За пореден път – автопилот на Tesla уби шофьор

Колата се разбила в бус 10 сек. след активиране на софтуера
Обновена: 17 май 2019 12:45 | 17 май 2019 11:20, Нели Христова
96
За пореден път – автопилот на Tesla уби шофьор
Снимки: Reuters

Случи се отново – перфектният автопилот на Tesla разби поредния автомобил, докато ръцете на шофьора му не са държели волана.

Инцидентът се е случил на първи март във Флорида, но властите го обявяват чак сега, след края на разследването. Според информацията им, шофьорът включил автопилота на колата Model 3 едва 10 секунди преди тя да се разбие в мини бус, убивайки го на място. Ръцете му не са били засечени на кормилото през 8 от тези 10 секунди.

Още по темата

Новината отново предизвиква дебати около сигурността на автопилота на Tesla, за който Илон Мъск обеща, че скоро ще стане перфектен, но още не  се е стигнало до там.

Критиците на компанията обаче продължават да твърдят, че да рекламират помощно средство като автопилот заблуждава шофьорите и им дава фалшиво чувство за сигурност.

Tesla, от своя страна, продължава да защитава софтуера си.

"Хората, които управляват Tesla са изминали близо 1 милиард километра на автопилот. Това показват данните ни. Когато системата се използва правилно и шофьорът може да реагира винаги, когато има нужда, то тя работи перфектно и дори по-безопасно от тези, които нямат нужда от асистенция“, казват от компанията. Ала според разследващите, водачът на Model 3 няма вина за катастрофата. Тогава – кой е отговорен?

Според друг доклад, направен от автономна компания само за първата една четвърт от годината, на всеки 2,87 милиона мили става поне един инцидент с Tesla на автопилот.

През годините, реномето на компанията е белязано от много инциденти, някои от които – фатални. Миналият месец семейството на инженер от Apple започна дело срещу Tesla, обвинявайки автомобилния гигант, че несъвършеният му автопилот е отговорен за смъртта на мъжа.

През последните месеци, дори години, софтуерът на Tesla се подобрява. Но той все още се нуждае от пълното внимание на шофьора и не е пригоден да работи по всички пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
към лададжията преди 4 години
Точно вчера видях съвсем нова Лада, Гранда или Гранада нещо беше?? Лошо за феновете е, че е съвсем сегашен модел на хечбек, прилича на корейска кола отпреди 10-на години и предполагам е пълна с електрониката на Бош. Лично за мен това не е никаква Лада, с пословичната простота на обслужването и достъпна цена, а бутиков и рядък модел
85
0
 
1
 
! Отговори
Команиз патерот преди 4 години
Най-добрата кола е руцката Лада.Руските учени никога няма да й сложат автопилот.Жалко, че народа толкова затъпя и не иска вече да купува Лада.
84
0
 
2
 
! Отговори
Секир Тесларов преди 4 години
Тези от Тесла да спрат да крадат технологиии от Сухой
83
1
 
13
 
! Отговори
х преди 4 години
Не мога да си обясня, не може ли да се направи една токова кола обикновенна и проста, кому са нужни тия тъпоти, който не може да кара и му трябва автопилот, значи не е за пътищата !!
82
0
 
4
 
! Отговори
нотариално заверено преди 4 години
Да търсиш отговорност от автопилот е точно толкова разумно , колкото да ""пришиеш"" застраховка ГО към автомобила....хм..л
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СкептиченТова го никоя правораздавателна система в света ...
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За кой ли път аз, признавам пред че не мога да карам сам.Безброй мили ... от мили безчет че на учил тоя бот.Секунди наред аз не мога да спра своя автопилот!Защо повярвах, на Мъск като на малко дете.Защо не избягах, защо повярвах.Но накрая успях .... в една стена се спрях!
79
0
 
4
 
! Отговори
Скептичен преди 4 години
Аз съм ЗА използването на коли с автопилоти, но когато стане инцидент годинките в затвора да се пишат на собственика на автомобила и на Мъска, независимо кой е виновника за катастрофата, ако е между два автономни автомобила тогава да го поема двоен(затвора)
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мани бегайДоста по-добре е от обикновения Круизконтрил... А не се знае - може би след 5 години ще е същата боза, може би ще имаме автономни коли. Аз лично искам кола, която може д си намери сама парко място, или направо да отиде на 10мкилометр и да се паркир някъде безплатни, след което да се върне, като я призова.И исти ата е, че тази "фантазия" не изглежда толкова непоатижама, през 2019-а.
77
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де Не може да искате автопилота да е перфектен.Предизвикал е най много 5 птп-та А е предотвратил сигурно 3000Няма нищо перфектно и затова трябва да има някой в колатаНе може да си на 5 ракии и да си мислиш че си безсмъртен с автопилот, който разчита на лентите на пътя и ако не е сигурен се изключва
76
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам критиките към Tesla, за 9 години са се случили едва 2 инцидента с автопилот. Всеки ден стават хиляди птп-та с нормални автомобили (много от тях фатални).
75
1
 
7
 
! Отговори
Мани бегай преди 4 години
Не ги разбирам хората които искат автопилот, като те мързи да караш вземи си шофьор или се вози с рейса. Какъв е смисъла от автопилот върху който трябва да си концентриран постоянно, това е все едно да си го замотам с тиксо за волана и да гледам как кара. Пълна безсмислица.
74
4
 
16
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 4 години
Правото на избор е неотменимо лично право!Днес самоубийците могат да избират между Боинг и Тесла :)
73
1
 
7
 
! Отговори
SOL преди 4 години
Автопилотът е пуснат и всеки сам преценява дали да го ползва. При условие, че има хиляди предопрежедение, че не трява да се разчита на него. Отговорността не персонална. Всеки сам прецеянва. Заставаш пред кола и колата те блъска, кой е виновен, колата или шофьора в тази кола? Автопилотът може единствено да се ползва, когато ръцете ти са на волана, но има хитерци, които измислят и заблуждаващи системата устройства!
72
0
 
3
 
! Отговори
SOL преди 4 години
Хайде, не преувеличавай. Не живееш само ти там. Сигурно от Флорида не си мърдал!
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да бъде!
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не, петролното лоби, да не е убило шофьора? За пореден път...
69
5
 
4
 
! Отговори
Статистик преди 4 години
Автопилота на Тесла е по-безопасен от средностатистическия *** по пътищата.
68
4
 
6
 
! Отговори
Шокиран гражданин преди 4 години
Шокиран съм! Човек е загинал при автомобилна катастрофа!!
67
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
Това е естествен подбор в действие!