Автономен автобус тръгва на пробен пробег в... Лапландия

Важно е автопилотите да работят в най-тежки условия, настояват създателите
21 мар 2019 22:25, Красимир Ангелов
6
Автономен автобус тръгва на пробен пробег в... Лапландия
Снимка: AutoMedia.bg

Почти всички изпитания на автомобилни автопилоти се правят в места със сух и топъл климат като Невада или Калифорния. Причината, която никой от разработчиците не би си признал гласно, е, че все още компютрите се затрудняват да работят с толкова много променливи като влажност на пътната настилка, поява на лед, влошена видимост заради мъгла и така нататък.

Един японско-финландски консорциум обаче е решил да атакува проблема от обратната страна, като разработва и тества своя безпилотен автобус изцяло в тежките условия на... Лапландия.

Автобусчето, наречено Gacha, е съвместно дело на японската MUJI и финландската Sensible 4. За да се справя максимално надеждно в дъжд, киша, сняг и лед, то ползва специалните полярни зимни гуми Hakkapeliitta на Nokian Tyres. "Предизвикателните условия изискват много и от зоната на контакт между автомобила и пътя. Това направи Hakkapeliitta естествен избор за нас", обяснява Хари Сантамала, изпълнителен директор на Sensible 4.

"В близко бъдеще много неща ще се случат в автомобилната индустрия. Автономните превозни средства ще бъдат част от ежедневието", обяснява Юка Каси, старши вицепрезидент на Nokian. "Системите за контрол на тези самоуправляващи се автомобили изискват най-съвременни гуми и разнообразни данни за тяхната работа, за да направят шофирането контролируемо и безопасно във всички ситуации". За целта трябва да се разработват умни технологии и нови видове услуги, свързани с гумите, подчертава Каси.

Gacha беше официално представен пред публика този месец. Планът е още тази пролет той да започне да вози пътници в три финландски града, за което е получено разрешение от властите. Двете компании, които го разработват, обещават до 2021 година да имат готови пазарни решения.

Още снимки на автономния автобус вижте в AutoMedia.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важното е гумите да са Nokian, другото е без значение.
4
0
 
5
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
статия за реклама на гумите???
3
0
 
10
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 месеца
Трудни условия в Лапландия? Що не ходят в Индия, Пакистан, Бангладеш? Ако автопилота работи там, ще работи навсякъде.
2
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Скоро дядо Коледа ще идва с автономна шейна без елени.
1
3
 
2
 
! Отговори
Фашистки-внук...... преди 2 месеца
През, 1997 година ,....

Телефонът, стана- шофьор,....- Тогава, още- 10 години .....

Беше, тоалетна- подлезът,....

Пред, народното- събрание .....