Opel сложи край на четвърти модел

Mokka X последва съдбата на Cascada, Karl и Adam
24 апр 2019 15:10, Красимир Ангелов
18
Opel сложи край на четвърти модел
Снимка: Opel

Още в края на изминалата 2018 г. стана известно, че Opel ще спре производството на малките хечбеци Karl и Adam, като малко преди това същата съдба сполетя и кабриолета Cascada. Така постепенно германците се отървават от колите, създадени по времето, когато марката принадлежеше на концерна General Motors.

Според френското издание L'argus, производството на двата хечбека е завършило в последния ден на март. Създаденият върху платформата на сегашното поколение на Corsa триврат Adam се сглобяваше в германския град Айзенах. Петвратката Karl, клонинг на Chevrolet Spark, се произвеждаше в завода на General Motors в Южна Корея. Освен това стана ясно, че вече е спряно и производството на кросоувъра Mokka X, близнак на Chevrolet Tracker и Buick Encore, в Южна Корея и Испания (моделът получи "хикса" в името си след рестайлинга през 2016 г.).

Автомобилен шеф прогнозира: Идва хаос в индустрията

Opel има на склад запаси от Mokka X, Karl и Adam, така че те ще се продават до края на тази година. Всъщност, последните два модела нямат голям успех - миналата година от тривратката в Европа бяха продадени 41 817 бройки (13% по-малко в сравнение с 2017 г.), а от  Karl - 48 292 (-2%).

За сравнение, продажбите на Opel Corsa през 2018 г. е 216 267 бройки (-6%). Затова не е изненада, че Karl и Adam няма да имат наследници. Е, поне под марката Opel - Karl ще продължи да се произвежда във Виетнам. Там той е представен под местната марка VinFast, която придоби лиценза от GM.

Opel се разделя с три модела през 2019-а

Положението с Mokka X е друго. Въпреки че моделът не е млад и миналата година завърши на "минус" в Европа, дилърите все пак продадоха 120 537 кросоувъра (-29%). Това означава, че второ поколение със сигурност ще се появи. Очаква се той да бъда изграден върху платформата CMP на концерна PSA, която също така ще легне в основата на следващото Peugeot 2008.

Кросоувърът ще получи двигатели от френския модел, но за разлика от своя предшественик няма да има задвижване на всички колела. Затова пък новият Peugeot 2008 и Mokka трябва да получат "зелени" версии.

Втората генерация на кросоувъра вероятно ще бъде показана в края на тази или началото на следващата година.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: OpelMokka X
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франсетата няма да се спрат, докато не затрият марката
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрените модели не са от класа на голф.Астрата ще си е има.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мока май съм виждал няколко пъти. Карл и адам не.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О не! Какво ще карат хора, които не искат голф?
10
1
 
4
 
! Отговори
М даааа преди 4 години
Краят на Опел.....
9
1
 
8
 
! Отговори
Узуна преди 4 години
Възобновете фронтерата е , култов автомобил е.
8
1
 
12
 
! Отговори
Зевзек преди 4 години
Избрани реплики от автофорумите:(запазен правопис!)K1: - Продавам гумиK2: - Гумите кви са? Каде се намират?K1: - Гумите са кръгли и се намират на джанти*****K1: - 125km/h с Fiat 127 по бул. България и малко по-надолу ме спреха кукиK2: -...Да те питат как успя да ги дигнеш ли?*****K1: - Какво мога да направа по двигатела на форд таунус 1.6GL модел 1976. Двигателя е 75 к.с. Искам да го направя около 120 к.с.K2: -Требе да ходи6 в ХОГУОРТС да учиш за магйосник*****K1: - Вкарва ми вода в багажника. Какво да правя?K2: - Пусни рибки*****K1: - Пичове, какво ще стане, ако
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чул си нещо явно от градския фолклор...
6
3
 
5
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Продавам ръждопреубразувател.
5
0
 
11
 
! Отговори
Майстор преди 4 години
Бях фен на тази марка години наред. Много издръжливи коли бяха, ремонтопригодни, и както изключим гниещите купета, бяха вечни. Сега е друго. Опел изобщо не е опел, нафрашкан с ненужни системи и *** (модерни обаче)..... Елементарни ремонти са почти непосилни за масовия автосервизен специалист. Още с излизането си новите модели дават маса дефекти, които така и не се отстраняват в последствие от произоводителя. Разбира се това се отнася за почти всички съвременни брички.
4
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е "рестайлинг"?
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опел-мопел, масовите коли отдавна са фрашкани с електроника бокллуци, предназначени за това да ги покараш кратко и забравиш(смениш) бързо. Ясно е че няма как да стане, но ако можех бих си взел нова кола без грам електроника.
2
13
 
14
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 години
Да, чудесна е направо Мока-та, плащаш за джип, де-факто караш кола, при това Опел. Друго си е да се качиш на Х5-цата
1
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мока-та е супер!