Непродадените: Съдбата на новите коли, които не намират собственик

Много от търговците се принуждават да обявят промоция
Обновена: 5 май 2019 12:00 | 5 май 2019 11:48,
122
Непродадените: Съдбата на новите коли, които не намират собственик
Снимка: Reuters, архив

Хиляди автомобили, слезли от конвейера, така и не се купуват. На тяхно място идват нови модели, което прави продажбата на по-старите почти невъзможна. Какво се случва с всички тези коли? Отговор се опитва да даде изданието Autonews.

Дори най-внимателните изчисления не могат с точност до 100% до покажат, колко нови автомобили от даден модел ще бъде продадени. Просто те не се произвеждат по-поръчка (в случая не става дума за суперколи, излизащи в ограничени серии).

Защо не се продават колите?

Компаниите произвеждат определен брой машини, като се ориентират от потребителското търсене. То е съобразено с мощностите на заводите, работната сила и световните икономически тенденции. В същото време производителите поне веднъж на 2-3 години обновяват всеки модел и съответно потребителят предпочита да вземе именно него, а не предишната версия. Има и изключения, разбира се, като тези клиенти се ръководят от чисто икономически причини - избирайки по-стария вариант на определен модел, те спестяват пари.

Като цяло, собствениците не сменят автомобила си поне няколко години, което е обяснимо. Далеч по-изгодно е да поддържаш една кола, като отстраняваш появилите се проблеми, вместо да си купиш нова. В същото време производителите не са склонни да продават остарелите модели с огромна отстъпка, тъй като това ще намали интереса към актуалната им продукция.

Промоции, акции и разпродажби

Производителите правят всичко възможно, за да избегнат свръхпроизводство, като едновременно с това изпълняват поръчките на дилърите. Така повечето нови автомобили, които не са продадени, остават именно при търговците, които трябва да решат проблема с тях. За разлика от производителя, дилърът няма друг избор, освен да пусне колите на разпродажба с голяма отстъпка, ако те се заседят дълго време в складовете му.

Повечето автосалони използват понятието "Yellow Stock" (жълт производствен запад). Това е минималният процент, в който влиза един автомобил, ако не бъде продаден. В нека са включени и отстъпките при разпродажба. По правило, той е 1% от общо произведените автомобили, но при криза се е случвало до 30% от колите от даден модел, които са слезли от конвейера, така и да не бъдат продадени.

Това кара дилърите са търсят начини, за да се отърват от залежалата продукция. Вариантите най-често са 3 - разпродажба на аукциони, продажби по системата "trade-in" (тя включва замяна с друг автомобил) или продажба на минимална цена на служителите.

Складиране на продукцията

Закупуването или наемането на голяма площ, на която да се съхраняват непродадените автомобили, е крайно нерентабилно за компаниите-производители или за дилърите, но понякога се налага. През 2014 г. в интернет бяха публикувани снимки от Google Maps, на които се виждат огромни паркинги в различни краища на Земята. Това най-често са изоставени летища, които сега са пълни с непродадени автомобили. Такива има както в Америка, така и в Европа.

Обществеността остана възмутена от създалата се ситуация, но по-късно се оказа, че тези снимки са направени още през 2009 г. На тях се виждат добре запазени автомобили, които обаче са оставени на тези площи заради световната финансова криза. По време на нея продажбите рязко спаднаха и принудиха производителите да търсят нови варианти за реализиране на готовата вече продукция.

Още от света на автомобилите четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
до 50 анонимка преди 4 години
Правилно! След още няколко години всички Българи ще са в чужбина и в БълГЕЙрия ще останат емигрантите, пенсионерите, калинките на ГЕРБ, ромите и мечтите ти и няколко нови изстребителя, а утре 8-ми още 2 семейства (седем човека) се завръщат от България към на запад! ХахаАз им пожелавам приятен полет и понеже са ми познати ги чакам с автомобил (чисто нов) под наем и така си карам различни коли и не мисля за нищичко, а колко е и удобен новият Хюндай Кона електро, но дерзай!
79
1
 
0
 
! Отговори
до 50 анонимка преди 4 години
Правилно! След пще няколко години всички Българи ще са в чужбина и в БълГЕайрия ще останат емигрантите, пенсионерите, калинките и ромите и мечтите ти, а утре 8-ми още 2 семейства (седем човека) се завръщат от България към на запад хахаха.Аз им пожелавам приятен полет и понеже са ми познати ги чакам с автомобил (чисто нов) под наем и така си карам различни коли и не мисля за нищичко, а колко е и удобен новият Хюндай Кона електро, но да не вземе да се задавиш от яд....
78
0
 
1
 
! Отговори
до 78 преди 4 години
Защо му се обесняваш на този кокошкар, изобщо? :) Като е такъв разбирач, да си кара ладата и да се кефи
77
0
 
0
 
! Отговори
До Дедо преди 4 години
Викам на теб първо да я вземем.
76
0
 
3
 
! Отговори
Peter преди 4 години
Daite gi za po 1000lv i problema e prekliochen
75
9
 
14
 
! Отговори
дедо преди 4 години
Като гледам какво трепане и какъв мор е по пътищата,колата и книжката трябва да имат такава цена .че да е недостижима мечта за 85% от БГ населението.Друга оправия няма!
74
3
 
22
 
! Отговори
Едо преди 4 години
Вижте сега, големият проблем е в сърцето на човека! ,,Сърцето на човека е страшно болно! Кой може да го познае?" Завист,злоба, алчност,егоизъм,кражби,злоупотреби,глупавост,наивност,неукост,лекомислие,шепотничества,перчене,крамолничества,заговори,убийства и тем подобни,за които неща ви предупреждавам,че които вършат такива неща,нямат място в ЦАРСТВОТО БОЖИЕ! ,,Не си събирайте съкровища,които хващат ръжда и крадец подкопава и краде, но събирайте си съкровища в НЕБЕСАТА,където никой не краде!"
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нашата околия, декември свалиха цената на стария модел А6 с до $20 000.Само споделям.
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Истината 59Странно, тук е пълно с коли над 10г. Те с изкорубени електроники ли са?Аз пък да ти кажа, моята стана на 10г взета от магазина и никога не съм имал проблеми с електрониката от каквото и да е естество!Само умряха 2 акумулатора за тези години, поради многото електроника!
71
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Ами работете и ще си купите и нова кола. В момента в България недостига на кадри е много сериозен, минете един два курса, каквото и да е, дръжте си цената и за отрицателно време ще минете на 2000+ заплата."И ще ти останат 1500 след такси, а колата, освен ако не е VW UP, по-известна, като "оная кутийка за обувки с 4 колела", ще платиш по едно 800 лева ... на месец, всеки месец, след 10к предплата.
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"на какво са богати "богатите"? само не ми казвай - "на пари", защото парите НЕ съществуват!"Я не си плати наема 3 месеца, па обяснявай после че не същестували парите ...
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"От 96 г насам се въведе заложено предварително състаряване чрез което се програмира новите коли да дефектират след 5 г като мине гаранцията. Т"Емчи ка па *** знайм, ша свалим пач или ша чипузами и а са ипрай!
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинатаИстината е, че ако искаш нова кола, едва ли след 10 години, ще караш същата такава ...
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УчуденНе точно, но не се асоциирам със социално неблагоприятните класи....
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До TrololoДа, ако си някво бедняче, сигурно е така :))))
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 71Ако човек си има парички, ше си седи и ше си се кефи и ше ви показва, виййй кви сит нищастни ...
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно,успокой нервите,само ти пробвам реакциите....лесно се вързваш!Нека плювалника започне сега!
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"...живея в нов тристаен апартамент в затворен комплекс.имам магазин, 2 гаража и 3 наследствени апартамента и 70 дка земя в Добруджа..."---Анониме-е-ен, Анонимен! :)Това, което пишеш, ако е вярно (хи-хи!) нямаше да висиш пред компютъра и да коментираш другите. :)P.S. Не съм Владислав, а ти не си крий името! Виж Бойчето от БанкИ как смело се показва по медиите, взимай пример от него! :) :)
62
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл от днешните коли, постоянно умират хора. Да идват роботите шофьори, защото човека, и най-вече българина не става за водач на МПС.
61
3
 
33
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Реституцията роди Чудовища