Пролетта чука на вратата, да слагаме ли летните гуми?

Според Румен Дунев е по-добре да изчакаме още две седмици
44

През последните дни температурите в страната на места достигнаха до 20 градуса. Това накара една част от шофьорите да започнат да сменят зимните гуми на автомобилите си с летни.

Според автомобилния състезател Румен Дунев, основният довод на водачите е, че те искат да запазят своите зимни гуми и те да не се износват при високите температури.

Той подчерта обаче, че макар и да е топло през деня, сутрин термометрите отчитат между 1 и 2 градуса и тази температура не е достатъчна за доброто сцепление и късия спирачен път при летните гуми, защото те работят при температурен диапазон над 8 градуса.

"Ако изчакат още седмица-две, би било по-безопасно за всички шофьори", коментира в "България сутрин" Дунев.

Той посочи, че при закупуването на нови летни гуми е желателно шофьорите да се вгледат в индекса, който показва икономичната ефективност на гумата, тъй като има и такива, които вдигат разхода на горивото до един литър на сто километра.

Според него законът в частта за гумите трябва да се преразгледа, тъй като в него не е изрично споменато, че всеки автомобил трябва да се движи със зимни гуми през зимата, а се посочва само, че грайферът им трябва да е над 4 милиметра, което не е достатъчно, за да се осигури безопасност.

"Спирането на жертвите по пътищата е дългосрочен процес, който трябва да се заложи в законите", категоричен бе автомобилният състезател пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
0
 
! Отговори
Durexxl преди 5 години
За студени и влажни настилки, препоръчваме зимни гуми с по-релефен грайфер.
33
4
 
3
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Нова лятна гума на 7 радуса е по -добра като сцепление от стара и спечена зимна.....
32
7
 
8
 
! Отговори
Инструктор преди 5 години
Разберете, при ниски и под нулата температури е задължително да карате със зимни гуми независимо дали е сухо или снежно време. Разберете, че състава на материала на летните и зимните гуми не е един и същ! Едните имат нужното сцепление при ниски температури, другите са за горещо време.
31
7
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Замислял ли си се Ти и "многото такива като теб", които карате малко и само градско, колко по-евтино ще ти бъде да използваш таксиметровите услуги? Или е важно да имаш 20 годишна таратайка, с която да се доказваш какъв си мъж?
30
5
 
5
 
! Отговори
карач преди 5 години
НИкакви летни гуми..те не са задължителни!
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автомобила го ползвам само да карам жената по доктори че с нашите линейки досега да е умряла. Обаждам се на бърза помощ а ония ми разправят ходете при личният доктор. Автомобила при мен не е да се разхождам по Гърция и морето а необходимост. Но за сметка на това сега ще плащам по скъп данък по скъпа застраховка по скъпо гориво но това не трогва сеяндурските управячи. А такива като мен са много.
28
16
 
13
 
! Отговори
Морския преди 5 години
Муахаха - изобщо не сложих зимни гуми и не съжалявам изобщо. Сняг нямаше никакъв зимата, няколко дни през януари температурите бяха отрицателни, тогава просто колата си стоя в гаража. Спонсор на гумаджийската мафия няма да ставам.
27
19
 
17
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ако сте заможен човек - купете си всесезонни гуми и не се занимавайте с глупости. Ако не сте - сложете си зимни гуми втора ръка и карайте целогодишно с тях. Като се изтъркат до маркера - сменяйте.Автомобилен състезател не сте и няма да станете ако слагате зимни/летни гуми. Най-много да им се предоверите и да се пребиете.
26
8
 
8
 
! Отговори
са преди 5 години
Слагайте,че после ще висите като суполи пред сервизите.Аз,със всесезонките,такъв проблем нямам!!
25
7
 
13
 
! Отговори
Без фарове ! преди 5 години
Гумите са важни, както и включените фарове са важни, НО НЕНУЖНИ, за нашите усложия според географската ширина и продължителност на дена. Най-важна е "КУХАТА Лейка" дето е вместо глава....
24
4
 
12
 
! Отговори
Дали ? преди 5 години
Чудно ми е този състезател в това време със зимни гуми ли ще се състезава, а ако завали дъжда пак ли ще е със зимни гуми.Летни имат много по добри показатели на мокра настилка.
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И отварям сайта на Дунев и чета: "21 причини да купите ЛЕТНИТЕ гуми от нас дори и на изплащане с О% лихва за период от 3-6 месеца с JetCredit!!!:Нямам да коментирам повече!!!
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонката Диана ще се простреля в крака, ако приемат и запишат в закона зимна гума и дефиниция за нея. Това означава да заложат протекторен рисунък и химически състав на каучуковата смес за зимните гуми. Тоест да продава само един вид или марка която да отговаря на дефиницията. Което няма как да стане... За сега има само 4мм дълбочина и нищо друго, виж ако продължи да лобира и направят изискване 6мм тогава вече ще ни го сложи здраво. Ще сменяме гуми всяка година...
21
8
 
28
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Зимната гума е за ниски темпераури, лятната гума е за високи температури. И една и другата стват опасни, ако се шофира с тях при неподходящи за тях температури.Сняг има само при ниски температури и се явява едно допълнение към тях и разбира се снегът не е определящ за избора на гума, а температурата. Много са смешни тези, които смятат, че заимната гума е само за сняг.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Е, и?
19
4
 
8
 
! Отговори
Аз преди 5 години
смятам, че е редно да има яснота в обществото, кой-за какво лоби гласува? Примерно да се обявява в медиите преди гласуване на подобен закон/ поправка, кой вносител на гуми иска дадена поправка и с какви мотиви. Най-лошото за нас купувачите е, че няма Бг производител-да се правят колкото е нужно гуми, а сега ги внасят и ако не ги продадат-...нали знаете след две гонини....на 50% промоция в хран вериги
18
10
 
12
 
! Отговори
BG преди 5 години
До 3 - само не знам кой е имал двойки в по география в училище - "ние сме южна страна" :))) За това през зимата пада един "южен" сняг и си спомням че миналата година по около това време имаше едни -20-15 градуса "южни температури" сутрин :)Заради такива ... ще въведем и лятното време през зимата, ама дай боже до година падне малко повече снежец както беше през "южната" зима на 2015-2016 та "южните" софианци съвсем да я втасате
17
12
 
11
 
! Отговори
8 преди 5 години
Tази година я имаше я нямаше 5-6 дни сняг и лед, както и предната
16
6
 
21
 
! Отговори
Шилето преди 5 години
Аз си карам целогодишно курника съз зимни гуми по 50 кинта парчето.Лошото е с тия нови електронни винетки, преди си клатех на колегите овчата глава, мигах на пацали и минавах метър, сега ще си купувам винетка, срамота!
15
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде почнаха пак с тъпотиите. Като падне сняг в края на април, ще наизлязат и гламавите шкембеливи рушветчии, които да обясняват как водачите биле неподготвени за зимните условия. А аз фарове денем не пускам и карам с всесезонни гуми. Който има желание да храни разни палячовци да го прави.