Гориво от бъдещето? Seat тества биогориво от боклук

Органичните отпадъци могат да бъдат полезни
11 апр 2019 15:35, Красимир Ангелов
9
Гориво от бъдещето? Seat тества биогориво от боклук
Снимка: Seat

Испанският производител Seat е стартирал тестове на биометан, получен от боклук. Горивото се използва в автомобили на марката, движещи се на територията на град Барселона. Проектът носи името Life Methamorphosis, като за получаване на горивото се използват рециклираните отпадъци от местна преработвателна станция. Самият биометан може да се зарежда от обикновена бензиностанция и дори да се смесва с бензин.

Според организаторите на проекта, на всеки човек в града се пада около 1,5 кг боклук на ден. Само 40% от общата смет обаче се рециклира. По думите на директора на тестовата програма - Андрю Шепърд, това е нисък процент, тъй като останалите 60% остават неизползваеми.

"С преработването на всички органични отпадъци, можем да захраним 10 000 автомобила с биогориво, които да изминат 15 000 км за година", добави Шепърд.

Към момента Seat използва три автомобила от модела Leon и един Arona за провеждането на теста. Целта е да бъдат установени последиците от биометана върху возилата, след като всеки измине 30 000 км с въпросното гориво. Ако тестовете се окажат успешни, се предполага, че ще могат да бъдат преработвани отпадъци, достатъчни да захранят 3750 автомобила Seat Leon по целия свят за една година.

Прогнозите сочат, че биометанът би могъл да се окаже подходящ за използване като гориво, тъй като получените вредни емисии от него са с 80% по-малко от тези на бензина.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Seatбоклукбиометан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
до к.4 преди 5 години
До АнонименПитай преводачите - те така без да мислят превеждат, че нищо чудно да се окаже, че руснаците са обявили война на БГ, а ние не знаем.
6
1
 
1
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Сеат да идват да закачат тръбата ми от която излизат био отпадъци подарявам им ги всичките пък те нека се возят без пари...
5
0
 
1
 
! Отговори
Карагьозов преди 5 години
До ...Всеки автомобил от тия 10 х.- по 15 хиляди км е. Нещо превода е двусмислен.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mного ми е чудно как смесват метан(газ) с бензин...
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
треа да се измочам в резервоара .. и да видим дали ще запали
2
1
 
5
 
! Отговори
... преди 5 години
Можем да захраним 10 000 автомобила с биогориво, които да изминат 15 000 км за годинат.е. по 1.5 км на кола ... голям праз по-добре да ги бутат повече ще изминат
1
1
 
17
 
! Отговори
Бай Ганя преди 5 години
Стига бе... дизело си е най-убав