Как правилно да "продухваме" двигателя в максимални обороти

Това моментално почиства запушените канали
21 сеп 2020 18:23, Нели Христова
34
Как правилно да "продухваме" двигателя в максимални обороти
Снимка: Pixabay

Двигателят на всеки автомобил се отличава с ресурс. Ако собственикът правилно експлоатира превозното средство, то неговите агрегати му отговарят по същия начин – повреждат се рядко, а срокът им на годност се увеличава. Правилната експлоатация обаче не означава само правилен режим на работа, пишат от Automedia.

Много важна роля в случая играе състоянието на двигателя. С течение на времето по неговите стени се отлага нагар, който постепенно поразява основните детайли. Затова и почистването на мотора е много важна процедура, която води до увеличаване на ресурса на двигателя. Това се отнася дори за малолитражните агрегати, които също трябва да бъдат почиствани.

Ако шофьорът залага на спокойно движение, вътре в самия агрегат се образува плака по стените и затова специалистите препоръчват от време на време моторът да се „продухва“ на високи обороти. Не всички собственици обаче са наясно с това. Много от тях поддържат 2000-3000 оборота при движение, като това не помага на мотора. Плаката в него си остава, като тя не може да бъде изчистена нито с промивка, нито със сипване на добавки в горивото.

Това е причината, поради която двигателят периодично трябва да бъде вкарван в максимални обороти, но за кратко време. Това помага за премахвани на всички отлагания, натрупани в мотора, като основното предимство на този подход е, че не се налага изваждане и ремонт на самия агрегат. Отказът от подобна проста процедура води до понижаване на компресията, в резултат на което спада динамиката и се увеличава разхода на масло.

Вкарването на двигателя в максимално високи обороти води до няколко неща. Първо, повишава се налягането в самия двигател, което води до моментално почистване на запушените канали. Заради увеличената температура в горивната камера пада и натрупаният нагар.

Експертите препоръчват развъртането на двигателя до високи обороти да става приблизително 5 пъти на 100 км (при движение на дълъг път може и по-рядко, тъй като при изпреварване това се случва само). Задължително обаче моторът трябва да е загрял преди това. При бензиновите агрегати със среден работен обаче периодично трябва да де достига до 5000 об/мин, като много важно е да се следи за температурата и да се поддържа баланс. В противен случай може да се стигне до сериозна повреда.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 месеца
До Анонимен 6
Как кои бе, на Нелито!
8
6
 
11
 
! Отговори
СТОЙО преди 2 месеца
значи паля пия кафе загрее и газ караш с 5000 оборота от София до Слънчака
7
1
 
47
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 месеца
Пътят към автоморгата е постлан с "добри" съвети от мижавите медии.
Все пак,ако карате изключително градско,малко магистрала няма да навреди чат-пат.И 5000об/мин са критични за някои двигатели,а за други не са нищо особено.
6
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
,,Това моментално почиства запушените канали'' ..... Кои канали?
5
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аре нЕма нужда при такова продухване с 5000 оборота гарантирано се намалява живота на двигателя.
4
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей ся един цветен, прясно върнал се от Германия, му направих една никва драскотина по вратата на 12 г му трошка с още сто такива, и той с нахалството си, типично за етноса, ме пита гръмко 'Ко шъ праим?' и заплаши да вика полиция.

Вместо това, питам го колко пари иска.
Поиска 20 лв. Дадох му ги. Доволен.
Но мен не ми е за парите.

Затова снимах му номера с думите 'За 20те лв - снимка'.
Ядосан, снима ме и той за 'застраховка', но късно беше либе за китка.
Аз вече бях спечелил.
3
3
 
54
 
! Отговори
az преди 2 месеца
Нелке, теб вкарват ли те в обороти от време на време да те продухат?
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-обичам Нели да ми обяснява какво да правя с двигателя си.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да го направя пък.

И ся ко праим?