Без мотори в листовките за шофьорска книжка

И още промени в новите правила за кандидатите
13 ное 2019 10:06, Петя Славова
26
Без мотори в листовките за шофьорска книжка
Снимка: архив, Булфото

Обучението за категория А, А1 и А2, което позволява управление на мотор, ще бъде премахнато от теоретичната част на шофьорските курсове и листовките за книжка за кола и ще бъде отделно. Това ще бъде заложено в новите правила за шофьорските курсове, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Сред новостите за кандидат-шофьорите е и промяна на времето, което трябва да прекарат при инструктора преди да могат да се явят на изпити, съобщава "Монитор". Задължителните часове по кормуване скачат на 42 от досегашните 31. За сметка на това времето за теория ще бъде по-малко с 14 часа. С промените часовете за изучаване на правилника ще бъдат 26, вместо досегашните 40. За отделните модули също ще бъде фиксирано определено време.

Управлението на учебния автомобил извън населено място трябва да бъде минимум 6 часа.

"Голяма част от пътнотранспортните произшествия се случват в участъци извън населените места, където няма предпоставки това да случи. Това говори, че трябва да се работи за повишаване на уменията за управление на автомобилите.“, обясни зам.-министърът.

Към тези умения ще бъде заложено и задължителното управление по автомагистрала, скоростен път или път с интензивен автомобилен трафик, тъй като в близост до някои места няма магистрали и няма как курсистите да бъдат задължени да отидат. Това пък дава възможност с промените курсистите да карат по повече от 2 часа на ден. "Ние фиксираме минимум 3 часа, като се има предвид времето, което е необходимо да се достигне до магистрала и да се кара по нея. Затова създаваме условия курсистите да провеждат по 3 часа на ден", уточни Михайлова.

Минимум 10 часа управление в населено място с голяма интензивност също ще бъде заложено в промените на шофьорските курсове. "Свидетели сме, че в големите градове като София, Пловдив, Бургас, Варна задръстванията понякога не са случват, защото условията са такива, а защото са важни уменията да се движиш в местата с голяма интензивност.", коментира необходимостта от промените в правилата за шофьорска книжка зам.-министърът.

Поне 2 часа пък ще бъде кормуването през нощта или в светлата част на деня, но в условия с намалена видимост и използване на светлините. Това ще помогне на кандидат-шофьорите да се ориентират в движението, маркировката, габаритите, разстоянието до колите, които са преди това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги търсим проблема на друго място. Вместо да стегнат ченгетата да си вършат работата, принуждават курсистите да си измислят "условия с намалена видимост" за да си вземат задължителните два часа кормуване.
20
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Вместо могори ще има ел. тротинетки
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да спрем на Йонко новините нищо реално само глупости.Спрете му бТВ и нова веднага
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът идва от там че няма наказания. А се получава ве всички плащат заради това че държавата не наказва, а професиалността при ченгетата я няма никъде
17
2
 
2
 
! Отговори
спящ полицай преди 4 години
През 2018 год щест хиляди са управлявали МПС без книжка.
16
0
 
10
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Проблемите не са в обучението, а във възпитанието и културата на водачите. И 100 ч. кормуване да има това няма да промени някой, който по рождение е *** !
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, къв мотор, бе!Аз колело не мога да карам те за мотор говорят!(Проблем с дясното коляно от детска възраст)-)))))ПСАз съм с "С" категория от 16 години, а за "В" даже не помня!
14
1
 
5
 
! Отговори
парите!!! преди 4 години
Финансовите интереси на иснтрукторите надделяха над разума.Кой, как, по какъв начин прецени колко часа кормуване са необходими и как те са еднакви за всеки човек???Аз мога да си чета тероията и без да плащам на инструктора. За шофиране има и некадърници има и таланти. За кого колко часа кормуване са необходими?А за детето дето от 5годишен кара карт колко часа?Пълен идитизъм и лобиране.Единствената грижа на държавата трябва да са изпитите.Само там се вижда кой какво и колко е научил
13
0
 
4
 
! Отговори
Тапия преди 4 години
1/3 от курсистите имат шанс да карат на магистрала, другите 2/3 само теоретически.
12
4
 
12
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Най-после ... Моторите трябва да си имат отделна книжка и курс ... Много хора си мислят, че като могат да карат кола и могат и мотор ... Еми ... не.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние в България масово нямаме добри улици за каране на кола. Улиците трябва да са ни прави и рядко да има завои.
10
2
 
13
 
! Отговори
EU преди 4 години
Асвалтираха булеварда пред нас, и сега все едно живея на Нюрбургринг. 99,99% не спазват ограничението от 50км./ч.*** е нихилист, само глоби, конфискуване на имущество и затвор ще го вкарат в правия път.Само че тези, които трябва да налагат санкциите тотално са абдикирали от задълженията си. Най-вероятно за да не се оплаква *** от "полицейщина"
9
1
 
4
 
! Отговори
Ади де преди 4 години
Хубаво нещо са промените към по-добро, но ще се научат ли най-после и курсистите да управляват МПС?
8
4
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
До шоферСkоти,нали се сещаш че по времето на соца не всеки имаше превозно средство.Еле пък мотопеди. Айде мотори може да имаше ама пък мотопеди нямаше. А и в листовките имаше пътни знаци специално за тунели които ги видях чак в Австрия.....
7
0
 
4
 
! Отговори
шофер преди 4 години
Гущерчо: Само и*т може да си мисли, че като вземе книжка за автомобил, около него ще има само автомобили после :)
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Трябва хората да се обучават на най-новите модели коли. Това трябва да е записано в закона ако дадената фирма не предлага такова обучение то да няма право да предлага курсове.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля че трябва да се улесни процедурата по добиване на книжка.
4
5
 
5
 
! Отговори
смок преди 4 години
Правилно. Моторите така и не спазват правилата.
3
9
 
5
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Само нещаcTен сkот смачкан от живота може да сложи мотопеди в листовка за автомобил. Нали и аз съм взимал изпити за ТИР. Такава дивотия нямаше никъде по света да напишат колко кубика с мотопедчето може да вдигнеш километраж...и това беше 80-те. И ни караха да учим целия ЗДВП който беше с размери на телефонен указател
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обучение разбира се е нужно, но не обучението е причина за катастрофите.