Рускоезичното население в Украйна подкрепя Зеленски

Той се възползва от недоверието на украинците към управляващата класа
20 апр 2019 19:00, Елка Василева
96
Рускоезичното население в Украйна подкрепя Зеленски
Володимир Зеленски. Снимка: архив, Reuters

Преди 25 години той му е преподавал по физика. В неделя учителят Володимир Тигнян се готви да гласува за Володимир Зеленски - големия фаворит на президентските избори в Украйна - подобно на много други жители на този рускоговорящ регион.

"Надявам се, че с идването му на власт всичко ще се промени към по-добро", казва усмихнатият 64-годишен Тигнян в 95-о училище в Кривий рих (Кривой рог на руски) - голям промишлен град, известен със своите замърсяващи околната среда металургични заводи, в централната Днепропетровска област, където кандидатът за президент е роден и израснал.

За своя учител Зеленски е бил "съвестен, упорит и отговорен" ученик, станал популярен комик и успешен шоу продуцент, след като направил първите си стъпки на училищната сцена, и има всички качества да управлява страната.

Още по темата

Това мнение се споделя от много хора в този регион, където 41-годишният Зеленски получи най-добрия си резултат на първия тур на президентските избори (45 процента срещу над 30 на сто в страната като цяло), далеч преди своя съперник - сегашния президент Петро Порошенко.

Няколко месеца след като изненадващо нахлу в кампанията, комикът новак в политиката сега изглежда е в добра позиция да бъде избран на 21 април, получавайки подкрепата на повече от 60 процента от гласоподавателите в последното допитване, срещу 25 на сто за неговия съперник, пише Франс прес.

Извън родния си регион досега той е привлякъл най-вече избирателите в южните, централните и източните райони, където употребата на руски език преобладава в ежедневието, но които не преминаха към лагера на сепаратистите, когато войната избухна през 2014 г.

В миналото тези региони понякога гласуваха преобладаващо за прокремълски кандидати, но днес, привързани към независимостта на страната си, на първия тур дадоха малка подкрепа на Юрий Бойко, приет от руските власти няколко дни преди първия тур.

"На юг има хора, които не желаят сближаване с Русия, но се чувстват по-близки до Зеленски, защото той е рускоговорящ", обяснява за АФП Андрий Битченко от Центъра Разумков в Киев.

За експерта този фактор "играе роля, но тя не е определяща". Според него "огромното мнозинство от избирателите гласуваха срещу политическата класа, която от обявяването на независимостта пренебрегва интересите на бедните и на средната класа".

Неизпълнени обещания

Рускоговорящите региони може да са се почувствали изключени от залагащите на идентичността предизборни лозунги на президента Петро Порошенко ("Армия, език, вяра"), на които Володимир Зеленски не наблегна. С индустриални традиции те пострадаха в пълна степен от икономическата криза през последните години, засегнала силно техните вече западащи заводи, понякога зависими от търговията с Русия.

Володимир Зеленски, ново лице в политиката, се възползва изцяло от недоверието на украинците към тяхната управляваща класа.

"Сегашната власт не ми харесва, тя трябва да се промени", отсича в кухнята си Олга Шулятиева, 42-годишна търговска представителка, чийто съпруг е заминал на работа в Бразилия."Обещанията, които ни дадоха, не бяха изпълнени!".

Тази стройна дългокоса жена упреква президента Порошенко за войната на изток, "мизерията и срива на жизнения стандарт" в бившата съветска република, голяма колкото Франция.

Майка на три деца, тя иска заплата от 1000 евро и "нормален живот" за своите деца, "за да могат да учат и да работят в страната си", докато една от дъщерите й се готви да учи в университет в Полша.

Според скорошно проучване привържениците на Зеленски оценяват най-вече неговата личност, но са сравнително неинформирани за плановете му за справяне с кризата, която Украйна преживява - безпрецедентна от обявяването на независимостта през 1991 г.

Идването на прозападни политици на власт през 2014 г. беше последвано от анексията на Кримския полуостров от Русия и от войната на изток, отнела живота на близо 13 000 души и причинила огромни икономически трудности.

Намеренията на кандидата, който не проведе традиционна кампания, остават твърде неясни. В родния му град Олга Шулятиева омаловажава тези критики: "За една година той ще придобие този опит. Особено, след като до него има хора, които ще го подкрепят".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
..po vsichko lichi ,che Zelenski shte specheli (ako ne se sluchi neshtasten sluchai )...Da ne zabraviame ,che onezi s ponichkite sa vlojili pari ..I niama toku taka da ostaviat ..ukraintsite da izbirat ! Ta se pitam ..ako vse pak specheli ...na dokaralite stranata do tova polojenie shte im se tarsi li otgovornost ?!? Kakto se polaga .
33
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За нещастие на украинците, там също една магия ще замвни друга. Това момче е поставени лице на Коломойски...
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на този с гледната точка какво му обяснявсте, все ефно на телевизора да говориш и да те разбере....по голям е шанса
31
1
 
12
 
! Отговори
до Гледна точка преди 4 години
СмешТник е този Зеленски - е не е ли такъв?---------Е, хората ти обясниха, че изборът на комика Зелеленски е вот против Олигарха ПраССенко и неговата политика за отминалите пет години на президенството му!
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
относно украинския език, колко класици има преврдени и издадени на украински, нула, изучават се на руски ..украинския е разговорно махленски език смесица от руско полски думи че и някоя българска има за цеят...
29
4
 
3
 
! Отговори
до гледна точка преди 4 години
*** си ти но от тези трагикомичните
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зеленски - сламеното човече...
27
3
 
13
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Грешиш, украински език има, и той си е признат от самите руснаци като съвсем отделен език, даже още по времето на СССР се изучаваше в училищата.-----------Да, бе! Както навремето Г.Димитров и В.Червенков създадоха изкуствено "македонската нация" и задължаваха българите в югозападна България да се пишат македонци, и да учат "македонски език", а онези които отказваха - в затвора или в лагерите!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВО! -:)
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До селянинкаквато и да вземеш, се ще ти къса нервите
24
8
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
СмешТник е този Зеленски - е не е ли такъв?
23
0
 
5
 
! Отговори
до селянин преди 4 години
Сменяй я братле, живота е един!!!!-)))
22
7
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Володимир е Троянският кон на Владимир в Украйна, това е от ясно по-ясно!Тея скоро ще се "оправят".
21
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
важното е, че хората леко полеко си стъпват на земята, разбират че с русия са обречени на вечна мизерия, факт е че спонсорирания кандидат от путин неможа да събере и 1/3 от гласовете на етническите руснаци, това е ! А иначе ще стане този, който спечели както е по закон в нормалните държави, не като в русия по 80-90 % за путинчо и шайката му криминлни разбойници
20
0
 
18
 
! Отговори
селянин преди 4 години
Президентите да си ги избират. А аз се чудя с украинка или филипинка да сменя жената,че е българка ама ми скъси живота и ми скъса нервите?
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно дали Зеленски е комик, по-важното е да е против Московската Орда !
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е "вот" против ПраСенко, а не "за" Зеленски!
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е много вярно рускоезичното население подкрепя Путин, тоя е турен от Сорос там да идат да гласуват тия дето не харесват Потрошенко и нямат за кой да гласуват. На тях един клоун им стига важното е да е *** и послушен и лесно да му дърпат клоунската шапка.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фактите са си факти, пропутинския кандидат неможа да събере дори и 10 % от гласовете на етническите руснаци
15
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Украински език има, но руски език няма, а български диалект !