FCA налива 700 млн. евро в електрически Fiat 500

Концернът предвижда производството на 80 000 машини годишно
15 юли 2019 22:25, Красимир Ангелов
9
FCA налива 700 млн. евро в електрически Fiat 500
Снимка: FIAT

Корпорацията Fiat Chrysler Automobiles (FCA) обяви намеренията си да инвестира 700 млн. евро в модернизацията на завода Мирафиори в Торино с цел производство на ново поколение на FIAT 500, оборудвано с електрически силов агрегат. Плановете на италианците са годишно от конвейера да слизат 80 000 машини.

Във FCA се надяваха сливането с Groupe Renault да им помогне именно за производството на електромобили - нещо, с което французите се справят отлично на пазара в Европа. В крайна сметка обаче преговорите се провалиха заради несъгласието на Nissan и сега италианците ще трябва да се оправят сами.

Идеята за електрификация на FIAT 500 се дължи на факта, че продажбите на този модела продължават да растат (+15%) въпреки преклонната му възраст - той се произвежда още от 2007 г. През 2013 г. компанията представи електрическа версия на хечбека за американския пазар, но се оказа, че тя носи големи загуби - над 10 000 долара от всяка произведена бройка.

Това принуди тогавашният бос на FCA - покойният вече Серджио Маркионе, да помоли американците да не си купуват FIAT 500е, който и без това беше със скромни технически характеристики. Хечбекът предлагаше пробег от едва 135 км на цена от 33 000 долара, докато конкурент като Nissan Leaf изминаваше 2 пъти повече и струваше 30 000 долара.

Още информация и снимки вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ториноFiat 500FCA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Пепа преди 4 години
*** тва сериозно ли?
7
1
 
2
 
! Отговори
Lithium преди 4 години
Цена 95$/кгЗа батерии на една кола 10кг.Световни запаси 53млн. тона.Електроавтомобилите не са скъпи заради батериите.
6
3
 
5
 
! Отговори
Fool преди 4 години
До Анонимен 6Тесла никога не са имали масово производство и никога няма да настигнат големите компании. А за електрическите автомобили е ясно и на луната, че още им е рано да пробият. Цената им не е конкурентна заради цената за развитието. Но пък виж Тойота отдавна са на пазара на хибриди и надали да на загуба. Въпроса не е дали някога ще минем от хибрид към електричка, а кога точно. Нефта не е вечен, ясно е че трябва да има алтернатива, а защо не тя да е и горивната клетка.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електрическите автомобили НИКОГА НЯМА ДА ПОЕВТИНЕЯТ и никога няма да станат масови.Тесла която към момента е "най успешната" фирма в тази сфера продава електрически коли за 100 000 долара на загуба. Нито един производител не може да спечели от продажбата на ел. автомобил. И това няма да се промени защото като се увеличат продажбите ще поскъпнат и редките метали необходими за батериите. А батериите са 50% от цената на колата имат живот само 6-7 години. А рециклирането е скъпо и мръсно...
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елекрическите автомобили отново ще претърпят глобален провал! Съвсем скоро ще лъсне истината че двигателите с вътрешно горене все още нямат адекватна алтернатива. Дори при сегашните смешни нива на продажби производителите на електромобили вече изпитват сериозни дефицити за батерии поради недостиг на редки метали.А представятели си какво ще стане ако всички автомобили трябва да се заменят? То Изобщо няма толкова литий на Земята! Отделно ще имаме и проблем със консумацията на енергия.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 1Yogo-то и то е жалка работа... И не ми трябва, да съм производител на автомобили, за да го кажа/
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С новите подобрения в батериите и двигателите, сигурно ще може да напомпят едни 220-250 километра. Което, за такава градкса въшка е супер, но се съмнявам, че може да се повишат продажбите с много.
1
10
 
3
 
! Отговори
dfg преди 4 години
Тези са жалки!