Най-честите летни повреди на колата и как да ги отстраним на път

Невинаги се налага да инвестирате парите за морето в пътна помощ, ако нещо се случи с колата
Обновена: 25 юли 2020 09:48 | 25 юли 2020 09:36, Елка Василева
29
Най-честите летни повреди на колата и как да ги отстраним на път
Снимка: Automedia.bg

След всичките човешки лудости и капризи на климата най-после дойде истинското лято и времето за пътешествия. Възможността да се качиш в колата си и да отпрашиш накъдето ти видят очите е една от най-ярките прояви на свобода в наши дни.
  
Единственото, което хвърля сянка върху дългите пътувания, е рискът нещо да се случи с автомобила и да ви вкара в нежелани приключения. Но истината е, че с повечето от най-честите повреди лятно време човек може да се справи и сам на път, без да бъде принуден да опира до лешоядите от пътна помощ. Нужни са минимум познания и малко предвидливост преди тръгване, пише Automedia.bg.

Течащ радиатор
Особено сериозен проблем в най-горещия период на годината, водещ до опасно повишаване на работната температура на двигателя. Не е нужно да чакате изпод капака да се появи облак пара, за да установите проблема - водниста локва под предния капак подсказва за утечка, както и видимо намалялото ниво на охладителна течност в преливника.

За да закърпите положението на място, трябва първо да изчакате двигателя на изстине - и то доста търпеливо, защото не става за няколко минути. Ако имате възможност, след това изплакнете радиатора с маркуч, за да имате по-добър шанс да видите къде е пробивът. След като почистите, стартирайте двигателя и гледайте внимателно за теч. Ако успеете да видите откъде тече, по-добре е да се опитате да го залепите със специално епоксидно лепило, каквито се продават по бензиностанциите. Съдържащо епоксидна смола и полимери, то може успешно да спре течовете, но го оформете в достатъчно дебел слой, за да издържи на вътрешното налягане в радиатора.

Вижте останалите възможни повреди в галерията на Automedia


29
Още от Коли
Най-ефектният Батмобил от години – нарисуван от българин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Шофьор преди 4 дни
Като тръгна на дълъг път, гледам телефонът ми да е добре зареден. В такъв случай, той е най -добрият приятел на шофьора.Всичко друго е ала- бала.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като гледам снимката единственият проблем на каката е, че не е вдигнала полата достатъчно високо.

А този съвет за радиатора - не, благодаря. Ако ви изтече АНТИФРИЗА (а не водата, щото не знам кой у нас кара с вода) на магистралата - повикайте си пътна помощ, вместо да се правите на майстор сръчко.
22
1
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 1 седмица
В бензиностанциите продават едни малки шишенца за течове ама кои да гледа
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спомних си едно време с една жена и руска кола качвах Витиня и ми се скъса водно съединение!
Спрях веднага щом видях парата и казах на жената с която бях, че на колата и изтече водатата а тя ми вика:
- КОГА ЩЕ РАЖДА!
20
0
 
1
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 седмица
То вече мина времето на такива перипетии но СКО ти е потекъл радиатора трудно ще го залепил с епоксидно лепило. Едва ли ще намериш къде е пробива, обикновено е на недостъпно място.
Може да сипеш малко боза в радиатора (ако имаш капачка на самия радиатор най-добре) или брашно с вода с подобен вискозитет.
Важно е след като се добереш до сервиз и си свършил работата си да измиеш охладителната система, защото има опасност да запушиш двигателя.
19
1
 
7
 
! Отговори
не правете така преди 2 седмици
Каквато и да е повредата -. ако спрете на магистрала , аварийния триъгълник поставете дооооста по_ далеч от тоя на снимката....... Ще си спестите безвременно попадане в статистиката на КАТ ! ! ! Да пази Господ ! :-(. :-(
18
2
 
3
 
! Отговори
americano do 2 преди 2 седмици
да, тука в usa е така, но не и в ч*а*лга*р*и_я
17
4
 
3
 
! Отговори
Гина преди 2 седмици
Ако имам пари ще си купя чисто нов Мерцедес.
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-честите повреди са причинени от отвратителните пътища. А пътищата са такива защото ни управлява шайка от крадливи *** мафиоти.
15
1
 
29
 
! Отговори
ШОФЕР 35Г СТАЖ преди 2 седмици
Е по голема простотия не бех чел до сега,ще залепиш радиатор с епоксидна смолаКЪДЕ НА МАГИСТРАЛАТА СЕ ПРОДАВА ТУЙ НИЕЩО.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая на фотото ше се чуди защо пара и замъглява предното стъкло. Чак тогава може да спре. А тогава вечее късно. Изкривила е главата издуала е гарнитурата и я чака скъп ремонт. На таблото има стрелки и лампи които предупреждават преди температурата на надмине точката на кипене, ама затова от време навреме уредите по таблото се гледат за да няма изненадани.
13
0
 
45
 
! Отговори
Както си пътувам,ах- преди 2 седмици
радиаторът ми протекъл.Добре че,прочитайки тази статия,обърнах внимание,
че ми трябва маркуч.Носих си и кофпомпа с 20л.вода,че иначе къде да го
включа маркуча(от там,където всички първосигнално казват да си го завреш,
няма да потече вода).Измих радиатора,изчаках да изстине и изсъхне,намазах
дебело с епокси смолата,изчаках да се втвърди,допълних с антифриз и след
4 часа успях да тръгна.Добре,че четем статии за техническа самодейност.Най-добре обаче е да си носим резервен двигател-сменяш и караш.
12
0
 
28
 
! Отговори
wgw преди 2 седмици
Много ми хареса думата преливник, чво списвача на статийката е прегрял и преливника му е малък. Казва се разширителен съд.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе не е зле да има и 50 см маркучета за нафтата... и скалпел.
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За тия като от снимката, - няма повреди. На тях им купуват автомобили заради вродени дарби.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
т43т3
8
2
 
22
 
! Отговори
Експерт преди 2 седмици
Ако не можете сами да отстраните повредата или не искате да си цапате ръцете карате жена си или дъщеря си да се поразголи като на снимката а вие се скривате в храстите и чакате докато някой будата ви оправи колата.
7
1
 
30
 
! Отговори
Гамен преди 2 седмици
До Анонимен2
ГО не покрива разходи за пътна помощ. ГО е... ГО. Просто си плащаш, за да не те глобяват. Ако имаш някакви проблеми, трябва да извадиш от 9 кладенеца вода, че нещо да ти покрие ГО. И ако това се случи, ако имаш разход 100 лв. те ще ти признаят 5 лв. Тогава те ще ти извадят от 99 кладенеца вода, само и само да не ти платят нищо. И така, ГО е държавен рекет.
6
3
 
45
 
! Отговори
G гид преди 2 седмици
Най-честата лятна повреда по колата е когато слънцето напече кратуната на водача и той започне да шофира като пълен ***, вместо като полyидиoт.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кво ше отстранявам. Звъня на телефона идват и го оправят, плащам си. Ръцете си не цапам! Купувам кола според бюджета, не карам баварец на кредит само за да се доказвам.