Шофьори на 80 г. – безопасно ли е?

Трябва ли да се въведе възрастова граница за шофиране?
18 мар 2020 21:00, Нели Христова
43
Шофьори на 80 г. – безопасно ли е?

Възрастта не казва много за чувството за отговорност или физическата годност, които са необходими, за да можеш да управляваш безопасно превозно средство. Следователно не е необичайно 80-годишният шофьор да е годен и жизнен, както психически, така и физически, а някои младежи на 30 вече да не са.

Правото на мобилност не трябва да бъде ограничавано за възрастните хора. По-специално в селските райони, автомобилът често е единственото средство за транспорт за покриване на по-дълги разстояния - и следователно и за ежедневни неща като пазаруване или поддържане на социални контакти.

Във всеки случай в някои държави вече съществува правният принцип, че можете да управлявате превозно средство, само ако контролирате сетивата и тялото си. Това означава, че ситуацията е ясно регулирана от закона и не изисква допълнително затягане.

Опитът играе важна роля в движението по пътищата за безопасното преминаване от А до Б. И този опит обикновено е просто по-висок за по-възрастните участници в движението, отколкото за начинаещите или по-младите шофьори.

Сред аргументите за въвеждане на възрастова граница за шофиране е фактът, че способността за шофиране (особено по отношение на възрастта) почти не се контролира. Отнемане на шофьорската книжка или проверка на годността за шофиране, ако произшествието се случило, е твърде късна мярка.

Има определени признаци на стареене при хората, които често не могат да бъдат повлияни и не трябва да бъдат игнорирани. Такъв например е фактът, че бързината на реакциите намалява с възрастта.

Друг аргумент за въвеждане на възрастови ограничения е че „правото на мобилност“ може да се упражнява и с обществения транспорт. Особено когато вече не сте заети в по-стара възраст, може да се очаква да вършите необходимите неща според разписанието за градския транспорт.

Но кой причинява повече злополуки – новаците или по-възрастните участници в движението? Данните от „Статистика Австрия“ показват по-добри резултати по отношение на честотата на злополуките и смъртните случаи при хора над 70 години, отколкото при водачи между 20 и 29 години.

Още по-темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе е до населения град, а до това кой какво може
17
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам на пътя 80 годишен, който е карал много и в София, отколкото 35-40 годишен, който има шофьорски навици от малък рядко населен град.
16
0
 
35
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Въпросът е като за 20-годишна кола - безопасна ли е? Ами ако е изправна е безопасна,И с хората е така - ако са здрави, виждат и не им треперат ръцете, защо не? Виждал съм старци с в пъти по-добри умения от 30-годишни младежи с по 10-годишен шофьорски стаж.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Повчето такива шофьори вече не са и млади, но си продължават с неграмотното шофиране. Толкова си могат - това правят. Иначе устите им като на хопопотами - пълни с кал, но широко отворени.
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е безопасно, разбира се, но проблема е че понее застаряваме, скоро ще има доста такива шофьори. А и повечето тежки птп-та ги правят млади пикльoвци със щръкнали уши и мега комплекси.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До финансов(о) BossМи не гледай толкова много руски клипчета. Огледай се какви дивотии се правят по нашите пътища! И късопишковците са обикновено или хлапета, или наркозависими ***, или изпращеи отвсякъде карлуковци. Явно или не навърташ повече от 2-3000 км. месечно или просто си заплес.
12
21
 
9
 
! Отговори
Катаджията преди 4 години
Ами не. Не е безопасно. Като гледам и дъртофелника Бойко как сам си шофира колите и съм все на тръни. Опасен за себе си и за околните.
11
13
 
2
 
! Отговори
финансов(о) Boss преди 4 години
Подкрепям тоя с аудито, в половината клипчета из туб-а, някакви съмнителни индивиди с ВАЗ предизвикват нелепи катастрофи, на вид и документи сигурно нямат, и като ти бракуват кола за 15-20 хил лв с някаква лада за 5-600... После чакай нещо от застрахователя.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависи от здравословното състояние.На 22 може да има деменция и забавено реакции ида си опасен. Вероятността, това да е така е обаче много по-малка (нямам точни данни в моемта), отколкото ако си на 80.Затова тези на 80 трябва да бъдат тествани на чести интервали.Да сложиш някаква възраст, над която не може, просто е гадно и неприемливо.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бизнесмен с АудиВано е, като видиш фидерас-т с ауди, който прави простотии, а ти си с някой строшеняк, да не го пазиш, а да го джаснеш какти си требе и да го оставиш да ли лиже северните части. И ако посегне - да му таковаш онаковото както си требе!
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дом4Щом е само за Троян и околността ,може!Виж,по селата е голям проблем с превоза във Видинско повечето села нямат НИКАКЪВ държавен общински транспорт!Хората с какво да се придвижват,лесно е да се забранява ,а алтернатива няма!
7
0
 
39
 
! Отговори
митрофан преди 4 години
Баща ми е на 88г.Преди точно 8 г.ми кажа ,че вече няма да кара кола, защото не се чувства сигорен в способноста си да преценява ситуацията на пътя.През целият му работен стаж е бил професионален шофьор на различни превозни и товарачни средства.Няма нито едно нарушение и беше награден със Златен Волан.Вече само се вози,но това пак му доставя удоволствие.Бъдете внимателни и колегиални на пътя.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерцедес, БМВ, Гоуем Жип - това са коли с предимство! На тях им е позволено всичко! Гоуемите Жипове пък се карат и от блондинки. Абе вие какво искате!? Простотията и фидерастията иска изява! Вие ли ще пречите?!
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има грамотни и с добра кондиция хора и на 100. Има тъпегьози, които неграмотни и некадърни си остават цял живот. Познават се по това - навлизат на жълто и червено, засичат, изпреварват неправилно, пищят на всички, защото са убедени, че само те са прави. Абе - леворезбови амбрияжи, да им оплоди човек майките нещастни.
4
18
 
5
 
! Отговори
ШОФИ преди 4 години
За мен е ненормално да се подновява книжка на 82 г шофьор за още 10г ????? Случая е истински и то до 90г шофира в Троян и околностите му....как смятате вие ????
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали на 80 е опасно, но с грес в главата е опасно , като гледам как едни *** правят слалум между колите в София и карат нормалните хора да ги пазят. Ще взема накрая да туря един регистратор и ще ги публикувам, та да се видят фидерастчетата му безполови, родени от фрости тутки, ДГ и Б ВГЗ!
2
3
 
19
 
! Отговори
к.к. преди 4 години
ооо.недейте ,че съм на 82 и ми трябва кола.
1
0
 
31
 
! Отговори
абв преди 4 години
Под 35 годишните шофират по-темпераментно и са много по-склонни да разсъждават кои ограничения да спазват и кои не. Всички шофьори, практикуващи "агресивно шофиране" са изключително опасни и в никакъв случай не са над 70 години!