DMC DeLorean – колата, която се завърна в бъдещето

След тежък фалит, автомобилът от легендарната лента отново е на път да възкръсне
20 май 2019 18:36, Нели Христова
11
DMC DeLorean – колата, която се завърна в бъдещето
Снимки: Reuters

Небоядисано тяло от нераждаема стомана, врати, които се разперват като крила на орел, двигател, поставен в задната част на автомобила – когато Джон Делоран решава да създаде първата си спортна кола, той е сигурен, че точно тези характеристики ще отличават неговото творение от всички останали.

През 1973 година Делоран основава автомобилната си компания - DeLorean Motor Company или DMC. По-малко от десетилетие по-късно тя фалира, а създателят й е арестуван от ФБР заради трафик на кокаин. Но колата, която остава след себе си се превръща в легенда – DMC  DeLorean е наричана "Tesla-та на своето време", пътувала не само по земните пътища, но и на тези през времето и пространството в "Завръщане в бъдещето“.

Делоран искал да създаде "етична“ спортна кола – такава, която е безопасна, не гори много гориво и не бърка дълбоко в джоба на шофьора си и издържа дълго.

“Той искаше да избяга от правилата на индустрията и да прави нещата по свой собствен начин“, казва Стивън Уейн, директор на възкресената  DeLorean Motor Company, който през 1977 година придобива целият инвентар на Делоран, пред CNN.

“По това време автомобилната индустрия е в застой. Нищо интересно не се случваше. Така Джон Делоран можеше да избира с кого да работи и, естествено, се сдоби с най-добрите от най-добрите механици“, допълва Уейн.

Стоманеният орел изглежда толкова впечатляващо благодарение на дизайнера Джорджето Джуджаро, работил по модели на Мазерати и Алфа Ромео. 

"Тя е зашеметяваща кола – била е преди и все още е. Няма начин да не привлече вниманието ти“, казва Уейн.

До 1976 година Делоран вече има прототип на колата – шасито е направено от фибростъкло със специална технология, която има екстремна издръжливост при катастрофа. Двигателят се намира по средата като при всички чистокръвни спортни коли.

Ала накрая Делоран решава да го премести в задната част на автомобила, както при Пежо, Волво и Рено. Това се превръща в първото лошо решение, което компанията взима.

После идва и втората грешка – първо Делоран иска да построи своята фабрика на мястото на стара военно-въздушна база в Поерто Рико, но британското правителство му предлага 120 млн. долара и място в близост до Белфаст за целта. Делоран се съгласява, неосъзнавайки, че това ще се отрази на доставките му.

Той иска да произвежда близо 30 хил. коли на година, а цената им да е 12 хил. долара. Така колата става позната като DMC-12. Цената обаче скача – през 1981 година тя е 25 хил. долара или около 70 хил. долара в днешни пари, през 1982 г. цената скача на близо 30 хил. долара, а през 1983 г., сумата, която бъдещите собственици на колата трябвало да заплатят била 34 хил. Предвид тези цени хората предпочитали да си купят автомобил от добре утвърдената марка Шевролет, който струвал 16 хил. долара.

Въпреки всичко, през 1981 година, първият DMC DeLorean вече бил на улицата, само 28 месеца след като фабриката отворила врати.

Не всички коли били еднакви – няколко подобрения били направени между излизането на първия автомобил и последния от марката. Критиците били разочаровани от това, колко бавно се оказало превозното средство – то имало само 160 конски сили под капака, и ускорявало от 0 до 60 за цели 10 секунди – по-бавно от конкурентните Проше и Шевролет. Ала дяволитото излъчване на колата поддържало продажбите.

Скоро обаче късметът предал DeLorean Motor Company -  парите свършвали, компанията била отчаяна. Джон Делоран бил арестуван от ФБР през октомври 1982 година заради неговия опит с пренасяне на наркотици да събере средства за автомобилите си. Седмица по-късно DMC обявява фалит. 9 хил. коли били произведени до 1983 година, когато продукцията приключила.

След две години Делоран е освободен, всички обвинения срещу него са свалени. Но компанията му я няма, а фабриката му е затворена. Когато го питат, дали би се върнал обратно към автомобилния бизнес, той отговаря: "Бихте ли купили дори кола втора ръка от мен?“

След като компанията фалира, останалите бройки автомобили са продадени за по-малко от 21 хил. долара всяка от друга компания в Охайо. Ала скоро сред погрома си, DeLorean Motor Company възкръсва отново.

През 1981 година Робърт Земекис и Боб Гейл пишат сценария за филм, който е на път да се превърне в един от най-емблематичните за времето си. В него тийнейджър пътува през времето с машина, построена от хладилник.

1984 г.  - Делоран все още е на съд за трафик на наркотици, а продукцията на „Завръщане в бъдещето“ е в своя ход.

Хладилникът се превръща в нещо много по-велико -  DMC DeLorean. Решението именно този автомобил да се превърне в машината на времето на Док, прави колата безсмъртна, а продажбите й отново скачат. Фенове от цял свят издирват превозните средства, за да ги превърнат в точно копие на тази от филма.
За самата продукция са построени три нови автомобила, като първият прототип в момента се намира Автомобилният музей на "Питърсън“ в Лос Анджелис.

Днес Уейн притежава близо 4 милиона части от останалите 21 хил. коли, които Делоран така и не произвежда. Те се използват за са бъдат поправени онези 9 хил., които все пак виждат бял свят.

"Цената на  DMC-12 скочи много през последните години. Ние продаваме коли, които са козметично и механично перфектни за сумата от 50 хил. долара и влагаме в тях близо 30 хил. долара за поправка“, обяснява Уейн. Той има още една мисия – да използва някои от останалите части за да построи чисто нов DMC от нищото, както и модерен автомобил, може би електрическа кола или SUV.

“Силата на марката отново се завърна. През първото десетилетие, историята й беше белязана от трафик на наркотици и фалит. През второто, всички си мислеха, че е прототип за филм. Ала сега, всички си връщат вярата в това, че DMC е добра, надеждна класическа кола, която е била много иновативна и желана“, казва Уейн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Грашданин преди 4 години
До Анонимен 6Оми шото орляка е голяма птичка така страшна ... И поооо някак си такова вървежно е *** знам .. какт да е рабра ***
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Но колата, която остава след себе си се превръща в легенда DMC DeLorean е наричана "Tesla-та на своето време","Начирана? От кого?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а относно колата: уникална е! Виждал съм такава и съм се возил, доста е била напред за времето си!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Врати, които се разперват като крила на орел...------------------------------------------------------------------------- а защо не като крила на лешояд да речем, или на щъркел, защо точно орел питам аз? Въпросът е риторичен, не ми отговаряйте моля!
5
2
 
9
 
! Отговори
tamada преди 4 години
До ДжурналистКрадци, не журналисти. Това е превод на статията от Джакопо Приско в сайта на CNN.
4
2
 
15
 
! Отговори
Джурналист преди 4 години
Ех, какви дЖурналисти е РАЖДАЛА българска майка юнашка !
3
4
 
4
 
! Отговори
До-1... преди 4 години
Буди- хората,....Да- те- будят .......
2
7
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 4 години
Днес, заснех,....GSM- Мотора,.....Зад- петолъчката,.....Много- здраве....
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нераждаема стомана"? Т.е. стомана, която не ражда, да?