"Невидими" за камерите на КАТ – законно ли е? Със сигурност е опасно!

Антирадарите са забранени тук, но се продават свободно в интернет
21 фев 2020 10:38, Нели Христова
83
"Невидими" за камерите на КАТ – законно ли е? Със сигурност е опасно!
Снимка: Flickr

Можем ли да сме "невидими" на пътя? Антирадарите, които заглушават сигнала на камерите на КАТ са забранени от закона, а глобата за онези, които решават да прибегнат към тях, за да са скрити от закона, е 50 лева.

Антирадари се продават свободно в интернет, съобщава Нова тв. Устройствата манипулират показанията за скорост и така спасяват нарушителите от глобите на КАТ. Но при проверка на пътя, могат ли да бъдат открити?

След бърз преглед на офертите в интернет, още в първите минути човек попада на десетки обяви, в които се предлагат всякакви устройства, които заглушават сигнала от камерите на КАТ. Търговците обещават, че с модерните антирадари ставаме "невидими” на пътя и ще избегнем глобите за превишена скорост. Според офертите устройствата ни предпазват от всички видове стационарни, преносими и най-нови лазерни камери на КАТ.

Търговци обясняват детайлно обяснява, че в сервизите антирадарите се монтират така, че да не бъдат открити при проверка на пътя. На такива оферти в интернет попада и Борислав Иванов. Недоумява как устройствата са забранени на пътя, а се продават без контрол навсякъде.

"Мога да платя 1 300 лв. и от утре да карам като ненормален по всички пътища на България и никой да не ме санкционира. В града можеш да караш с 200 км/ч и изобщо да не могат нито да те засекат, нито да те снимат. Тези устройства те правят невидим на пътя и е много опасно”, коментира той.

В някои от офертите директно е обяснено как и къде се монтират антирадарите, за да останат скрити от пътните полицаи. "Пишеше, че отнема 4-5 часа професионален монтаж – маскира се, прави се добре и няма как да бъде познато. Праща обратни лъчи, които ги замъглява, заглушава и абсолютно нищо не се вижда на снимки, на номер и т.н.”, обяснява Иванов.

В някои европейски държави санкциите са доста по-сериозни. Ако се движим по пътищата на съседна Гърция например и открият антирадар и дори детектор в колата ни – джоба ни ще олекне с 2 000 евро.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
0
 
! Отговори
Johny преди 2 години
Ta значи, нарича се скоростомер и биват и радарни и лазерни. И двата вида имат камери. Разбира се, че минават метрологична оценка и аз се занимавам точно с това. От лазерните няма мърдане.
68
2
 
12
 
! Отговори
ннн преди 4 години
Става дума за "хранилките". От тях искам да се пазя,не да карам като луд !!!
67
1
 
5
 
! Отговори
От Неук до 68 преди 4 години
повярвайте ако срещате обяви , значи Ви лъжат. В доста страни притежаването на заглушител е незаконно, но не и разработването му. Мои малки експерименти и доста коментари от тествали изработени у-ва показват, че просто е невъзможно да обхванеш всички радио радари. Изисква се да излъчваш на същата честота сигнал, в който допл. еф. да е манипулиран. Само, че мощността на пол. радари е висока и за заглушаване се изисква мощност, която е и обемна задача. Лазер джамърите съществуват другото не . Факт
66
21
 
18
 
! Отговори
НЕма такава държава преди 4 години
Анти радари, заглушители, измами...А защо просто, всички не почнат да спазват ЗДП, ами всеки трябва да демонстрира че е по тарикат на шосето?! Ето за това ще водиме в класациите за най-много жертви в катастрофи.И докато не си промениме мисленето и манталитета, все ще си стоим на *** на Европа, та всеки да ни рита.
65
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "Неук" Всъщност най-разпространени са именно заглушителите за радио радари, до колкото съм чел проблемът с лазарните е доста по-сериозен.Единствената причина да НЕ си купя антирадар (не говоря за радар детектор) е основно високата цена. Но ако колата ми струва 20 хил евро и нагоре е просто обидно да не дадеш няколко стотин отгоре за анти чeнгe устройство. Но и обикновен (качествен) радар детектор, спасява в 90% от случайте.
64
2
 
5
 
! Отговори
никой преди 4 години
До 666Не не прави . И аз се опитах да намеря антирадар, който се предлага в България, но намерих поне 100 радар детектора и нито един джамър. Та не прави разлика. НО и журналист не е, тъй че какво от това?
63
3
 
10
 
! Отговори
666 преди 4 години
Пишещия прави ли разлика между антирадар и радардетектор?
62
8
 
1
 
! Отговори
ДоНеук преди 4 години
Е не си ли Бай *** Верно си НеукОправданието си го носиш с себе си както заддникаЗа всичко са виновни други но не и ти Отивай в Светия Синод да те канонизират
61
3
 
41
 
! Отговори
Неук преди 4 години
До 65Навсякъде не само в Гърция карам според ограниченията, но там знаците са нормално разположение и пътищата са пътища. карал съм в почти цяла Европа и няма глоба, а не използвах рад.детектор. В Б-я също нямам глоба, до скоро не използвах у-вото. Но след като на моята улица в разстояние от 380 м. има 174 знака, от които 59 са в нарушение на ЗДвП и Правилнка към него. А още 91 са в нарушение на наредбата за пътните знаци следва, че ТУК не се мисли за безопасно движение, а КАК ДА НАПЪЛНИМ КАСА
60
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе отворковци Сомо ей така от любопитство питам:- защо като идлезете от България ,макар и до Гърция ставате веднага внимателни и културни водачи а????Защото там ,за превишена скорост заминава и книжката и номерата на колата ,нали бе Бай ***.Колкото и да е жалко ,гадно племе сме си и това е
59
6
 
10
 
! Отговори
До СРАМ МЕ Е преди 4 години
Бе що за извратено мислене, че щом някой е велосипедист или пешеходец може да се движи както и където си поиска. По тротоарите имат право да се карат само велосипедисти на възраст до 12 г. Глоби до спукване! БРАВО НА ПОЛИЦАИТЕ!
58
1
 
32
 
! Отговори
Онзи преди 4 години
Ден ходих до кат за смяна на книжка. Оказа се че имам три снимки за превишена скорост с 21,21 и 31 общо за 350 лв. И трите правени в един ден и трите на северната хордотангента при ограничения 60, 60, 80. Минах отново по тая тангента, е нямаше такива ограничения. Реших, че сигурно са кърпили дупките и и затова. Платих като поп, псувах като хамалин, ама само ракията малко ме успокои.
57
27
 
3
 
! Отговори
СРАМ МЕ Е преди 4 години
Уважавам полицията много, но когато видях как Софийски полицаи спират и глобяват пешеходци и велосипедисти. Е, не!!!Докато имаме ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ срещу пешеходци, инвалидни колички и колелета НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ.Само да кажа на полицията нещо важно. Ако тези хора имаха пари да си купят автомобили или да плащат по една ФЪНДЪЧКА за градския транспорт НЯМАШЕ ДЕ РИСКУВАТ ЖИВОТА СИ И ДА КАРАТ ПЕШКОМ ИЛИ С КОЛЕЛЕТА, СКУТЕРИ.Не правилно да глобявате велосипедист при условие, че в няма велоалеи.
56
7
 
32
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Е*ете си мамката с вашите камери гладни мутри от ГЕРБ! Те един асфалт не могат да сложат ама камери слагат под път и над път да бъркат в джоба на народа. С нашите пари вместо пътища да правите вие слагате камери да ни взимате още! Нещастници!
55
2
 
19
 
! Отговори
хлевоуст преди 4 години
Опитах се да намеря къде в ЗДвП пише, че може да изчисляват скоростта ми, а не да я измерват и не намерих. Ако някой открие моля за инфо. Защото в закон ясно е казано, че устройств. ( радарите ) трябва да измерват скоростта, а в онези участъци има системи изчисляващи средната ми скорост, а не измерващи. Освен това със заповед на министъра трябва да има метрологична проверка на всички у-ва ( радари и калулатори за средна скорост), но НЯМА опис кои и какви са. И КАМЕРАТА НЕ МЕРИ СКОРОСТ, А РАДАРЪТ
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали самата фирма която произвежда радарите триноги , продава и заглушителите им.
53
2
 
15
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Обаче след като няколко пътио виждам по един и същ маршрут да се появява насред полето знак за ограничение, доста добре прикрит в храсти и след 100 метра радар, и аз станах собственик на радар детектор. Няма нужда от много ъпгрейди в Европа, защото повечето са на един и същ принцип в един от 4 честотни диапазона.Скъпите невидими като Стингер, Алп, Раденсо, и Униден се намират трудно. Който иска адекватна информация с малко реклама да си прочете на сайта vortexradar.
52
2
 
9
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Принципът на действие е, че към стандартния двоен сигнал ( при отчитане на попадение в лещите детектиращи светлина с дълж. на вълната около 905 нм ) се добавя трети в отразената вълна. така у-вото не отчита. Може да се настройва за определен брой сек. да заглушава и след това да пусне сигнала, но Вие ще сте намалили. За Б-я не е необходимо да разрешава засичане, защото няма лице, което да следи дали всяко МПС му се отчита скоростта. По принцип съм противник на тези у-ва.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"джобЪЪЪЪЪТ ни ще олекне с 2 000 евро'Нелчееее!!!!!????????
50
1
 
9
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Авторът на статията и интервюираните са доста по-неуки от мен. Няма антирадар ( смутител ) за радарите със радио вълни. За тяхното бъгване устройството е много голяма и трудно се монтира. Освен това е бавно и не смущава добре всички видове трафик радари. Продават се ( за много над 1500 евро ) лазерни заглушители. Тъй като в Б-я има само "арх с1" която работи на 904-5 нм дълж. на вълната за нея всичко помага. Но в чужбина имат няколко вида ръчни лазерни радари, за тях си трябва качество.