продуктите, за които Министерството на търговията стигне след разследване, че „се внасят в количество или при условия в Съединените щати, които заплашват или ограничават националната сигурност".

След разпадането на Съветския съюз този текст е използван само спорадично. Тогава администрацията на Тръмп пое нещата в свои ръце, взе параграфа под лупа и започна две разследвания от Министерството на търговията за две години. За сравнение, през осемте години на управление на Бил Клинтън имаше три такива разследвания, при Джордж У. Буш имаше едно, а при Барак Обама – нито едно.

Всъщност текстът е прилаган само 26 пъти в половината век преди встъпването на власт на Тръмп. Последствията е имал още по-рядко. В девет случая отговорното министерство стига до заключението, че вносът на стоките действително може да засегне националната сигурност. Най-вече се касае за нефт от кризисни региони. Сериозни мерки Белия дом вземаше още по-рядко. Президентите Джими Картър и Роналд Рейгън са наложили ембарго върху доставките на петрол от Иран и Либия. Иначе Белият дом предпочиташе да действа ограничено или въобще да не предприема нищо.

Какво се промени под управлението на Доналд Тръмп вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
6
 
! Отговори
F-16 преди 5 години
Добри -лоши туй е положениет ще плащат мито. Ким ,Тръмп и Мадуро ще ритат евронемчагите по кривите жихадстки кратуни и ще им направят немските коли на скрап. Пияницата Юнкер да се готви за здрава търговска война. Путин също може да натисне васалите си и да събори хартиената къща на еврохомосексуалистите. ЕС пропищя вече, който налага санкции на Русия му турят мито и газта му поскъпва.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10И що? Да ми е гадно, нали? Защото ти не можеш да си позволиш. И защото държавата ни няма нито ресурсите, нито технологията, нитт организационния и интелектуален потенциал, да направи нещо таков в моемнта? Дай да правим Полски Фиат, или квото е било там ... И само него да караме...
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И си мисли че като ги удари и аз ще се затичам да си купя Форд ахахахахха
10
6
 
8
 
! Отговори
Втори анонимен преди 5 години
До АнонименКогато US започнат да произвеждат коли по-добри от EU. Willkommen
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Ти ако искаш да си купиш Мерцедес си купи от Германия, а когато решиш да си го внесеш някъде ще плащаш мито и данъци, гражданска и ДДС и ще плащаш като поп.
8
13
 
11
 
! Отговори
V преди 5 години
Много добре ще направи ;) Германците са нацисти ,не уважават труда и съсипват Европа. Това може да ускори разпада на ЕС .Обаче щтатите харчат страшно много пари . Ще фалират тия .
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом има мито,то то ще бъде избито в цената от купувача. Ако се наложат такива мита ощетена няма да е Германия,защото ще вдигне и цената,купувача ще издърпа късата клечка.Същото ще важи и за мито въведено в ЕС за немски коли,но пък в БГ така или иначе се купуват 70-80% втора ръка
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 Ако искам, да ис купч мерцедес, ще си купя мерцедес. Всяка държва, да си произвежда и да си продава, ако може, ама е повече от очевидно, че американците харесват немски автомобили.
5
3
 
17
 
! Отговори
Купуват преди 5 години
Ако едно семейство харчи 3 пъти повече отколкото изкарва, другите ли са му виновни? Вместо да си свият малко военните раходи, решават да накарат другите да им наливат пари, щот не им стигали? Ами кой харчи милярди за партита и оръжия?
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото немците са най-големите ***, продават си колите на цяла Европа без мита и затриха индустрията на останалите страни, даже толкова си повярваха че тръгнаха и САЩ да колонизират, но експертите от администрацията на Тръмп ясно заявиха "германските коли представляват заплаха за националната сигурност на САЩ". Сега дизеллгейт ще им се стори като детска игра като им натопорчат 15-20% мита на швaбите. За американски стоки има мита, а за немски няма. "Това е нечестно и ще го променим". Тръмп
3
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А каква работа имат германските концерни в САЩ или където и да било по света. Всяка държава сама да си произвежда коли. Ако немеца иска да продава коли някъде ще си плаща или да си вре колите знае къде. Безплатен обяд няма, САЩ може да са откачени, но те точно много добре знаят какво е комунизъм и там еврокомунизъма няма да мине.
2
4
 
28
 
! Отговори
Тръмп взе лопатата преди 5 години
Тръмп взе лопатата и уби осата на челото на жена си
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооооох,вече си мечтая да се върне Обама!Не може ли без интриги да се разберете помежду си като бели хора?