Безопасни ли са ел. колите? Tesla се самозапали в Китай от нищото

Колата дори не претърпяла катастрофа, просто била паркирана
Обновена: 22 апр 2019 13:48 | 22 апр 2019 13:10, Нели Христова
78
Безопасни ли са ел. колите? Tesla се самозапали в Китай от нищото
Снимки: Reuters

Седмицата беше взривоопасна за Илон Мъск и двете му компании. В събота Space X претърпя поражение с тестването на двигателите на ракетата Crew Dragon, която тази година трябва да полети с астронавти на борда си. Това може да забави нейното завършване, което и без това вече е отложено няколко пъти, и да доведе до огромни загуби за Space X.

Още по темата

Но предвид факта, че екипът на компанията на Мъск работи заедно с НАСА, това далеч не е толкова голям проблем, колкото видеото, което обиколи всички социални мрежи, показвайки поредното несъвършенство на автомобилите Tesla. Или по-точно – техният "талант" да се самозапалват.

На всички е ясно, че електрическите коли са по-податливи на избухване в пламъци след катастрофа. Но няколко случая на автомобили Tesla, които се самозапалват от нищото вече станаха известни на света.

Този път, колата Model S, просто си стои паркирана в Шанхай, когато пушек започва да излиза от нея и тя експлодира, запалвайки дори превозните средства около себе си.

От Tesla, разбира се, веднага реагираха и съобщиха, че ще изпратят екип, който ще разследва на място.

"След като разбрахме за инцидента в Шанхай, веднага изпратихме хора, които да проверят какъв е случая. Свързахме се с нужните отдели за да разберем по-добре ситуацията. Според информацията, която имаме, няма ранени“, написаха от Tesla в официалния си профил в китайската социална мрежа Weibo.

Инцидентът се случва точно когато автомобилната компания се опитва да повиши продажбите си в Китай, като строи завод в страната. За сега всички автомобили, които се продават там, са внос от САЩ.

Още с представянето на автомобилите си, от Tesla заявяват, че шансът те да се запалят е 10 пъти по-малък от този да избухне кола на бензин или дизел. Не става ясно обаче дали тази статистика се отнася за автомобилите по принцип или за запалване след инцидент.

Но не е тайна, че от 2013 година насам, колите на Tesla от време на време се запалват. Повечето от случаите са в следствие на катастрофа. Но през 2016 година една от колите Model S се запали по време на тест-драйв. През 2018 г. това се повтори с автомобила на телевизионния режисьор Майкъл Морис. Тогава жена му написа в Twitter: “Без да сме се блъснали, от нищото, колата просто се запали...“.

Според експертите, това няма да повлияе на продажбите на Tesla в Китай, нито където и да било по света, но със сигурност трябва да привлече вниманието на големите автомобилни компании върху въпроса: "До колко са безопасни електрическите коли?“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31По бай Тошово време пенсионерите не ровеха от глад в кофите за огризки от храна.Ми то и сега не ровят!Даже напротив, дават десетки хиляди левове на телефонни измамници всеки ден.Има случай един и същ старец да даде 4 пъти по няколко хиляди лева!
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Ало ... Пинко, имаш ли идея какво е SUBARU WRX и какви хора го купуват?Хахаха и R8 даже включил в класацията хахаха еми то й Бентлитата много много не ги карат.Не знам, сигурно не са хубави!?А Лексуса е модел от преди 7-8 години, нормално е да няма интерес.Фолксваген Джета е нискобюджетна версия на Голф с багажник и е за американския пазар.Германците си карат Голф и Пасат.
47
1
 
4
 
! Отговори
Ken преди 4 години
До Анонимен 47Ако обичаш, дай някакъв линк към тази информация.Че то иначе всеки може да си говори, каквото си иска.
46
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През последния месец в Германия са били продадени 83 автомобила от модела Лада Гранта (Lada Granta). Тази цифра е доста малка, но от много по-големи конкурентни модели като Лексус СТ (Lexus CT) и Субару WRX (Subaru WRX) са продадени не повече от 10 автомобила. Продажбите на Лада са по-големи дори от тези на VW Джета (VW Jetta) и Ауди R8 (Audi R8), от които са продадени 39 автомобила.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как се продават българските коли произведени в членката на ЕС и НАТО България?
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек трябва да е доста заблуден да си купи такава кола, то изобщо някой купува ли ги.
43
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и бензинови и дизелови се самозапалват. Предполагам в пъти повече.Ферарита и ламбота се палеха до скоро.
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39Те за това ли тия дни преустановиха продажбите на лада в Европа? :)))
41
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Мъск и колите и ракетите му гърмят ахахахах
40
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко прилича на саботаж! Как гръмна тази батерия като "бомба".
39
14
 
5
 
! Отговори
Ребека Самбука преди 4 години
Не ви знам какви проблеми имате, но тук в Дубай е много хубаво. В момента е световното хорс рейзинг . Ние богатите нямаме вашите проблеми със разни тесли и други глупости.
38
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТова при руските коли не може да стане по простата причина, че руски коли няма.Лада от няколко години имат продажби в Германия, дори повече от Тесла, ако изобщо има продажби на Тесла в Германия. И никоя лада досега не се се запалила.
37
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен.
36
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Поне стигнаха до правилното решение-Тесла трябва да се прави в Китай,за да има печалби....Колкото до паленето-тя тая няма да се оправи,ами да измислят устройства за бързо бягство,да не кажа катапулт.(липсват ми емотиконите)
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе, какво стана с ракетата на илон, фръкна ли, или?
34
4
 
4
 
! Отговори
от Париж преди 4 години
До ogalbАбе не знам за шипхол, може всеко второ такси в шипхол да е тесла, тук в Париж няма таксите тесли, но затова пък всяка втора кроасарка е тесла сутрин зареждат кроасарниците с тесли кроасарки карат тавите с пресните кроасани, тук в Париж във Франция кроасана и кафето сутрин принадлежат към националната култура.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това при руските коли не може да стане по простата причина, че руски коли няма.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оловните акумулатори си имат клапани на всяка клетка. Не може да гръмне. Но ако все пак е много китайски и някой умник в китай го е запресовал и все пак гръмне....само ще гръмне или ще се сцепи - но няма да се запали! Няма да има и температура.Това е пласмаса, не е метален бойлер или газова бутилка, че да гръмне.
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един обикновен акумулатор на автомобил при късо прави поразии а представяте ли си тази огромна батерия. Тази батерия е бомба с закъснител. Никой неможе да каже кога ще гръмне. Представятели си ако се беше случило насред път и този беше качил децата си кой щеше да поеме отговорноста за убитото семейство.
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дон КарнажПо бай Тошово време пенсионерите не ровеха от глад в кофите за огризки от храна.