Селскостопанските животни създават повече парникови газове от автомобилите

Въвеждането на ел. коли няма да ни спаси от промените в климата
27 сеп 2020 19:14, Нели Христова
97
Селскостопанските животни създават повече парникови газове от автомобилите

Нивото на емисиите на парникови газове от селскостопанските животни (крави, свине и други) е по-високо, отколкото от всички превозни средства в ЕС. Това съобщава британският вестник The Guardian, като цитира новия доклад на природозащитната организация Greenpeace. Оказва се, че ако всички в Европа преминат към електрически автомобили, почти нищо няма да се промени за екологията, освен ако не се направи нещо за намаляване броя на добитъка, пишат от Automedia.

Според данните на Организацията на ООН по прехрана и земеделие от 2018 г., добитъкът във фермите на ЕС (включително във Великобритания) е емитирал около 502 милиона тона парникови газове годишно - най-вече метан. За сравнение, автомобилите за изхвърлили около 656 милиона тона въглероден диоксид. Ако се изчислят косвените емисии на парникови газове и се вземе предвид каква част от тях се отделя поради отглеждането и производството на фуражи, обезлесяването и други неща, тогава общите емисии от животновъдството ще възлизат на около 704 милиона тона.

Докладът също така посочва, че консумацията на месо е нараснала с 9,5% от 2007 до 2018 г., което води до 6% увеличение на емисиите. Това е като да пуснеш 8,4 милиона нови бензинови коли по пътищата. Ако този растеж продължи, ЕС ще има много по-малко шанс да изпълни ангажиментите си за намаляване емисиите на парниковите газове съгласно Парижкото споразумение.

"Научните доказателства са пределно ясни. Цифрите ни казват, че не може да избегнем влошаване на климата, ако политиците продължават да защитават индустриалното производство на месо и млечни продукти. Селскостопанските животни няма да спрат да пърдят и да се оригват. Единственият начин да се намалят емисиите до необходимото ниво е да се намали броят на добичетата", казва Марко Контиеро, който отговаря за земеделската политика на Greenpeace
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
анонимус преди 3 години
Станете вегани, бе! Аман от диваци!
68
0
 
2
 
! Отговори
А най добре е да се преди 3 години
Намали селективно броя на австралопитеците, с което ще се намали и количеството со2. Като чета коментарите в този сайт, има много екологичен потенциал. Особено от към някакви вегани и мислители за данъчен контрол на кой какво да яде
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червеното месо доказано не само увеличава риска от рак, но е и основен источник на CO2. Най-добре би било да се сложи допълнителен данък върху червеното месо, а ДДС-то на месето от пилета, риба и т.н. и на плодовете и зеленчуците да се намали.Така по естествен път ще се намали потреблението на червено месо.
66
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Снимката кърти :D Иначе кви пържоли искате? Много ми са смешни такива, дето казват аз ям телешко, обичам телешко. Алоооо, телешко няма в България, има кравешко месо. Защото хубав, телешки стек се прави от телешко месо. В България никой не гледа телета, месодайни. Тук се гледат млекодайни крави. И тя милата давала мляко 20 години и накрая й теглят ножа и продават месото. И после викат ама то жилаво и мирише. Ми то не е телешко, то е кравешко. Дори и телетата са млекодайни. Не са месодайни.
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак вегански уклони. Искам си пържолата. Пръдните на кравите да се улавят и да бъдат използвани като биогаз.
64
2
 
6
 
! Отговори
Парникови ЛЪЖИ преди 3 години
1) CO2 - НЕ Е ПАРНИКОВ ГАЗ и не предизвиква парников ефект - водните пари предизвикват парников ефект !!!!2) само копачите на BITCOIN хабят повече електричество от всички електрически коли по света взети заедно - защо евреите не спрат BITCOIN-ите на Уоран Бъфет като толкова са се загрижили за екологията !?3) аз ден и нощ се моля за глобално затопляне ! Какво по-прекрасно от това да няма гаден снег и да не плащаме на топлофикация, и CO2 емисийте ще намалеят драстично ако не се нуждаем от отопле
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логично - населението расте, то да не се храни от слънчева светлина? Яде мръвка. Повече ***. Повече замърсяване.Сега аз ли да карам електрическа кола и да хрупам марули, щото някакъв хабиб не знае да ползва презepватов и цвъка мигрантчета, дето после да ходя да ги спасявам от давене в Средиземноморието? Аре бегай от тука.
62
0
 
6
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Мдаааа много добре правя ,че от време на време не отварям интернет страници да се "информирам". Май не е добре за здравето да се следят медиите за масова (дез)информация.
61
5
 
4
 
! Отговори
Напоследък преди 3 години
От президентсвото също се отделят голямо количество газове, заради усилените безплодни напъни да се узурпира властта ! Още по-интересно е, че маранята е с цвят червен !
60
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да има влакове и коли, конете и кравите сигурно и от хората са били повече. Но никой не е измервал парниковите емисии. А въглищата и дървата са топлели и служели за енергия. Динозаврите и те сигурно от собствените си пръ.,....ни са умрели. Грета не ходи на училище, но дава съвети за климата. Най-опасни са подобни некомпетентни ентусиасти с власт
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почнаха с имитациите на месо от принтер, от грахов протеин и други подобни измислици, т.нар. стартъпи, трябва да си избият парите, а и да докарат печалба на вложителите. И сега в една верига има подобни бургери към 40 лв. кг излизат
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То преди 1-2 века на земята е имало много повече животни, па да не говорм как са пърдели динозаврите....та ко правим сега?
57
1
 
15
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
Че статията е пълна с глупости, е факт, но снимката към нея е трепач.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи единствения начин да се яде месо и да се намалят паниковите газове е се почне да се ядат насекоми: ***, скакалци и т.н.
55
1
 
2
 
! Отговори
Дедо Коле преди 3 години
Давай ги насам и ги почвам. Дедо Коле леко коли.
54
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 3 години
че кой яде крави
53
1
 
5
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Сетила се мара, да се побара! Първо място, обаче, е за авиацията. Второ са животните, а чак на трето - автомобилите. Но горките зелени човечета - каквото им кажат - за това ще скачат. Защото толкова им е акъла. Работата е ясна - новата насока ще е свинското по 20 лева килото с еко-данък. Донякъде съм съгласен, ако това става за магазините. Но най-вероятно ще обложат и малките био производители и тези, които произвеждат за себе си. Което, вече е безумие.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58Ми не знам бе. Тея като ги слушам, едва ли не трбяваше да е станало 140 градуса вече, а като гледам "температиурните рекорди", подобряваме рекорди от преди 50-70-100 години, а по назад не знаем, защото не сме измервали както правим сега ... Малко ми се струва шашва работата.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е. - може да терепеме животните, че замърсяват?Ок! Че ми псина от тая глупост, да не мога да ям животни от гората, когато съм гладен, а да трябва, да си хвана работа, да плащам данъци и да се надявам, че в магазина щеима ...
50
0
 
1
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
Тоа па... Работите да не мислиш че са скапвани от вчера. От много десетилетия наред е тоя проблем, ако си беше направил труда да напишеш 2-3 думи в чичо гугъл щеше да разбереш че глобалното затопляне е било забелязано още през 1896-та...