Глобите на пътя: Европейският подход за справяне с джигитите

Повечето държави предпочитат да заложат на по-високи глоби
20 авг 2019 21:15,
50
Глобите на пътя: Европейският подход за справяне с джигитите

Дебатът за това какви мерки са нужни, за да се намалят жертвите на пътя и да се санкционират нарушителите е разгорещен не само у нас, но и в Европа. В много европейски държави увеличаването на глобите е основен начин за борба с нарушителите. В краткия обзор на Automedia.bg преглеждаме какви мерки са избрали най-големите европейски държави.

Германия

Министърът на транспорта на Германия - Андреас Шоейр, предложи в началото на август редица инициативи за увеличение на контрола върху движението и за промени на сегашните правилници. Основната идея е въвеждането на нови глоби, които ще намалят броя на нарушителите. Например, водачите, които блокират аварийните ленти и пречат на спасителните екипи, ще плащат глоба от 230 евро и ще остават без книжка за месец.

Инициативата на министъра предвижда и увеличение на глобите за неправилно паркиране от 15 на 100 евро. Навлизането в лентата за велосипедисти също ще се наказва сурово. Предстои обаче тези предложения да бъдат одобрени от Бундестага, като това може да стане още през следващия месец и така промените ще влязат в сила още преди края на годината.

Франция

С увеличение на глобите се сблъскват и шофьорите във Франция. Наскоро бяха приети промени, засягащи движението по магистралите, като основната от тях засяга тези, които забавят движението в крайна лява лента. Те ще бъдат глобявани до 150 евро. Минималната скорост за движение в лявата и средната ленти на аутобаните в страната е 80 км/ч и кой се движи с по-малко, ще плаща глоби. При издължаване на място санкцията е 22 евро, а в рамките на седмица - 35 евро. При просрочване сумата скача до 150 евро. Изключение ще се прави само за автомобили, които са претърпели авария, но в такъв случай трябва да бъде уведомена полицията.

Великобритания

Във Великобритания властите започват кампания срещу шофьорите, които не си слагат предпазен колан. Глобата в момента е 100 паунда за Англия, Уелс и Шотландия, и 150 паунда за Северна Ирландия, като към нея се добавя още едно наказание - натрупване на контролни точки. Когато се съберат 12, книжката се отнема за срок от до 3 години.

Основните промени в правилника за движение в Обединеното кралство вече влязоха в сила, като те засягат и магистралите. Там е въведена глоба от 100 паунда за движение в аварийната лента и също се трупат наказателни точки. Вече е задължително обучаващите се шофьори да карат и по магистрала (с инструктор, разбира се).

Италия

Властите в Италия също подготвят промени, които ще влязат в сила до края на годината- Основният проблем е нежеланието на хората в автомобила да поставят предпазни колани, както и говоренето по телефона от шофьорите. Промените вече са одобрени от долната камара на Сената, като предстои окончателното им гласуване. Когато това стане, хванат да говори по телефона по време на движение водач ще остава без книжка за срок от до 2 месеца и ще плаща до 250 евро глоба. Освен това, шофьорът ще носи отговорност и съответно ще подлежи на наказание, ако някой от пътниците в колата е без предпазен колан.

Испания

В Испания решиха да не въвеждат по-строги правила за движение, а само да контролират по-сериозно спазването на сегашните. От  август вече се използват дронове за наблюдения на най-опасните участъци от пътищата в страната. Ако бъде забелязан нарушител, сигналът за него се предава в управлението, където веднага се написва глоба и тя се изплаща на виновника заедно със снимка на провинението му.

Гърция

В Гърция основният проблем се оказа пушенето зад волана и от началото на август в страната действат жестоки мерки. Всички шофьорите на таксита, автобуси и друг обществен транспорт ще бъдат глобявани по 1500 евро, ако запалят цигара, докато са на работа. Отделно от това ще се отнема и свидетелството за правоуправление за срок от месец.

Ако в салона на автомобила има дете на възраст до 12 години, санкцията за шофьор, който пуши е 3000 евро. Ще се отнема и книжката. С 1500 евро олеква човек, който пуши докато кара, толкова е и санкцията за пасажер в автомобила, позволил си запали цигара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
16
 
! Отговори
идеята е преди 4 години
да се събират глобисъбирането на глоби на запад и особено в САЩ е бизнес в юдо-масонските "демокрации" не само държавата но и всеки дерибей събира глоби
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С глоби нищо не се решава... освен едни хора да си напълнят джобовете.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бре драги журналясти, знаете ли изобщо значението на думата "джигит" или просто повтаряте като папагали?
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Ами ГЛАСУВАЙ бе ТЪПАН!!!Ама не за разбойко, Болен, Шкембелията, Пеевски-Доган, Бюреков, Магарешки, Рада-дълбоката, Костов и т.н. ами за някой НОРМАЛЕН !!Кой?Когато сте готови да гласувате Той ще се появи.Работата е че нито сте готови да изберете читав лидер нито някога ще сте готови.Вие сте прости и Бойко е *** та всичко си е точно.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скрити данъци са това, иначе излезе че цяла Европа са джигити. Най-вече държавите са пред фалит начело с кравария.
19
3
 
8
 
! Отговори
V преди 4 години
Глобите са не ефективни и ченгела е готов да убива за да не си върши работата и да лежи в патрулката .Освен това за тях и техните семейства законите не важат.Има си технически средства са ограничение на скоростта ,но тогава герберсо дегенерата няма да може да нарушава закона. Има възможност чисто технически да се ограничи скоростта ;) например на 120 км.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много съжалявам, но в България положението е аналогично с гадна африканска държава(Мали, ЧАД и т.н.)Буквално сте тотална щета.
17
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А знаете ли че във Франция максималната глоба е 160 ? включително и за скорост с 300 км в час и пиян-залян, М???Какви глоби какви домати зимно време???Включително престой без рокер на синя зона-17?.Няма репатриране, няма скоби, няма дявол.Знаете ли че в Бг ви щавят като парени кокошки,М???Балъцииии, това сте българите.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ади глупости пакОня ден на м.Тракия една кола на НС ме издуха , да не кажа с 200 ама поне 180 имашеЧак не видях номера ,камоли кой беше вътре.
15
3
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
България, към 22-22,30 на осветена улица в областен град, спират за рутинна проверка лек автомобил.Проверяват всичко, даже резервната гума, пожарогасителя, и дали има медикаменти с изтекъл срок на годност в аптечката. Откриват, след разпореждаве да се загаси двигателя, късите ссветрини, че отпред, двата габарита, вътре в рефлектора на фаровете не светят.Отказват категорично да бъдат сменени на място.Резултатът-акт, 200 лева, не отпадат в съда, било по тъмно. Така е в Северозапада....
14
1
 
4
 
! Отговори
Константин преди 4 години
То хубаво, ама контролът като липсва, ако ще и хиляди евро глоби да направят, като те спре другарят даяджия или пътен полицай, срещу 50 евро/лева и те пуска, дори да ти напише акт, наказателните постановления отлежават с години по канцелариите в институциите и пак реално не понасяш никакво наказание.
13
1
 
13
 
! Отговори
Саллах ибн Фахад преди 4 години
Най-вероятно е на европейският подход за справяне с джигитите народът да отговори с шериатския метод за ликвидиране на мародери.
12
0
 
3
 
! Отговори
С една дума преди 4 години
порно.Но.Нещата са такива, че порното е вече вид естетическа категория.
11
3
 
18
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 4 години
Трябва да си малоооумен за да плащаш глоби на чантаджиите хрантутници и на гербавата хунта. Ф16-ките да си ги плащат Цецо физкултурника и Магнолий Еднокнижников.
10
2
 
24
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Ако бяха загрижени за здравето и дълголетието на народа щяха да вдигнат пенсиите и заплатите, щяха да забранят цигарите, да легализират марихуаната, щяха да наложат строг контрол на храните и т.н. и т.н.Но понеже нищо от това не се случва на всички е ясно че тази загриженост е фалшива и лицемерна като диплома за висше образование на гербава калинка.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
True story: Имам приятел който в продължение на няколко години беше събрал 7-8 акта и не знам си колко фиша, не беше платил НИТО ЕДИН от тях, те изтекоха по давност, и сега той на пук си извади златен талон, размахва го навсякъде и се подиграва с КАТ!До тук с глобите които можели да решат проблема...
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тъй де, ама в Гербав Бантустан точно джигитите не плащат никакви глоби, а си ги събират в колекция, и държавата е безсилна да им направи каквото и да било!Високите глоби се плащат само от баламите, и се използват от ГЕРБ за пълнене на продънения държавен бюджет, а не за превенция на катастрофи
7
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук в Австрия ви конфискуват автомобила ако не си платите глобата на момента. А глобите и за най дребното нарушение са фрапиращи. Затова местните са едни от най примерните водачи в целият ЕС. Които са оставени насред нищото втори път не си помислят да правят нарушения и стават най дисциплинираните мравки. Толкова дисциплинирани стават че съм се чудел. Довчерашен джигит да кара с 100 км. на магистрала. Когато го попитах защо с такава ниска скорост кара ми каза че не му се ходи пеша.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано в България глобите се увеличат двойно, че на съседа полицай му се роди трето дете. И то ще трябва да учи в частно училище, а после университет в чужбина, като двете си каки. Пара трябва ей, то на една заплата кара ли се.
5
3
 
26
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Европейски глоби не вървят при селски пътища ,наричани магистрали !! До СТ. Загора е страшна магистралата от две год. и нарочно не се ремонтира ,за да събира милиони тиквуня то глоби ,защото скоростта е ограничена на 90 !