Honda излиза и от Турция. Затваря завода си през 2021 г.

Компанията напълно прекратява производството си в Европа
41
Honda излиза и от Турция. Затваря завода си през 2021 г.
Снимка: Honda

Японският производител Honda вече обяви официално, че през 2021 г. ще закрие завода си в Суиндън (Великобритания). Обяснението за крайното решение е несигурността около предстоящия Брекзит, реструктуризация и оптимизация на производството, както и преминаване към електрификация на моделната гама.

Сега от компанията обявиха официално, че по същото време ще затворят и завода си в Турция, което означава и край на производството в Европа. Причините за спирането са подобни, като останалата дейност на Honda в Турция - продажби, импорт, както и дистрибуция на автомобили и мотоциклети, ще се запази.

Заводът в град Гебзе, провинция Коджаели, беше отворен през 1996 г., като годишният му обем е 50 000 автомобила. Сега в него се сглобява седанът Honda Civic, като обемът на производство е сравнително малък - 38 000 бройки на година. В предприятието работят 770 човека.

Решението за закриване на завода е свързано най-вече с кризата в икономиката на Турция. През 2018 г. продажбите на нови коли в страната паднаха с 35% - до 612 607 бройки. За януари тази година спадът е с 59%, като при Honda търсенето е паднало с 40%.

От компанията отричат решението им за оттегляне от Европа да е пряко свързано с Брекзит и с проблемите в турската икономика. И твърдят, че искат да съсредоточат производството си в Китай, Япония и САЩ, където се очаква по-голямо търсене.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: HondaЕвропаТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
16
 
! Отговори
европеец преди 5 години
Турция не е в Европа! затварянето на завода в Турция е затваряне на азиатскизавод!
4
1
 
10
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Навсякъде търсите политически сензации. Скоростното експулсиране на японски компании от Европа идва няма и месец, след двустранното споразумение / търговски договор / между ЕС и Япония, което включва и отпадането на допълнителни мита и такси. И след като тука търсенето наистина не е голямо, поради икономическата ръчна спирачка която, нямат реална нужда от заводите в Европа.
3
6
 
12
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Решението на "Хонда" е свързано с пускането на Турция на автомобил собствена марка,именно през въпросната 2021г.
2
4
 
17
 
! Отговори
На Иван брат му преди 5 години
Визионерите японци само ви показват къде е бъдещето и къде е развитието. В Азия - Китай, Индия и т.н. Европа и сателитите ѝ умират.
1
6
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Въпросният град май хич не е в Европа...