Безопасни ли са ел. колите? Tesla се самозапали в Китай от нищото

Колата дори не претърпяла катастрофа, просто била паркирана
Обновена: 22 апр 2019 13:48 | 22 апр 2019 13:10, Нели Христова
78
Безопасни ли са ел. колите? Tesla се самозапали в Китай от нищото
Снимки: Reuters

Седмицата беше взривоопасна за Илон Мъск и двете му компании. В събота Space X претърпя поражение с тестването на двигателите на ракетата Crew Dragon, която тази година трябва да полети с астронавти на борда си. Това може да забави нейното завършване, което и без това вече е отложено няколко пъти, и да доведе до огромни загуби за Space X.

Още по темата

Но предвид факта, че екипът на компанията на Мъск работи заедно с НАСА, това далеч не е толкова голям проблем, колкото видеото, което обиколи всички социални мрежи, показвайки поредното несъвършенство на автомобилите Tesla. Или по-точно – техният "талант" да се самозапалват.

На всички е ясно, че електрическите коли са по-податливи на избухване в пламъци след катастрофа. Но няколко случая на автомобили Tesla, които се самозапалват от нищото вече станаха известни на света.

Този път, колата Model S, просто си стои паркирана в Шанхай, когато пушек започва да излиза от нея и тя експлодира, запалвайки дори превозните средства около себе си.

От Tesla, разбира се, веднага реагираха и съобщиха, че ще изпратят екип, който ще разследва на място.

"След като разбрахме за инцидента в Шанхай, веднага изпратихме хора, които да проверят какъв е случая. Свързахме се с нужните отдели за да разберем по-добре ситуацията. Според информацията, която имаме, няма ранени“, написаха от Tesla в официалния си профил в китайската социална мрежа Weibo.

Инцидентът се случва точно когато автомобилната компания се опитва да повиши продажбите си в Китай, като строи завод в страната. За сега всички автомобили, които се продават там, са внос от САЩ.

Още с представянето на автомобилите си, от Tesla заявяват, че шансът те да се запалят е 10 пъти по-малък от този да избухне кола на бензин или дизел. Не става ясно обаче дали тази статистика се отнася за автомобилите по принцип или за запалване след инцидент.

Но не е тайна, че от 2013 година насам, колите на Tesla от време на време се запалват. Повечето от случаите са в следствие на катастрофа. Но през 2016 година една от колите Model S се запали по време на тест-драйв. През 2018 г. това се повтори с автомобила на телевизионния режисьор Майкъл Морис. Тогава жена му написа в Twitter: “Без да сме се блъснали, от нищото, колата просто се запали...“.

Според експертите, това няма да повлияе на продажбите на Tesla в Китай, нито където и да било по света, но със сигурност трябва да привлече вниманието на големите автомобилни компании върху въпроса: "До колко са безопасни електрическите коли?“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
13
 
! Отговори
129 преди 5 години
Някъде е окъсило или някоя батерия се е разхерметизирала, проблем на тези батерии Li-ion) е, че с досег с въздуха става химична реакция и почва една бяла пушилка и след това гърмеж. Но това е пътя, както навремето първата кола с ДВГ е вдигала не повече от 10км/ч и един кон я е отвявал, така и сега навлизаме в нова ера където с годините батериите ще стават все по-мощни и по-леки.
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но не е тайна, че от 2013 година насам, колите на Tesla от време на време се запалват.**Нема страшно като ги доработят тия коли нема да е от време на време а само постоянно със 100% гаранция.
27
1
 
4
 
! Отговори
Опс преди 5 години
До АнонименВ Пловдив има поне ТРИ!!
26
6
 
8
 
! Отговори
еееь преди 5 години
Това стана по зле от кола с газова бутилка
25
8
 
8
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Вероятно никой от пишещите тук, не е виждал, как гърми стандартен акумулатор на автомобил.Имал съм възможността да съм случаен присъстващ на подобно нещо и с очите си видях, как предния капак на колата се отвори с трясък, а акумулатора се разлетя на парчета, и това, от едно късо съединение.А представяте ли си, при авария или катастрофа с електромобил, в който батериите са с много по-висок ампераж-седите в тостер, без шанс за реакция.Сравнението с газовите бутилки тук е неуместно.
24
5
 
9
 
! Отговори
ogalb преди 5 години
До 17Продават колкото могат да направят, в Европа има много. На Шипхол всяко второ такси е Тесла от години вече, има и доста Х от тази година. Иначе ужасен интериор, друса, черна нискокачествена пластмаса и много бързо ускорение. Дисплея на мястото на тахометъра е страхотен. Телевизора на мястото на централната конзола е меко казано нелеп, все едно дете си е играло да прави кола.
23
5
 
7
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
По бай Тошово време нямаше такива проблеми
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо Анонимен 17.Да- виждал съм няколко таксита в Мюнхен, дори разглеждах едно от вън и вътре .На живо изглежда много добре , без да е нещо изключително .A на мен един колега ми е разказвал, че жена му като била на фризьор и там си говорила с една друга клиентка чиито мъж бил командировка в Дания и и разказвал, че там един от датските му колеги се пахвалил, че като бил в Копенхаген видял една кола Тесла на живо.
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никоя Li-ion батерия не е безопасна. Може да се запали при късо, пренагряване, презаряд. Все хубави работи. Носите си запалка в джоба. Такива работи няма нито с Nicd, нито Nimh нито с оловните акумулатори. Трябва да ги забранят или да измислят други.
20
7
 
10
 
! Отговори
индонезиец преди 5 години
Ама вие купувайте тесли, има още ! Насила натрапват на хората простотии и после що били оглупели ! Айде наздраве от слънчевите острови ! поздрави от Jawa
19
2
 
13
 
! Отговори
Тесла С УдарениеНаА преди 5 години
Самсунг Галакси Ноут 7 се палеше,като за световно,изтеглиха ги.Компанията претърпя загуби,но и поуки,като как се правят литиеви батерии във Виетнам.Това е една от най-сложните и опасни технологии,а самата батерия е натъпкана с електроника,грижеща се за процесите в нея.Всяко сложно нещо има по-голям шанс да се повреди и то опасно.Има случаи на самоволно изключване на батериите,за "предпазване" от свръхразряд.А ако изпреварваш?И у нас има Акумулаторен Мъск!Жална им майка на инвеститорите!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17.Да- виждал съм няколко таксита в Мюнхен, дори разглеждах едно от вън и вътре . На живо изглежда много добре , без да е нещо изключително .
17
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия коли продават ли се изобщо или всичко е ПР? Някой виждал ли е такова чудо на живо?
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВсеки ден по света се запалват десехки коли на бензин и дизел, но никой не говори за това. В Китай обаче се запалил електромобил и това става голяма новина.Тесла са само 0.00000000000000000000001% от колите по света и точно хай тек илон мускова кола от този 0.00000000000000000000000001% да вземе да се запали!
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и разни *** да ми хлавят Tesla за мен си е тесла за собственика, скъпа и ненадеждна таратайка.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележете как гори. Ако си вътре, докато усетиш, че нещо се случва и вече няма да си в състояние да излезеш. Лично на мен на баир лозе не ми требе. А ако и жена с дете ще возя в нея, никакъв шанс да се кача. Ще чакам докато станат по - сигурни.
13
0
 
13
 
! Отговори
ogalb преди 5 години
Жал ми става за пожарникарите, това как се гаси на подземен паркинг и какви щети нанася.
12
6
 
7
 
! Отговори
X преди 5 години
Като се запалят колите на *** обаче си е в реда на нещата и никой не пише...
11
3
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Точно.
10
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден по света се запалват десехки коли на бензин и дизел, но никой не говори за това. В Китай обаче се запалил електромобил и това става голяма новина.