Електронно ограничение на скоростта – защо е нужно?

Най-често то е 250 км/ч
2 апр 2020 22:10, Нели Христова
19
Електронно ограничение на скоростта – защо е нужно?
Снимка: Pixabay

През 80-те години производителите на автомобили изработваха все по-големи двигатели, които позволяваха по-висока максимална скорост. След това решиха да спрат на 250 км/ч. Какво се крие под това самоналожено ограничение?

Идеята за ограничението на скоростта идва на производители като Audi, BMW и Mercedes. Законово ограничение за това няма. Изключение правят спортните автомобили на Porsche, Ferrari, Lamborghini и някои други марки. Някои тунинг-фирми рекламират творенията си с липсата на ограничители. Но принципно много производители се придържат към самоограничението, което трябва да допринесе за безопасността на пътя.

Тъй като модерните автомобили са ограничени електронно, е сравнително лесно това ограничение да бъде премахнато. В случай имате достатъчно средства да притежавате достатъчно мощен автомобил, може да го направите при покупката или да се обърнете към някоя тунинг-фирма. При техническите прегледи или при проверка на пътя ограничения или санкции не могат да бъдат налагани.

 Въпреки това трябва да се знае, че свалянето на ограничителя е скъпо. В зависимост от модела то достига от 800 до 1800 евро, а при някои производители е значително по-скъпо. В други случаи самите производители предлагат заедно с отпадането на ограничението преминаване на курс за безопасно шофиране.

Технически ограничението може да бъде премахнато чрез заложен в компютъра код.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Ограничават ги електронно, а пък после искат да си доплатиш за да махнат ограничителя
15
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се наложи 40km/h за всички бмв и мерцедес коли и ще се намали птп-ата до 90%.
14
5
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
Познавам хора, които си премахнаха електронно ограниченията от бордовия компютър. Настана пълна "боза", след което се бръкнаха с още стотици евро за препрограмиране в заводите в Италия. Така, че - умната!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 240 карам бавно из градаПрясно пиян ся излезнах от клубаНа кой светофар се спираше майче на зеления
12
2
 
5
 
! Отговори
vgz преди 4 години
Nujno e, za da moje da si platite da go mahne nqkoi.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧЕРНА ПАНАМЕРАМи не е спортна кола.Това е спортно-елегантно всекидневно купе с 4 врати.Истинската спортна кола е лека и мощна.Например форд гт40,шестият елемент на лмбрдж,на кьонигсек безумията.Панамерата е баровска кола да си джиткаш лекичко по баровете и клубчета.
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе за какви скорости говорите 250???!!!Освен в Германия, навсякъде в ЕС ограничението е 130 (само в БГ и в Полша е 140 и то на някои отсечки само).С тия камери навсякъде, глоби и чудесии, къде сте хукнали?!
9
8
 
4
 
! Отговори
ЧЕРНА ПАНАМЕРА преди 4 години
дизел панамерата ако не е спортна кола не знам беемве е90 3ка 2л дизел бензин спортна ли е
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия какво общо има с вируса?
7
1
 
12
 
! Отговори
Balkann преди 4 години
До ЧЕРНА ПАНАМЕРАколега рейсърите не карат като тебе ДИЗЕЛ на село тракторите .... кви филтри тв. частици кво говориш за дизел.. спортните коли винаги са били БЕНЗИН
6
4
 
4
 
! Отговори
ЧЕРНА ПАНАМЕРА преди 4 години
слагаш чип адлер, махаш егр и вихрови клапи, сваляш катализатор и филтъра за твърди частици, махаш МАФ и ламбда и вдигаш 200коня отгоре после махаш ВИ МАКСА за скороста и уетиш
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 5 Той ще вдигне 300 на някоя права на Тракия, ама след това не може да спре, защото автомобилът пред него дето е на уж 500 метра ще му дойде много бързо щото се движи с 140 в лявата лента, а тоя като тръгне да набива спирачките и ще му се подпалят и ще дадат фира и се е набучил в него, освен ако не кривне и се хвърли в канавката за да го избегне.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 250-300 км в час автомобилът става много трудно управляем.Нещата се случват доста бързо дори за професионален пилот...А тва че някакъв гъзар е решил да снима с телефонът си в нета как аудито му прави 340 и набира още въобще не значи,че може да го кара.По-добре си купете реактивен изтребител втора ръка ако искате да сте мега газара.Дига 1200.Вертикално и хоризонтално.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 2 На Марешки да му имам мечтата. Със сигурност на Бентлито му е премахнато ограничението, защото като си го купи преди години и го питат защо си е купил толкова мощна и бърза кола и той: Защото искам някой ден да вдигна над 300 км/ч.Познай къде ще ги вдигне- всеки случай няма да е на някоя писта от Формула 1, а най вероятно на Тракия.
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременните автомобили лесно може да им се ограничава скоростта, могат да се оборудват с GPS и там където има ограничение на скоростта, просто колата да не може да вдига повече от ограничението. По този начин ще се елиминира превишаването на скоростта изобщо, а жертвите по пътищата ще са минимални.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек дето си е взел кола за 200 000 евро, ще му е скъпо да му махнат ограничението за 800 евро??? Стига глупости, бе! Защо изобщо има такива ограничения, като богаташа, ако реши да си кара колата, която развива 340 км в час като на Марешки Бентлито и иска да вдигне повече от 250км/ч ще си плати без проблем за да махнат ограниението???