Ами сега? АвтоВАЗ спира продажбите на Lada в България

Новите екологични стандарти отказват руснаците от пазарите в ЕС
Обновена: 12 апр 2019 16:00 | 12 апр 2019 15:10, Красимир Ангелов
142
Ами сега? АвтоВАЗ спира продажбите на Lada в България
Снимка: АвтоВАЗ

Легендарният руски производител АвтоВАЗ прекратява продажбите на автомобили от марката Lada в Европа, съобщиха от прес-службата на компанията.

Досега моделите от тази марка се предлагаха на пазарите в Германия, Австрия, България, Литва и Унгария, съобщава AutoMedia.bg.

"Заради новите екологични норми в европейските държави сме принудени да коригираме нашия износ в този регион. Принудени сме да напуснем тези пазари, но в същото време ще продължим сътрудничеството ни с алианса Renault-Nissan за създаването на глобален модел, с които да се завърнем по-късно", се казва в съобщението на АвтоВАЗ.

В момента екологичните стандарти в ЕС позволяват средни нива от 120 гр СО2 на км, но при моделите на Lada те са по-високи. От 2020 г. изискванията стават още по-жестоки - 95 гр СО2/км, което прави икономически неизгодно преработването на двигателите на руските автомобили.

През миналата година АвтоВАЗ е руският производител, продал най-много автомобили зад граница - 38 100, което е увеличение с цели 57,3% в сравнение с 2017 г. Почти 90% от тези автомобили обаче са продадени в страни от бившия Съветски съюз, които не са в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: българияladaАвтоВАЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Язък,точно бях решил да си купя една напук на всички в квартала и виж ти.Интересно в Сърбия дали ги продават?
64
2
 
13
 
! Отговори
На Кратун брат му преди 5 години
До 73 до 72 КратунКакви пресечени местности те гонят бе, колата е да се придвижиш от тук там. Не да ходиш по чукарите. Естествено че ще карам немска кола.Пък като си толкоз на зор, вземи си една Г-класа, едва ли е по-зле от Ладата
63
3
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Ей сега го окъсахме! Какво ще правим без лади сега?
62
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Легендарният руски производител АвтоВАЗ..."Пфууууууууууууууу, колко умилително!
61
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пишете глупости,не сте били,говорите за бащите и дядовците каквоса ви казали! Чакаше се за Лада ок.5 години,за Москвич- Алеко,около 3, произвеждахме го- събирахме в Ловеч! Веднага се купуваха в Кореком,за долари или трансферни рубли,който е работил в чужбина! Никой не губеше от цената след време,а много печелеха дори! Сега като купиш за 5, продаваш за едно! Имал съм,карал съм,още вървят за разлика от повечето западни ***!
60
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 55Момченце, нищо не ти е ясно от социализма. Ти имаш някаква идеализирана представа за него, но в същност то беше общество на тарикатите. Тарикати които вместо да си държат парите в банките правеха вноски за коли. Вноската за чакане на кола беше 1500лв. Като направиш 5-6 вноски и ето че са изтекли десетина години. След това започваш да ги продаваш тези вноски на нетърпеливи строители на социализма но вече по 3000 лв за вноска, т.е. нетърпеливия ти даваше подкуп от 1500лв за реда си.
59
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 55"Ти си написал, че се чакало 15 години, т.е. първите Лади в България са били продадени около 1989"Не пиши глупости след като изобщо не си живял в онова тотално объркано общество. Аз направих вноска за Лада през 1975 година през 1980 се оказа че трябва да чакам минимум още 7-8 години и я прехвърлих за Шкода 120 която я купих след месец. Имаше възможност да променяш марката на колата за която чакаш, така че ако някой е чакал 10 години за Волга е можел да я прехвърли за Лада.
58
5
 
14
 
! Отговори
niki преди 5 години
И слава богу!
57
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТО И БЕЗ ТОВА В БЪЛГАРИЯ СЕ КУПУВАТ 15 ГОДИШНИ ТРОШКИ.
56
26
 
15
 
! Отговори
До 55 преди 5 години
Нв ви ли омръзна на вас троловете да пишете фалшиви новини. 15 години се било чакало за руска кола, как пък не. Лада 2101 се произвежда от есента на 1970 година по модел на Фиат. В България започва да се внася малко по-късно. Ти си написал, че се чакало 15 години, т.е. първите Лади в България са били продадени около 1989 година (според теб). Истината е, че освен за Лада за другите коли не се чакаше много, вкл. и другите руски коли. За Лада чак в края на 80-те години желаещите бяха толкова много,
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купил е Шкода защото е глупав и беден .
54
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Легендарен ли е правилната дума? Символ на савецката икономическа и технологична изостаналост.
53
5
 
20
 
! Отговори
Пст преди 5 години
17 годишна ХОНДА ЦРВ, върви на пушка и нищо не я спира. А като юноша бледен имах един Московец, мале каква мъка беше. На 7 му годинка беше за скраб вече.
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро и от атака няма остане нищо ...
51
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжна вест за сидероидите.Сега сите ще слезнат от новите си автовазове и ще се качат на Мерседеси..
50
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо си купил стара Шкода ,защото си глупав или защото си беден .
49
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 години плащаш и чакаш за руска кола айде нема нужда.Комунизма си отиде.Да стават 55ти щат на САЩ и да се оправят нещата завинаги се тая страна.
48
6
 
17
 
! Отговори
Никога повече ШКОДА! преди 5 години
А бе не знам за Лада, ама от две години се измъчвам с една 10 годишна Шкода Фабия и ви казвам, че това е кола еднодневка и по голям трошляк не съм карал и по живково време! Двигателя харчи масло, рейката е за смяна, бобините прегарят всеки месец по една, жилото на предното електрическо стъкло се скъса, всички амортисьори изпуснаха, чисто нова ходова част се разби за две години, термостата и той отказа, като завали някъде мокри и колата гасне, майстора не могат да разберат къде тъчно мокр
47
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските коли са за руски условия - да издържат на голям студ. Предишните Лади по модел на Фиат, се справиха чудесно. Сегашните Лади по модели на Нисан и Рено дали ще се справят с руските студове?
46
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kuklaОбаче Форд закри 4 завода в Русия.