Съмнявате се за манипулиран километраж, как да го разпознаем?

"Майсторите" винаги оставят следи
22 яну 2020 16:30, Нели Христова
130
Съмнявате се за манипулиран километраж, как да го разпознаем?
Снимка: Pixabay

Според статистиката в Германия всеки трети продаден автомобил е с манипулиран километраж. Можем само да гадаем каква част от тези коли, както и от пристигащия „нов внос“ от Италия и други европейски държави в България е с редовни показания. Но "майсторите“ оставят следи.

Играта е като на котка и мишка. Производителите непрекъснато подобряват софтуера в автомобилите си, който трябва да ги предпази от манипулации. Но мошениците намират вратички само след няколко дни. Според експерти купувачите са в лоша позиция, тъй като измамите се откриват трудно.

Но начини има.

Манипулираният километраж трудно може да бъде доказан технически, но добро проучване и внимателна експертиза на автомобила помагат за откриване на скритите километри.

Какво може да направи всеки? Проверете внимателно всички документи, с които върви автомобила. Всеки автомобил трябва да има актуален документ от технически преглед. На него към момента на извършване на прегледа се отбелязват и изминатите километри. Така на база на стари прегледи може да се възстанови изминатата дистанция. Фактурите от ремонти по правило също съдържат информация за пробега. Същото важи и за сервизната книжка.

При някои автомобилни производители по номера на шасито може да бъде проверена пълната техническа история и обслужване на даден автомобил. В този смисъл допълнителна сума за преглед в оторизиран сервиз винаги си заслужава. Ако продавачът отказва категорично такъв преглед, откажете се.

Проверете внимателно автомобила. Поглед под капака показва кога е извършена последната смяна на масло. Обикновено някъде из моторния отсек виси бележка кога и на какъв пробег е налято новото масло. Тези данни трябва да съвпадат с останалите документи.

В салона също може да има следи. Износването може да ви подскаже дали километражът е реалистичен.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уточнявам - японска сглобка, вина започва с J
47
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори наистина една кола, произведена 2000 г., да не се използва и да е на 100 000 км. - тя пак старее.------Хондата ми е 2000 година и не старее.Маркучи, пластмаси, всичко е като ново.
46
22
 
31
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
До Тонката Лада 2107 ??? Господи! Мечтата на всяко селянче по време на соца! Дзвер кааам ти! Има няма 30 000 км и хвърляш разпределителен вал с кобилиците барабар! На 80-90 000 км. основен ремонт:) Вадиш маторя , шлайфаш блока, бутала и сегменти първи ремонт и си отново готов за следващите 50 000 км! Ако ръждата вече не я е скапала тотално...
45
0
 
19
 
! Отговори
БАЙ Х*О*Й* преди 4 години
Нищо лично ! 100 пъти София- Варна- София = 100'000 км или такси в София на 100'000 км как да ги сравни човек !!!!!
44
1
 
28
 
! Отговори
Начо преди 4 години
При нас са двойно превъртяни,веднаж в германия и Италия и още веднаж тук.
43
4
 
5
 
! Отговори
минчо преди 4 години
бонус-1 автовоз-3,4 голфчета 3ка подарък -тук оерфектни карани от баба за по 3 хилки -не ги мислете -те са си екстра-вие го мислете
42
3
 
19
 
! Отговори
минчо преди 4 години
21 век влизаш в италианското,германското холандското -мобиле,и виждаш простия немец за колко си продава колата на минимум 300к с ТЮФ-те там от човек да я купиш е доста по скъпа от тук-хайде сега си направете сметката автокъщите какви чудесий продават -99 процента паприкаш -и 1 процент много много добър приятел на собственика -лично търсена кола пазарена оледана платена и докарана-всички тея голчета пежа и рена -ги взимат подаръци от тамушните джамбази
41
6
 
17
 
! Отговори
Това е вярно преди 4 години
До Въобще дажеИма и нещо друго, което повечето хора не отчитат. Годината на производство.Всяка кола е създадена с определени материали. Пластмасите, дървото и металите в купето дори на най-луксозните марки - стареят. Това е видимо. Представете си какво става с гумените маркучи, уплътненията, болтовете, винтовете и т.н.Дори наистина една кола, произведена 2000 г., да не се използва и да е на 100 000 км. - тя пак старее.Материалите вложени в нея стареят.
40
0
 
9
 
! Отговори
Ти хубаво продаваш преди 4 години
До Bad CompanyАма печелиш ли? Напечели ли се, така? За 25 години?В коя автокъща да заповядаме да видим качествената стока?Планирам да купя нова кола, заради това питам.
39
7
 
6
 
! Отговори
Въобще даже преди 4 години
не гледам какво пише....,а и да не говорим, че действително може да е на само 50к километра ,но да е евана отвсякъде или пък да е на 500к километра и да е в много добро състояние. Относително е, зависи си и от потдръжката, как и къде е карана и една камара други работи.
38
5
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
До ТонкатаПродавам коли от 1994 г. до ден днешен. Смятай ги средно по 40-50 на месец. Какво ли не съм видял :))))))
37
9
 
17
 
! Отговори
Канчев преди 4 години
Имам едно "Форд - Мондео" (1), сега е на 616 000 км., 1994 г. му е първата регистрация. Карам го от края на 2005 г. Дадоха ми го като подарък, дойде на 248 000 км. И до сега с един резервоар ходя до морето и се връщам, харчи по 5,5 л. нафта на 100 км., за предпочитане "Ви пауър дизел" на "Шел". Масло не доливам, няма нужда, на 10 000 км. го сменям. Двигател, скоростна кутия, ГНП и други важни части не са пипани. Една водна помпа (предпоследната) ми изкара 197 000 км. Не смятам да сменям Форда...
36
3
 
8
 
! Отговори
Не си джамбазин преди 4 години
До ДжамбазинЩе кажа:1. Ще те проверят по каското, там винаги се снима километража.2. Ще те проверят по километрите на техническия преглед. 3. Ще видят, че редица части не са сменяни в официален сервиз. А за 250 000 км. ще ти се наложи да смениш бая части. Всяка от тях има уникален номер.4. Колата ти е в гаранция... Каква точно ти е далаверата да си плащаш сам ремонтите 250 000 километра, като ще ти ги поемат до 5 г. или 200 000 километра?5. Не си обмислил добре "схемата".6. Опитай пак.
35
11
 
43
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Драги ми, граждани от селски произход, автокъщите ви лъжат с километрите защото вие неистово искате да бъдете лъгани! Искате са си купите кола на 50-60 хил км. но...........на цената на кола с пробег от 500 000 км.:) Е, няма как да стане. :) А най-много обичате като си купите кола да се хвалите на комшията вечерта как "сте му извили ръцете на търговеца и сте я взели без пари" . Естествено на ракийка с туршийка. И по потник в общия случай:)))
34
3
 
4
 
! Отговори
Да, де... преди 4 години
До ПростоИ после при пререгистрацията на канала в КАТ или като излизаш в чужбина?:)Като се окаже, че колата е крадена, "частното лице", прибрано обратно в пандиза или заминало на "гурбет" в Испания ли ще ти върне парите?Има две-три автокъщи в София, които няма да си сложат главата в торбата за коли до 100 бона. Ще си внесат ДДС-то, няма да ти продадат крадена или тежко катасрофирала кола. Те се знаят.Но, те са изключения. Купувайте от официалните преставители. Да ви е мирна главата.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето бачках за един сервиз, инсталиращ аларми, имобилайзери и аудио оборудване за една италианска марка в България. Само чисто нови коли. Един клиент си взе кола на лизинг и каза, че му е нужно да спре трупането на километри. Колегата му откачи датчика. Всичко си работи, само няма отчитане на изминатите километри. Вероятно при по - внимателен поглед върху компютъра ще открият, че за известно време датчика е бил откачен, но ако няма нещо подозрително едва ли ще си направят труда.
32
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като е превъртан какво ? Как да си купя чисто нова ? На ниският клас коли всичко е поправимо в рамките на разумни средства.Чупи се-правиш.Дали е съединител или окачване- какъвто ти късмета.Ясно е,че са били чукнати или пък им е дошло времето за обслужване или пък с някоя авария...Все пак е НА СТАРО .Изобщо не е гаранция ,че кола с НЕпревъртян километраж ще е по-читава от тази с превъртяния. Машина е,всичко може да се случи.
31
3
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Някой разправяше и за обратния вариант. Продавал кола на малко и уж реални километри, но никой не я купувал защото смятали, че е наредена. Превъртял напред километрите и я продал. Това го представяха за истински случай.
30
7
 
2
 
! Отговори
kaputt преди 4 години
Ще го разпознаете само по информация от бившия собственик ,а как да я получите може да ви помогнат методите на застрахователите от 90те години, нагрята ютия, поялник, клечки , *** , Официалните дилъри нямат сметка да ви казват истината защото ако не купите автомобила няма да купите после части от тях за да го ремонтирате ,пък като ви кажат "всичко е супер" след 1 месец сте при тях за полуоска или нещо друго .Общо взето картелно споразумение между джамбазите и официалните дилъри
29
1
 
13
 
! Отговори
Общи приказки... преди 4 години
До Анонимен 1Един от добрите дилърите на БМВ у нас, започва с буквичката "М", ни предлага допълнителна гаранция срещу заплащане, след като изтече заводската. Кандидатстваме за такава за седмица, произведена 2015 г., под 100 000 км. След един ден ни връщат отговор, че защото предишният собственик(купена е Premium Selection) е закъснял за обслужване с 15 дена някога си, не могат да ни предложат допълнителна гаранция.Та, вярвайте си, че не се хваща върнат километраж...