За пореден път – автопилот на Tesla уби шофьор

Колата се разбила в бус 10 сек. след активиране на софтуера
Обновена: 17 май 2019 12:45 | 17 май 2019 11:20, Нели Христова
96
За пореден път – автопилот на Tesla уби шофьор
Снимки: Reuters

Случи се отново – перфектният автопилот на Tesla разби поредния автомобил, докато ръцете на шофьора му не са държели волана.

Инцидентът се е случил на първи март във Флорида, но властите го обявяват чак сега, след края на разследването. Според информацията им, шофьорът включил автопилота на колата Model 3 едва 10 секунди преди тя да се разбие в мини бус, убивайки го на място. Ръцете му не са били засечени на кормилото през 8 от тези 10 секунди.

Още по темата

Новината отново предизвиква дебати около сигурността на автопилота на Tesla, за който Илон Мъск обеща, че скоро ще стане перфектен, но още не  се е стигнало до там.

Критиците на компанията обаче продължават да твърдят, че да рекламират помощно средство като автопилот заблуждава шофьорите и им дава фалшиво чувство за сигурност.

Tesla, от своя страна, продължава да защитава софтуера си.

"Хората, които управляват Tesla са изминали близо 1 милиард километра на автопилот. Това показват данните ни. Когато системата се използва правилно и шофьорът може да реагира винаги, когато има нужда, то тя работи перфектно и дори по-безопасно от тези, които нямат нужда от асистенция“, казват от компанията. Ала според разследващите, водачът на Model 3 няма вина за катастрофата. Тогава – кой е отговорен?

Според друг доклад, направен от автономна компания само за първата една четвърт от годината, на всеки 2,87 милиона мили става поне един инцидент с Tesla на автопилот.

През годините, реномето на компанията е белязано от много инциденти, някои от които – фатални. Миналият месец семейството на инженер от Apple започна дело срещу Tesla, обвинявайки автомобилния гигант, че несъвършеният му автопилот е отговорен за смъртта на мъжа.

През последните месеци, дори години, софтуерът на Tesla се подобрява. Но той все още се нуждае от пълното внимание на шофьора и не е пригоден да работи по всички пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато системата се използва правилно и шофьорът може да реагира винаги, когато има нужда, то тя работи перфектно и дори по-безопасно от тези, които нямат нужда от асистенцияКАЗАНО Е ВСИЧКО. БЛАГОДАРЯ! МЪСКИ ДА СИ Я КАРА САМ!
25
11
 
7
 
! Отговори
Технолог преди 4 години
Teхнологиите винаги са били и ще бъдат пред човешкия фактор, селяни прости.Излезте от панелките и влесте в реалността. Системи като ABS, ЕSP, круз контрол и всички джаджи, които днес са станали стандартни са резултат от технологичния прогрес, именно с цел да се намали човешкия фактор. Днес той е минимизиран, целта е да се елинимира окончателно. За да може като сте разстроени, надрусани или спиртосани да се качите на колата и да ви закара. И бъдещето е това без значение дали искате или не.
24
0
 
3
 
! Отговори
БайКольо преди 4 години
На това му се вика Бета-версия : трябват малко жертви за да се направи по-добра база
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автономно управление в Бг,мисия невъзможна!пътищата са ни като в афганистан,дупки,маркировка липсва на много места,мантинели,5 G мрежа също,е как ще се движи автономно ,нали трябва идеални условия,датчици на определени места и т.н.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шом са утрепали шофера и пешеходци, значи Мъск е за затвора, ала те ще му дадат нобелова награда за наука шото това е демокрация.С две думи демокрация е да го ду.ат бедните.
21
3
 
8
 
! Отговори
Партибус преди 4 години
"Разни шоферчета, много ги е яд, че колите стават автономни, а техните "велики" умения зад волана се изпаряват и избледняват.Сори, колите ще са напълно самоуправляеми се, няма да се иска шофьорска книжка дори.Влизаш, пускаш GPS-a, казваш на машинката къде да те заведе и тя те води."А ти? Сядаш на силиконовия дедовец и си уплътнява времето с удоволствия, така ли?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
все още не бих ползвал автопилот без да гледам кво става, но всеки ден почти ползвам системата за автоматично паркиране и е гениална... никакъв шанс да закачиш бордюр и да одереш джанта...
19
1
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Истинския проблем ще дойде когато сложат така наречения Изкуствен интелект да взима решения за повечето коли вързани в мрежата. Не е ясно каква рационализация ще ползва бота, имаше скоро изследване как ботовете решават при ситуация на неизбежен инцидент кои пешеходци си струва да бъдат пощадени и кои не, на базата на това решава каква реакция да предприеме, и е малко стряскащо. Хубавото е, че не сме още там, особено в БГ дето половината пътища нямат и маркировка.
18
2
 
6
 
! Отговори
Има хлеб преди 4 години
Те и в България ги карат на автопилот след бутилка уиски , шоуто е ще като като турят и сак със семтекс тесла камикадзе търсете в най близкия терорист дилър на оръжие .
17
0
 
5
 
! Отговори
Таню преди 4 години
ТеслА, сърс!
16
2
 
19
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Такова нещо като напълно автономно управление не съществува още и скоро няма да има. Работя в тази индустрия и мога да го кажа със 100% сигурност.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подозирам комплексирани водачи на Гоуф и БъМъВъ като най-големите противници на автономните коли. Пишман шофьори, за които единствения начин да блеснат пред мацките е да се покажат какви велики дрифтъри са. Затуй много им пречат автономните коли.Очакваме още коментари колко "опасни" са Тесла и как светът не може без Киро компллексаря зад волана, да вземе бързо шоферско репение. Смях в залата.
14
1
 
6
 
! Отговори
Горан преди 4 години
До 9:Така е, но дори и да се развие много технологията, всяко техническо средство има склонност към дефектиране, някъде в цикъла си на експлоатация... Та, пак няма да може на 100% да се гарантира сигурността на хората! Според мен, този дето е жертва на автопилота на Тесла, просто го е задействал късно. Трябвало е от по-рано да го задейства, за да може тъпия софтуер да засече движещия се обект пред него...
13
3
 
27
 
! Отговори
замислен преди 4 години
Здравейте, любители на вискотехнологични джаджи,Искам да ви кажа,че модерното не винаги е безопасно.Знам, че да се модерни за вас е номер едно, но животът е по-важен. За всичко се плаща скъпо,а за това да си гъ_зе се плаща по някога с цената на живота. Колко ли про_ЗД трябва да си,че да се доверяваш на автопилот? Нищо,вие си пресичайте улици с отнесени от фейса глави и вперени очи в дисплея на айфончето и чакайте да ви пазят водачите! И може да се окаже, че сте седнали на дръжката на ТЕСЛАТА
12
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разни шоферчета, много ги е яд, че колите стават автономни, а техните "велики" умения зад волана се изпаряват и избледняват. Сори, колите ще са напълно самоуправляеми се, няма да се иска шофьорска книжка дори.Влизаш, пускаш GPS-a, казваш на машинката къде да те заведе и тя те води.
11
7
 
15
 
! Отговори
. преди 4 години
А защо е необходима тази глупост, наречена "автономно управление на автомобил"?
10
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете с тези глупости - човешкия фактор си е фактор. Какво е това да спиш в кола, тя да те вози ти да си свиркаш - това са пълни простотии на "цивилизацията".
9
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе това е бъдещето със сигурност - самоуправляващи се коли.Въпросът е, че докато се усъвършенства технологията, ще има още жертви.Шофьорлъка обаче ще изчезне като професия.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са 2 а 11 вече. 1 от тях пешеходец.
7
1
 
32
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Когато т*ъпак използва техническо средство, няма значение какво, винаги е много рисковано, както за околните, така и за самия него....