"Краде" ли климатикът от мощността на автомобила ни?

Това е един от митовете, в който шофьорите вярват
Обновена: 15 юни 2020 12:30 | 15 юни 2020 12:30, Нели Христова
66
"Краде" ли климатикът от мощността на автомобила ни?
Снимка: Pixabay

Навярно всеки поне веднъж е чул фразата "Спри климатика, че ще изпреварвам". Всъщност, един от най-разпространените митове сред сред собственици на автомобили е, че работещият климатик влияе съществено на динамичните качества и съответно отнема сериозна част от мощността на превозното средство. Така ли е наистина?

Австралийското издание Which Car се заема да отговори на този въпрос, като проведе експеримент. За целта експертите избраха роудстъра Mazda MX-5, оборудван с 2,0-литров атмосферен двигател, развиващ мощност от 184 к.с. Според авторите на изследването, този двигател най-добре подхожда на средностатистическия автомобил, използван масово.

Автомобилът е качен на дино-стенд, като експертите на изданието на няколко пъти са подложили двигателя на пълно натоварване – както с включен климатик, така и с изключен. Измерени са показанията от мощността на колелата в двата случая, пишаг от Automedia.

Оказва се, че климатичната система всъщност „краде“ до 2,5 кВт от мощността на мотора, което прави около 2%. По-зле стоят нещата с максималния въртящ момент, където намалението стига до 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
38
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи при така зададен въпрос в заглавието на статуята отговора го знаят даже третокласниците и той е ДА! Поради простата причина, че тояз пък и който и да било автомобилен климатик НЯМА от къде другаде да вземе мощност! Взема я от двигателя! Така, че "Краде" ли климатикът от мощността на автомобила ни? Отговора е ДА! На 100%
20
2
 
48
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Краде крадеее, и не само климатика. И динамото също краде, и водната помпа и хидро усилвател. Но климатика е екстра, а другите крадци са необходимост, инженери!!
19
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлата вода ли откриваме?
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Климатика се усеща и то доста при автомобили до 150 коня. . Само при автомобили над 200 коня не се усеща много. Поне така ми се струва. Въпреки че и при тях няма как да не дава отражение.
17
3
 
28
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Засичал съм го и ми се увеличава разхода на гориво точно с 5%,както го пише в статията.(и само на вентилатор също)На когото му се вижда много,да не го включва и да си вее с ветрило, или да се пържи в собствен сос до припадък
16
2
 
34
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Цялата статия е безмислена. Все едно да се изследва, кога колата харчи повече, по инерция или с пълна газ ?
15
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мойта хонда 1.4 кубика, 90 к.с. усеща много добре кога е пуснат климатика. Мощността пада осезаемо. Също се усеща и когато има пътници в колата.
14
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не пробваха как се отразява на 100 коня двигател, каквито са масовите, а пробват на 180?
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да не губи мощност, може да си монтита едно двигателче от косачка или от някакъв велосипед....или др., да "върти" климатика. Едно време съветските инженери бяха сложили бензинова печка в ЗАЗката, така отпадаше нуждата от охладителна с-*** и куп други проблеми.
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе на 1.2 поло 3 цилиндръа си се усеща, особено на нагорнище :D
11
1
 
55
 
! Отговори
Ай сик тир бе драги преди 3 години
Зрители! 184 коня средностатистически??!
10
0
 
27
 
! Отговори
Mmm преди 3 години
Той не краде, той се бере
9
3
 
17
 
! Отговори
CAR ADEPT преди 3 години
Пълни глупости, изводът е валиден за изследвания автомобил, не за всички.
8
1
 
51
 
! Отговори
zeus преди 3 години
До МенНа старите коли компресорите на климатика са бутални, дори на 150 коня двигател се усеща как се пуска и спира. На по-новите коли компресорите са спирални, там не можеш да разбереш какво и кога се случва.
7
2
 
39
 
! Отговори
Мен преди 3 години
МНого зависи от мошността! На старата ми кола климатика като го пусна осезаемо се вижда разликата и не е 2% колкото и да го обясняват. На другата ми-по нова и по-мощна разлика напрактика няма, там се вместваме в тия 2% със сигурност.
6
8
 
3
 
! Отговори
Stol S преди 3 години
Corona viruse covid 19
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А разхода на гориво? Поне 10% отгоре...
4
6
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
Бегаюките шеюе имат извинение за каране с отворени джамове на +40 навън. Да не товарят двигателя :)
3
0
 
50
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Още една статия за пълнеж.
2
1
 
71
 
! Отговори
Аре бе! преди 3 години
Не е мит, а е факт :). Те може и на кола 500 коня да го тестват - там може и да не оказва влияние, ама на 1 литров двигател с 60 коня все ено си дръпнал ръчната и със сигурност се отразява на динамиката, особено в ниските обороти.