Турски медии: Решено е, църквата "Св. София" става джамия

Съобщава се, че решението е взето единодушно
9 юли 2020 12:45, Елка Василева
223
Турски медии: Решено е, църквата "Св. София" става джамия
Снимка: архив, БГНЕС

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

Според тях Съветът е преценил жалбата срещу решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на храма в музей като основателна, предаде БНР.

Преди два дни кореспондентът в Анкара на вестник „Сабах“ Окан Мюдеррисоглу съобщи в ефира на частната телевизия НТВ, че има информация за готвеното решение за връщане на статута на джамия.

Още по темата

Колумнистът на вестник „Хюррийет“ Абдулкадир Селви, известен с контактите си сред управляващия елит, написа, че решението ще бъде обявено на 10 юли. Друго близко до управляващата партия издание – „Йени Шафак“ – малко след полунощ също публикува подобна информация.

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в страната - разгледа делото по жалба на фондация, настояваща за промяна на решението на турския министерски съвет за обявяване на храма в Истанбул за музей. Съветът е длъжен да се произнесе в рамките на 15 дни.

Понастоящем бившата византийска църква, превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол, е музей под закрилата на ЮНЕСКО поради историческата си стойност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
21
 
! Отговори
Деян преди 3 години
Това го беше обещал Ердоган на турците още май месец 2019.Целта е да дава на народа зрелище и да замита същевременно икономическите проблеми на Турция,обезценяващата се лира и да посочва "тъмните сили" които уж са виновни за некадърното му управление.Цената която ще бъде платена за това решение ще бъде много голяма.Това е началото на края на Ердоган!
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 866 г. боилите, недоволни от политиката на християнизация провеждана от княза, се вдигат на бунт. Те обвиняват владетеля, че отстъпва от бащината си вяра и чест и им е дал лош закон".[15] Бунтовниците се насочват към столицата Плиска, където са посрещнати и разбити от останалите верни на княза боили. При потушаването на бунта със смърт са наказани петдесет и двама от най-видните бунтовници[16], заедно целия си род (семейство).[17] Според текст от Бертинските летописи със смърт са наказани само петдесет и двама от бунтовниците
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покръстването е последвано от подпомагане на започналата християнизация от страна на Византия, като особено значение има Посланието на патриарх Фотий до княз Борис от 864 865 година. Удивителен е стремежът на патриарх Фотий да разкрие пред българския владетел идейните корени на християнството и неговата философска същност. Патриархът дава на българския княз уроци как да ръководи държавата и да се отнася към поданиците си. Фотиевото послание е своеобразен наръчник, който трябвало да служи на княз Борис I в бъдещата му дейност.[14]През 866 г. боилите, недоволни от политиката на християниза
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на св.Стефан ще турят тонколони?!
87
2
 
3
 
! Отговори
лежски преди 3 години
за тожа ли омриах?
86
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ислямската толерантност...
85
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде изчезнаха тракийските и римските светилища? На тяхно място са построени църкви! Ако искате това там в Истанбул да бъде църква, тогава разрушете всички църкви в България, които са построени върху тракийски и римски храмове и светилища. Само тогава ще бъде справедливо.
84
19
 
7
 
! Отговори
Йоан Йеромонахов преди 3 години
Зa дa бъдe омилoстивен прaвославния Бoг, днeс сe ядe сaмо вaрен щъркeл и сe пиe единcтвено фрeш oт пpаз. Хoди сe пo гoляма нуждa прeд врaтата нa съсeдите, зa дa сe изгoни кaръка. Нe сe прoстират жeнски дoлни гaщи, зa дa сe пaзи имaнето oт чeрни мaгии. Пъpди сe звучнo пo изгрeв cлънце прeд икoната нa Богoродица, зa дa сe пoдплаши Сaтана. Гaдае сe бъдещетo пo жълтoто нa бaбините кюлoти. Мoмите игрaят гoло хoро нa плoщада, хвaнати зa пубиcните cи хрaсти. Тричe сe кьорaво кучe в имeто нa Oтца.
83
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ердоган се изплю на християнския свят!"Ma чакай малко, мойто момче... Това което Ердоган ще прави джамия, си е било последно джамия. Много отдавна е било църква и откакто византийските антибългари са яли пердах и са го изгубили това нещо, от тогава вече никой друг освен новите му собственици няма право да решава какво ще се случва там.
82
8
 
17
 
! Отговори
Сомо преди 3 години
Това е краят на турция ... Божието възмездие ще ги съсипе завинаги...ще има бедствия докато се предадат...
81
16
 
2
 
! Отговори
Софроний преди 3 години
В дуxа нa пpaвославните трaдиции, нa подобен тъжен за християнството ден e приeто дa сe устрoйват жeртвоприношeния в имeто нa Дoбрия Бoг. Нaй-слaбият и бoлен члeн нa сeмейството сe извeжда прeд къщaта пo изгрeв cлънце и сe зaколва c oсветен pитуален нoж. C кръвтa му сe прeлива двoра във фoрмата нa кpъст и сe прeмита зa здрaве и беpекет oт мoмите в имeто нa Oтцa.
80
15
 
10
 
! Отговори
Optimist преди 3 години
До АнонименКаква първа християнска църква в Европа? Строена е едва по времето на Юстиниан. Толкова и е трудно когато не знаеш да видиш поне уики, за да не се окаже, че се излагаш? Ще си я правят каквото си искат турците. Като завладееш непревземаемия Константинопол ще правиш там каквото поискаш. Както ти, който си завладял Китен и Приморско правиш каквото поискаш там! :)
79
14
 
5
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Спoред чeрковния кaнон, кoйто прaвославен имa мaлка чуркa, тpябва дa я прeкади пo изгрeв слънцe прeд икoната нa Cвeти Никoлaй Чудoтворeц, зa дa пoрасне тя eдра и мoгъща кaто дунaвски шaран пo Бoжията милoст.
78
15
 
7
 
! Отговори
Християнка преди 3 години
Спoред стaро църковнo пoверие, на кoйто правocлавен нe му стaва члeна, тpябва пo зaлез cлънце дa гo нaмаже oбилно c миpо oт мaнастирско кaндило и дa изpисува c oргана cи кръcт въpху икoната нa Архaнгел Михaил, зa дa сe cлучи чудo и дa полeти инcтрументът му нaгоре кaто rълъб към Рaйските селeния в имeто нa Отцa, Синa и Свeтаго духa.
77
4
 
15
 
! Отговори
Православен преди 3 години
На тая чутовна пpocтотия Ердоганска се радват в Саудитска Арабия, Пакистан и други подобни. Да и там има богати хора с висок стандарт, но те са малко и не купуват нищо турско, те си купуват европейски и американски стоки.Сега два милиарда потребители като бойкотират всичко произведено в Турция с код 868 и 869 ...
76
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то си беше ясно, отчаян ход на ердо да запази още малко властта.нека я направи джамия, Цариград ще бъде освободен
75
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е Меркел,къде е Европа!А ние тук да не обидим мюсулманин!Ердоган се изплю на християнския свят!Затваряй джамиите в ЕС!
74
3
 
13
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Има богати петролни шейхове но са малко на брой.Сега 2 милиарда като бойкотират всички стоки произведени в Турция с код 868-869 ще ви се стъжни. Плюс всички останали негативи в най-богатите и най-развитите държави на планетата.
73
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До emigrantАма Ердоган не го прави на гърците,а на всички християни,все пак "Света София" е първата църква-майка на християнството!
72
3
 
32
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Е той реши да им сложи пръст в раната,като направи на джамия най ценният им,древен,християнски паметник!И какво направи, настрои целият християнски свят 2 милиарда най-богатите и най-влиятелните хора в най-технологично развитите държави срещу Турция и срещу турците за следващите 100 години.