Безопасност в колата: Най-сигурните седалки отзад – мит или истина?

Кой е по-защитен при пътуване в колата?
22 фев 2020 19:19,
19
Безопасност в колата: Най-сигурните седалки отзад – мит или истина?
Снимка: Pixabay

Открай време се смята, че при пътуване по-безопасните места в колата са отзад, тъй като по-тежките злополуки се случват при челен удар. Градските митове твърдят, че задната дясна седалка е най-безопасното място в колата, защото е най-отдалечената от насрещното движение и затова се счита за най-безопасната. Но статистиката показва, че тези предположения вече не са правилни, пише Automedia.

Статистика за безопасността на задните седалки

Според проучване на германското UDV (изследване на злополуки от застрахователи), нараняванията на задните седалки са почти толкова тежки в 70 % от съпоставимите случаи, колкото на предните седалки – и дори по-тежки в 20 % от случаите. Също така делът на 10% пострадали пътници на задните седалки на пръв поглед може да изглежда малък, но трябва да се има предвид, че в голяма част от пътуванията с автомобили на задните седалки не седят пътници.

За изследването си от UDV са провели проучвания и са оценили статистиката. Според тя, пътниците на задните седалки често заемат позиция на седене, която води до по-висок риск от нараняване в случай на произшествие. Например, пътниците се навеждат напред по време на разговор или поставят колана под мишницата си. По принцип пътниците на задните седалки не използват предпазния колан толкова често, колкото водачът или пътникът отпред, което драстично увеличава риска от нараняване.

Като една от основните причини за увеличения риск на задните седалки UDV идентифицира и неадекватното оборудване за безопасност на задните седалки. Тъй като предпазното оборудване е насочено предимно към предните седалки, задните понякога са силно пренебрегвани.

Пример: докато обтегачите на коланите, ограничителите на силата на колана или въздушните възглавници са стандартни за седалката на водача или предната пътническа седалка, тази комбинация от безопасност или не е налична в по-ниски ценови категории (в зависимост от модела на превозното средство) или само срещу допълнително заплащане.

Въздушните възглавници или въздушните завеси, които се разгъват по цялата дължина на превозното средство и защитават пътниците отзад, се намират във все повече автомобили, но все още са част от екстрите, а не от стандартното оборудване.

По-защитени ли са водачът или пътникът отпред?

Между другото, при много модели превозни средства системите за безопасност все още са насочени основно към оптимална защита от страната на водача – въпреки че според проучванията на ADAC за катастрофи при всеки трети сериозен страничен инцидент сблъсъкът се случва от страната на пътника. По този начин седалката на водача може да бъде оценена като най-безопасното място по отношение на технологиите за безопасност в много модели.

Изключение: децата

Децата са изключение от тези резултати. Според препоръките на много експерти те все още са на най-безопасно място задната седалка. Причината е, че те трябва да се превозват в детски седалки, а за тях въздушните възглавници са контрапродуктивни или направо опасни. Именно този факт прави седалките в задната част на превозното средство най-безопасни за деца, много проучвания показват, че (непопулярното) място отзад в средата е най-безопасното, тъй като предлага най-голямата зона за безопасност от всички страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
отговор преди 4 години
До ДЪРТ ШОФЕРЗа тъщата най-сигурно е легнала на задната седалка в линейка или черно комби.
16
0
 
3
 
! Отговори
Вангу преди 4 години
КАТ и ГЕРБ ще глобяват ако нямате колани на задният ред седалки.Пак се почна...
15
1
 
4
 
! Отговори
Боку Тиквуня преди 4 години
Бе тея,ПоршеМаканите читави ли са че съм зел там на идна дивойка в Барцилона,,,да не стане некоя бела???
14
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Отзад, по средата и с колан. Това правя аз. Няма ляво-дясно, ако колата се извърти и се забие в някое дърво ако си от някоя страна, хапваш дървото и ти, независимо отпред или отзад. Така съм научил и щерката, а гаджето сама си се вози така в такситата и колите, като пътува някъде
13
1
 
7
 
! Отговори
ДЪРТ ШОФЕР преди 4 години
Не разбрах сега... тъщата на предна дясна седалка ли да я возя или на задна лява?
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карайте с 60 км това е най безопасната скорост. При удар с 60 км пораженията по автомобила са най малко и реално убити няма, най много да има изкълчен крак ръка и шия. Но противниците на ниските скорости ще кажат че много бавно ще стигнат там за където са се затърчали. Ами по добре бавно но да стигнете там за където сте тръгнали, отколкото пожарникарите да режат колата и да ви вадят озъбени. Да сте прочели някъде за катастрофи през 20-те 30-те и 40-те години. Няма защото са карали с 60 км.
11
2
 
5
 
! Отговори
Млад Шофер преди 4 години
Взех книжка миналата година. Аз смятам да спазвам законите и правилника за движение по пътищата. Очите на 4 и на това разчитам - не разчитам къде ще разположа пътниците в колата.Един таксиметров ми вика "30 години нямам катастрофи", викам "как го постигаш?"Каза ми "забравяш правилото за дясностоящ - пълно е с ***. Като наближиш кръстовище, да си в готовност за спиране винаги." Другото е - на 4 очи винаги, на огледалата, позициониране, адекватна скорост и поведение. Така го виждам аз.
10
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Прочетох внимателно статията.Да ме извинява Борянчето,ама след 32 г зад волана с професионална категория.Това понятие "безопасно место",отпред или отзад,Няма никакво значение! Ситуациите са различни и щом си в автомобила.Гаранция не същесвува уви! Дали си на 2 колела или на 4. Риска да оцелееш съществува във всеки момент! И е голямо щастие,тръгвайки от точка А,пристигайки до точка Б. Стигайки невредим! Замисляйки се ,човек не би се качил в автомобил! Но съвремието за предвижване е такова. -:)
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да знаете,че най-опасното място е това до шофьора (отстрани),а отзад това,което не е зад шофьора.
8
0
 
4
 
! Отговори
9 преди 4 години
"Според тя" на български ли е това?
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно е и аз съм го изпитал, на задните седалки ангелите пазители са много по силни...
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Volvo е марката и само караш...
5
2
 
11
 
! Отговори
Ганьо преди 4 години
Оцелях в катастрофа на задната седалка без колан, колата се обърна по таван в канавката! Бях без драскотина, дали така е било писано не знам!
4
1
 
1
 
! Отговори
Опа преди 4 години
До F5Ъ???
3
5
 
4
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Народе, антимагнити се и колите също да не стават предизвикани катастрофи с ИЕмПи-та и да не ви следят, с гума и моливи!
2
5
 
11
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 4 години
До В.УзуновГ-н узунов, ЗДвП не е книжка, с която да си разпалваш евтината печка на дърва в колибата, от която си пропълзял.. По закон трябва да возиш племенника си на задната седалка с КОЛАН, а ако е бебе - в специализирана седалка Цял ден ти чета глупостите на тебе
1
17
 
7
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Абе то е относително. Аз племенника го возя винаги е една касетка за хляб върху резервната гума в багажника. Има там одеало в касетката и слама ако нещо стане.Аллаова работа.