Ралито, в което времето е спряло: Олдтаймери по пътищата на Южен Тирол

Някои от тези коли са на 80 г., но все още се движат
3 авг 2019 14:32,
13

В ралито "Южен Тирол класик" времето се е върнало с 80 години назад и на пътя излизат коли, чиито "колеги" отдавна са в пенсия. Точно тези обаче показват на какво са способни.

Маршрутът на ралито с олдтаймери минава през италианските градове Шена, Мерам и Лана.

В ралито участват Рена и Андре - двамата германци с Бентли от 1948 г, чиято стойност днес е над €300 000.

Те са дошли на ралито с Bentley Speed 8 - спортна кола, която има 180 конски сили под капака, а резервоарът събира 200 литра гориво.

Усещането в тази кола е съвсем различно спрямо съвременните.

"Усещаш двигателя с цялото си тяло. Управлението на кормилото е толкова истинско, грубо и механично. Усещаш миризмата на бензин, а окачването е несравнимо по-твърдо от това на съвременните автомобили", обяснява Андре пред DW.

Преди старта се провеярва дали всичко е наред - ако има износени маркучи, те се уплътняват, защото в противен случай е възможно да избухне пожар.

Най-старата кола на ралито е от 1908 г. По онова време автомобилите са били оборудвани с пистолети, с които шофьорите да плашат животните.

Мигачите пък не са били прекалено сложни, даже напротив - протегната ръка наляво или надясно е служела за сигнал, с който шофьора да каже накъде ще завива.

Обратно в 2019 г., където разполагаме с навигационни системи, участниците в "Южен Тирол класик" не се наслаждават на тази екстра, защото в ралито не е разрешено. Затова в колата има двама - шофьор и навигатор, който с помощта на компас и карта посочва маршрута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
K преди 4 години
Сега разбирате ли колко века сме назад във времето... Народе
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Думата на български е СТАРОВРЕМСКИ
8
0
 
0
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
До Австрия с паспортбоганите не правят коли. Коли правиме ние, ако не си чувал за Холден, няма начин да не си ги срещал в БГ защото дори по българските пътища има доста Холдени. Някой модели са по лиценз на Понтиак, Форд, ГМ. Модели statesman или сега SS много се карат тука
7
0
 
4
 
! Отговори
Лъки преди 4 години
В България също. Олдтаймери колкото щеш. В България също времето е спряло, като че ли все още се намираме в 90-те.
6
1
 
0
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
преди малко се върнах от разходка с е-байка до плажа ходих малко и сега зареждам батерията, а днес в гаража не успях да сложа оф роуд ъпгрейдите по колата защото нещо са объркали, а те идват от Америка. Сега ще ги връщам. Утре ще скитам на офроуд на юг от сидни. Тука електрички няма много, най вече заради климата, до къде ше стигна лятото като натоваря семейството, офроуд байкове, киматика, май ше зе запаля по пътя. Инъче евала за приключенията, там в студа електричките не прегряват сигурно
5
0
 
1
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До от сидниАав$тралияНие в Норвегия сме на електрички. Даже съм взел мъничка електрическа кола под наем за из града,голяма благинка е.Ай посДрафии от Норвеген!Скоро ще попиша в форума хуулиганс . Има нови попълнения в блога
4
0
 
2
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
казвам ви го като българин и австралиец с паспорт, представете си боганите тука зад Операта как шлямпат английски, е същото е като чета български в тоя сайт се едно съм на сточна гара, олд таймери, инфлуенсъри, хъбове и хъбаджии, ласмаги-джасмаги тонколони монколони...
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са хобитата на немските пенсионери
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.стар часовник.
1
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е олдтаймер?