Рускоезичното население в Украйна подкрепя Зеленски

Той се възползва от недоверието на украинците към управляващата класа
20 апр 2019 19:00, Елка Василева
96
Рускоезичното население в Украйна подкрепя Зеленски
Володимир Зеленски. Снимка: архив, Reuters

Преди 25 години той му е преподавал по физика. В неделя учителят Володимир Тигнян се готви да гласува за Володимир Зеленски - големия фаворит на президентските избори в Украйна - подобно на много други жители на този рускоговорящ регион.

"Надявам се, че с идването му на власт всичко ще се промени към по-добро", казва усмихнатият 64-годишен Тигнян в 95-о училище в Кривий рих (Кривой рог на руски) - голям промишлен град, известен със своите замърсяващи околната среда металургични заводи, в централната Днепропетровска област, където кандидатът за президент е роден и израснал.

За своя учител Зеленски е бил "съвестен, упорит и отговорен" ученик, станал популярен комик и успешен шоу продуцент, след като направил първите си стъпки на училищната сцена, и има всички качества да управлява страната.

Още по темата

Това мнение се споделя от много хора в този регион, където 41-годишният Зеленски получи най-добрия си резултат на първия тур на президентските избори (45 процента срещу над 30 на сто в страната като цяло), далеч преди своя съперник - сегашния президент Петро Порошенко.

Няколко месеца след като изненадващо нахлу в кампанията, комикът новак в политиката сега изглежда е в добра позиция да бъде избран на 21 април, получавайки подкрепата на повече от 60 процента от гласоподавателите в последното допитване, срещу 25 на сто за неговия съперник, пише Франс прес.

Извън родния си регион досега той е привлякъл най-вече избирателите в южните, централните и източните райони, където употребата на руски език преобладава в ежедневието, но които не преминаха към лагера на сепаратистите, когато войната избухна през 2014 г.

В миналото тези региони понякога гласуваха преобладаващо за прокремълски кандидати, но днес, привързани към независимостта на страната си, на първия тур дадоха малка подкрепа на Юрий Бойко, приет от руските власти няколко дни преди първия тур.

"На юг има хора, които не желаят сближаване с Русия, но се чувстват по-близки до Зеленски, защото той е рускоговорящ", обяснява за АФП Андрий Битченко от Центъра Разумков в Киев.

За експерта този фактор "играе роля, но тя не е определяща". Според него "огромното мнозинство от избирателите гласуваха срещу политическата класа, която от обявяването на независимостта пренебрегва интересите на бедните и на средната класа".

Неизпълнени обещания

Рускоговорящите региони може да са се почувствали изключени от залагащите на идентичността предизборни лозунги на президента Петро Порошенко ("Армия, език, вяра"), на които Володимир Зеленски не наблегна. С индустриални традиции те пострадаха в пълна степен от икономическата криза през последните години, засегнала силно техните вече западащи заводи, понякога зависими от търговията с Русия.

Володимир Зеленски, ново лице в политиката, се възползва изцяло от недоверието на украинците към тяхната управляваща класа.

"Сегашната власт не ми харесва, тя трябва да се промени", отсича в кухнята си Олга Шулятиева, 42-годишна търговска представителка, чийто съпруг е заминал на работа в Бразилия."Обещанията, които ни дадоха, не бяха изпълнени!".

Тази стройна дългокоса жена упреква президента Порошенко за войната на изток, "мизерията и срива на жизнения стандарт" в бившата съветска република, голяма колкото Франция.

Майка на три деца, тя иска заплата от 1000 евро и "нормален живот" за своите деца, "за да могат да учат и да работят в страната си", докато една от дъщерите й се готви да учи в университет в Полша.

Според скорошно проучване привържениците на Зеленски оценяват най-вече неговата личност, но са сравнително неинформирани за плановете му за справяне с кризата, която Украйна преживява - безпрецедентна от обявяването на независимостта през 1991 г.

Идването на прозападни политици на власт през 2014 г. беше последвано от анексията на Кримския полуостров от Русия и от войната на изток, отнела живота на близо 13 000 души и причинила огромни икономически трудности.

Намеренията на кандидата, който не проведе традиционна кампания, остават твърде неясни. В родния му град Олга Шулятиева омаловажава тези критики: "За една година той ще придобие този опит. Особено, след като до него има хора, които ще го подкрепят".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 56а от украинският език се разбира едва не повече 15-20% ... няма нищо общо с руския, ама нищо общо!
53
4
 
10
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Поредната марионетка на еврейски олигарх.
52
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !В Украйна се говори на руски език. Да, развален руски, но руски !--в украйна вече се говори все по-малко и по-малки руССки език...украйна съществува много преди на картата да се появи масквА и фактически раССия е "дъщеря" на "майка украйна"! това казва историята!
51
2
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Да кажете "рускоезичното население в Украйна" е все едно да кажете "българоезичното население в Македония".В Украйна се говори на руски език. Да, развален руски, но руски !Също, както в Македония се говори на български език.Вярно, развален български, но български !
50
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зеленски - управляемата кукла на кремълски конци!гласуваш за зеления - получаваш райхфюрера СС от кремъл!
49
2
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Ха, ха, ха - цирка е страхотен!
48
4
 
5
 
! Отговори
Айнщайн преди 4 години
Най-добрият и сигурен начин да промениш статуквото е да не припарваш до избирателните урни.
47
2
 
5
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Кога хората ще се събудят и ще престанат да поверяват животите си в ръцете на такива плъхове посредством фарсът наречен избори?
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Така навремето са си избирали атаман."Навремето. Сега си избират плууужек.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не забравяйте че има и американско посолство, изведнъж народа вземе че "размисли" и остави Потрошения
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зеленски проведе 99% от дебата на украински, макар че нищо съществено не каза и се държеше като нещо средно между Иван Кулеков и Христо Бойчев. В интерес на истината Порошенко беше като лъв, но...глас народен, глас Божи. Във всеки случай дадоха урок по демокрация в най-добрите казашки традиции. Така навремето са си избирали атаман.
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе и Порошенко е мошеник, ама и тоя Зеленчук и той е някакъв ПиАр продукт, зад който ще управлява някой безименен сив кардинал.А колкото до умората опт управляващите, това е повсеместен проблем. Някой се усети, че като посееш зрънцето на съмнението, 80-процентникът ще се усъмни и в майка си, а пък ти после *** обяснявай, че нямаш сестра! На Порошенко му спретнаха точно тоя номер. В крайна сметка няма значение дали е добър или лош, а какъв ще го изкарат.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бягай ПраSSенко, бягай, че колегата ти Олигарх Коломойски се завръща от "заточение" (от Израел) където го принуди да бяга след като му приватизира банката!Май ще е най-добре да се скриеш при Янукович в Ростов, че украинските "бизнесмени" на които отне бизнеса ще те намерят и в куче д...***! и тогава нито ти, нито семейството ти няма да може да похарче и милионче от Милиардите които открадна!
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз гледах дебата .На трибуната зад Порошенко имаше военни с видими травми от бойните действия след окупацията на Донбас от Русия .Ако някой си помисли (само) да преговаря с кремъл ще бъде натирен както Янукови4,може да му устроят " Владайско въстание".
40
3
 
9
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
те тук и не казват как Зеленски в дебат по телевизията нарече Русия враг... нищо няма да се промени, то няма откъде, това е територия за разграбване от запада, както се опустоши нашата страна... а украински език и азбука си има... жена ми е украинка и чат пат включва като започне да плюе Порошенко и останали...
39
1
 
16
 
! Отговори
блажени са вярващите преди 4 години
Изборите в Украйна ми напомнят изборите в България 1994 г.
38
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквено-прасешките медии продължават пропагандата си в полза на мафиота-олигарх Потрошенко, но само след няколко часа ще замлъкнат, а Потрошенко ще се запознае лично с украинският Бай СтаврИШенко.
37
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам процентите му май не само рускоезичното го подкрепя.. .
36
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма значение кой печели изборите, кумунистите и протежетата им в мафията и тайниите служби няма никога да пуснат кокала! както в милата ни родина, алчна cган....
35
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еквивалентът на Плевнелиев, но поне не обявява война на Русия през пет минути.