Кои витамини да използвате за подхранване на косата?

Витамин А насърчава растежа й
28 сеп 2020 20:03, Дарена Найденова
0
Кои витамини да използвате за подхранване на косата?
Pixabay

Плътната, гъвкава и привидно красива коса, която виждаме в рекламите за шампоани и козметични продукти, може да изглежда непостижима за обикновения човек. Но поддържането на здрав косъм зависи по-малко от това, което използвате и повече от нещата, които ядете.

Хранителните вещества съдържат определени витамини, които могат да помогнат за по-бързия растеж на косата и по-добрата ѝ визия. Важно е обаче да се отбележи, че много от тях действат ефективно, само ако вече имате недостиг от тях. Тези, които вече консумират достатъчно количество от тези витамини, най-вероятно няма да усетят ползата и дори могат да получат нежелани странични ефекти, ако започнат да ги приемат повече от препоръчаното количество.
 
На помощ идва д-р Елизабет Хушманд, която разговаря с Insider и споделя истината за витамините, които могат да насърчат здравия растеж на косата.

Витамини от група B
 
Витамините от група B помагат за растежа на косата, защото те играят ключова роля в производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород към скалпа. По този начин космените фоликули започват да генерират нова коса.
 
Има осем витамина от група В. По-специално един от тях, наречен биотин или витамин H, широко се популяризира като алтернативно лечение за косопад. Проучване от 2017 година установява, че в 18 случая добавките с биотин подобряват външния вид на косата и ноктите. Всичките 18 пациенти са имали основно медицинско състояние или дефицит, който е довел до лош растеж на ноктите или косата.
 
Според Хушманд, все още липсват доказателства за ефективността на добавките с биотин при здрави индивиди.
 
Тъй като витамините от група В са широко достъпни в много видове храни, техният дефицит в организма ни е рядък. Въпреки това, д-р Хушманд казва, че ако сте веган или вегетарианец, е добре да обмислите приема на добавки с витамин В12, тъй като той се съдържа само в животинските продукти.
 
Витамин А
 
Витамин А е до голяма степен известен със своята роля за грижа за здравето на очите и имунната система, но също така е ключов „играч“ и в растежа на косата.
 
По-специално, недостигът на витамин А може да доведе до увреждане на космените фоликули, потните жлези и косопад, наред с други здравословни проблеми. Това е така, защото недостатъчното му количество може да забави процеса на изграждане на нови клетки в тялото ви.
 
„Всички клетки се нуждаят от витамин А за растежа си. Това включва косата, най-бързо растящата тъкан в човешкото тяло“, казва Хушманд пред Insider. Поради ролята си в генерирането на клетки, витамин А понякога се включва в продукти, предназначени да подобряват здравето на скалпа и кожата.
 
Още за витамините, с които да подхраните косата си четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари