BMW, Daimler и Volkswagen обвинени в картел

Схемата е била в ход от 2006 г. до 2014 г.
5 апр 2019 22:52,
12
BMW, Daimler и Volkswagen обвинени в картел
Снимка: Reuters
Европейският антитръстов регулатор обвини BMW, Daimler и Volkswagen, че между 2006 г. и 2014 г.  са имали картелни договорки да възпрепятстват конкуренцията при технологиите за пречистване на емисиите, разказва economic.bg.
 
Преди две години служители на европейските органи за защита на конкуренцията извършиха принудителни обиски в офисите на BMW, Daimler и Volkswagen в рамките на разследване на предполагаемо тайно споразумение между най-големите производители в Германия. 
 
„BMW, Daimler и VW, в нарушение на европейските правила за конкурентоспособност, са участвали в картелна схема за ограничаване на разработката и въвеждането на технологии за пречистване на емисиите от дизеловите и бензиновите леки автомобили, продадени в Европейската икономическа зона", се посочва в излявление на Европейската комисия. 
 
През септември миналата година Комисията започна официална проверка дали автопроизводителите са се договорили да не се конкурират помежду си в разработването такива технологии.
 
Volkswagen, BMW и Daimler тогава заявиха, че си сътрудничат с властите. Разследването включваше и марките Audi и Porsche на групата Volkswagen. Комисията заяви, че фирмите са провеждали срещи,  в които обсъждали разработването и внедряването на технологии за ограничаване на вредните емисии  от автомобилите.
 
Тогава беше съобщено, че измамата е разкрита с участието на самите компании. За да избегне глобите, 
 Daimler е влязъл в ролята на информатор за разследващите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: BMWMercedesVolkswagenDaimler
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германски мошенници на държавни дотаций - това са тези "велики" концерни - но май ще гризнат дървото с новия трнд с електричките защото всичкото им "ноу хау" как да крият емисий и други подобни вече не струва пукната пара...
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глоби до спукване. Така им е полага на швабите затова че 15 години съсипват Европа, допускайки Меркел да е канцлер. Закривай тъпанарските им фабрики.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съсипят ли Германия съсипват ЕС и тогава глад мори добитака.В момента ЕС е най голямата икономика в света но поотделно.Германия,Франция,Испания,Италия и др. са дребни играчи в сравнение със Китай,Бразилия САЩ,Русия и др. Големите нямат сметка да има силен ЕС.УДАРИТЕ СА ОСНОВНО В ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ НА ЕС
4
1
 
7
 
! Отговори
а преди 5 години
До W A1 Mtelа де :) никой не ги купува, знам ли и аз защо.
3
3
 
6
 
! Отговори
Виждам преди 5 години
Ми те и шофьорите им такива. Мошеници.
2
2
 
10
 
! Отговори
Кретаааан преди 5 години
И да обвиняват и да не обвиняват, тука става въпрос за много влиятелни фамилии. Ще си платят глобите и ще си продължат с добре познатите схеми и съглашения. Тва са пуканки за народонаселението...
1
5
 
12
 
! Отговори
W A1 Mtel преди 5 години
Народе, народе купувайте новата лада гранта, побира 3 човала картофи и 5 щайги компоти, здрава, евтина, юруш до де има наличност